Expert Forum le solicita partidelor sa modifice legislatia electorala si propune, pentru alegerile locale, adoptarea unui sistem majoritar uninominal in doua tururi de scrutin pentru primari si presedintii de consilii judetene. Pentru alegerile parlamentare, ONG-ul propune un sistem proportional cu vot pe liste deschise.

AlegeriFoto: Agerpres

Expert Forum sustine ca "forma actuala a legislatiei, prin care primarii se aleg intr-un singur tur de scrutin, nu asigura reprezentativitate si elimina adevarata confruntare intre competitori. Actualul sistem avantajeaza primarii si presedintii de CJ in functie, iar pentru a asigura cat mai bine respectarea acestor principii, solicitam reintroducerea sistemului majoritar in doua tururi de scrutin".

Intr-un comunicat remis HotNews.ro, ONG-ul sustine ca reformarea Parlamentului se poate face "prin liberalizarea accesului la piata politica si o reforma a legislatiei electorale". "Actuala structura nu ofera reprezentativitate, mai ales daca ne uitam la formula de distributie a mandatelor: castigarea unui colegiu e mai degraba o chestiune de sansa si nu tine intotdeauna de voturile exprimate de cetateni".

"EFOR propune sistemul proportional pe liste de partid deschise, care, spre deosebire de votul pe liste inchise, permite cetatenilor sa voteze lista de partid, dar si sa opteze pentru unul sau mai multi candidati dupa propria optiune, in functie de limitele alese. Asadar, sistemul modifica optiunile preponderent clientelare ale partidelor si determina candidatul sa fie mai responsabil in fata alegatorilor. Astfel de sisteme au fost experimentate in mai multe state europene, dintre care Polonia, Suedia sau Olanda", se arata in comunicat.

Reprezentantii organizatiei afirma ca "trebuie redus numarul de parlamentari si pragul electoral (la 2%)"si ca "Parlamentul trebuie sa ramana bicameral, varianta unicamerala nefiind o solutie viabila pentru Romania. Aceasta dualitate ofera echilibru si control reciproc intre cele cele Camere si astfel, evitand concentrarea puterii intr-un singur for. Mai mult, acest sistem asigura dubla verificare a legislatiei si trecerea legilor prin mai multe filtre".