Senatorul PNL Iosif Secasan si-a dat demisia, marti, din Senat, aratand ca este inculpat intr-un dosar penal si ca nu doreste sa aduca prejudicii de imagine Senatului Romaniei si PNL, scrie Mediafax.

Iosif SecasanFoto: senat.ro

Secasan a spus ca face acest gest pentru a facilita actul de justitie.

El le-a multumit colegilor senatori pentru onoarea pe care i-au facut-o de a-i fi colegi si prieteni.

"Alegatorilor mei le cer iertare pentru decizia luata", a spus Secasan, el fiind aplaudat la finalul discursului.

Vicepresedintele Senatului Ioan Chelaru a mentionat ca, in calitate de coleg in mai multe legislaturi, a apreciat activitatea pe care Iosif Secasan a avut-o.

Vacantarea postului de senator al lui Iosif Secasan a fost decisa de plenul Senatului cu voturi 103 voturi "pentru", un vot "impotriva" si o abtinere.

Iosif Secasan a fost audiat vineri, la DNA, in dosarul in care este cercetat pentru complicitate la dare si la luare de mita, dupa ce i-ar fi cerut sefului Serviciului de Evaluari Medicale de la Casa de Pensii Caras-Severin incadrarea in grad de invaliditate a unui padurar.

In 27 martie, procurorii anticoruptie i-au adus la cunostinta lui Iosif Secasan ca s-a pus in miscare actiunea penala pe numele lui.

Potrivit procurorilor anticoruptie, in 21 februarie, Iosif Secasan, membru in Comisia pentru Sanatate Publica a Senatului, i-a cerut medicului Sebastian Telbis, sef al Serviciului de Evaluari Medicale din cadrul Casei de Pensii Caras-Severin, incadrarea in grad de invaliditate a lui Iova Moza, de profesie padurar.

Medicul ar fi acceptat solicitarea lui Secasan, Telbis precizand ca, intr-o prima faza, mai precis pentru sase luni, il va incadra pe Moza in gradul II de invaliditate, intrucat acordarea directa a gradului I de invaliditate ar putea atrage verificari din partea Institutului de Expertiza Medicala si Recuperare a Capacitatii de Munca Bucuresti, au aratat procurorii in ordonanta de efectuare a urmaririi penale.

"Ulterior discutiei dintre cei doi, Iosif Secasan a invitat in cabinet persoana supusa evaluarii medicale, respectiv pe Iova Moza, context in care acesta din urma a asezat pe biroul de lucru al medicului dosarul medical ce continea si un plic ce a fost observat, de indata, de medicul Sebastian Telbis", potrivit DNA.

Anchetatorii au mai aratat ca, dupa ce Iova Moza a iesit din cabinet, in urma semnarii deciziei de incadrare in grad de invaliditate de catre Sebastian Telbis, senatorul Secasan, in prezenta medicului, a verificat continutul plicului, observand ca era vorba de o suma de bani.

"Ulterior, la finele programului de lucru, medicul Sebastian Telbis a extras din plic si a luat suma de bani neprecizata. Exista insa date si indicii rezonabile obtinute pe parcursul efectuarii urmaririi penale potrivit carora suma primita de suspectul Sebastian Telbis in schimbul eliberarii deciziei de invaliditate ar fi de 200 de euro", au precizat procurorii, in documentul citat.

Procurorii DNA au dispus urmarirea penala a senatorului PNL Iosif Secasan pentru complicitate la dare de mita si complicitate la luare de mita, a medicului Sebastian Telbis pentru luare de mita si a lui Iova Moza pentru dare de mita.

Sebastian Telbis mai este vizat intr-un dosar de coruptie, alaturi de medicii Ioan Dorel Ungur si Ioan Octavian Cenda, aceasta cauza fiind instrumentata de procurorii de la Parchetul instantei supreme.

In acest caz, anchetatorii au facut perchezitii domiciliare, in 13 martie, in urma carora au gasit importante sume de bani.

Potrivit Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie (PICCJ), in urma perchezitiei domiciliare, "la locuinta inculpatului Telbis Sebastian, au fost identificate si indisponibilizate, in vederea luarii masurilor asiguratorii, importante sume de bani, respectiv 108.465 euro in numerar, 480 lire sterline, 4.120 USD si 51.400 lei". De asemenea, au fost descoperite doua carnete de economie cu un sold de 178.220 euro, emise de o banca din Austria.

Sebastian Telbis este acuzat de procurorii PICCJ ca, intre 3 februarie si 7 martie, in calitate de medic sef al Serviciului de Evaluari Medicale din cadrul Casei de Pensii Caras-Severin, a primit diferite sume de bani, dar si alte bunuri, de la 132 de pacienti. In schimbul sumelor de bani, Telbis a eliberat sau a prelungit decizii de pensionare pentru grad de invaliditate, a eliberat "decizii medicale privind pierderea sau diminuarea capacitatii de munca" sau a atestat "oficial gradul de invaliditate si a drepturilor de asigurari sociale ce decurg din aceasta incadrare", potrivit procurorilor.

Anchetatorii au mai aratat ca medicii Ungur si Cenda cereau si primeau bani de la pacienti pentru a le aviza incadrarea in grad de invaliditate, respectiv pentru a-i mentine in aceasta categorie cu ocazia revizuirii periodice, in conformitate cu prevederile legislatiei privind sistemul unitar de pensii publice.

"In schimbul acestor sume de bani, inculpatii avizau dosarele medicale ale solicitantilor din Caras-Severin, ulterior remitandu-le pentru eliberarea deciziilor de incadrare in gradul de invaliditate catre ceilalti specialisti in medicina muncii", a precizat PICCJ.