Seful cancelariei prezidentiale, Dan Mihalache, a declarat,.marti, la o conferinta pe tema violentei domestice, ca fenomenul este incurajat de un climat social tensionat, transmite Agerpres. In opinia sa, rolul autoritatilor si al societatii civile este de a crea "un climat de dialog, de prietenie, de relatii normale intre oameni". La eveniment au mai fost prezenti premierul Victor Ponta, ministrul Justitiei, Robert Cazanciuc, ministrul Muncii, Rovana Plumb, ministrul delegat pentru Dialog Social, Liviu Pop, dar si reprezentanti ai guvernului si parlamentului din Republica Moldova.

Consilierul prezidential a precizat ca presedintele Klaus Iohannis a aderat la campania "He for She" (campanie initiata de Natiunile Unite pentru stoparea violentei domestice). "Noi, cu totii, impreuna, am crezut ca e o tema importanta si o tema care merita a fi adusa in atentia societatii romanesti. (...) Cifrele arata ca violenta impotriva femeilor, ca e vorba de violenta familiala, ca e vorba de alte tipuri de violenta, are totusi o relevanta semnificativa in societatea romaneasca", a declarat Dan Mihalache. In opinia consilierului prezidential, aceast fenomen nu poate fi stopat decat prin implicarea autoritatilor pentru construirea "unui climat de dialog, de prietenie".

"Misiunea noastra [...] este de a schimba climatul social. De a avea un climat de dialog, de prietenie, de relatii normale intre oameni. Am discutat cifrele acestea cu domnul presedinte la un moment dat. Si domnul presedinte mi-a spus: da, pana la urma cifrele acestea (...) reflecta un climat de tensiune. Eu cred ca Romania poate sa fie o tara normala si cred ca misiunea noastra e de a transforma Romania intr-o tara normala, intr-o tara in care oamenii vorbesc, se inteleg, fac lucruri impreuna si nu neaparat se urasc intre ei", a afirmat Dan Mihalache. Acesta precizeaza ca pozitia sa privind rolul autoritatilor in schimbarea climatului social este impartasita de presedinte.

Dan Mihalache a participat la inaugurarea conferintei internationale "Romania - o abordare holistica pentru combaterea violentei impotriva femeilor si a violentei domestice" organizata in cadrul proiectului POSDRU.

La randul sau, premierul Victor Ponta a scris pe Facebook: "Vreau ca prin aceasta conferinta sa readucem aminte opiniei publice si institutiilor de fenomenul violentei domestice. Cand exista astfel de cazuri imi doresc sa avem o reactie prompta din partea autoritatilor, alaturi de masuri de combatere si toleranta zero fata de acest fenomen."