Liderul liberal Crin Antonescu a declarat, joi la pranz, ca "Principial, eu nu sunt pentru eutanasiere, dar in situatia practica, ma tem ca nu avem cum sa rezolvam aceasta problema, nu avem logistica, fondurile, pentru ca s-au pierdut atatia ani, pentru ca ea se putea rezolva. Acum, ma tem ca suntem siliti sa recurgem si la eutanasiere, cu durere in suflet...". Presedintele Senatului a adaugat ca "este mai logic" ceea ce a propus Traian Basescu, respectiv adoptarea unei OUG, apreciind ca astfel "macar o luam pe o cale", in opinia sa referendumul propus de Oprescu fiind inutil, potrivit Mediafax.

Crin Antonescu a mai sustinut, intr-o conferinta de presa la Cluj-Napoca, ca, in ordinea prioritatilor bugetare, rezolvarea problemei cainilor de pe strazi trebuia sa fie primul obiectiv al autoritatilor locale, inaintea curateniei sau a plantarii florilor. "Ce vom vota noi nu are nicio legatura cu debandada cainilor vagabonzi in strada", a sustinut liderul PNL, referindu-se la propunerea facuta de catre primarul Capitalei, Sorin Oprescu, privind organizarea unui referendum.

El a mai spus ca baietelul ucis de o haita de maidanezi intr-un parc din Capitala "a murit din cauza oamenilor, si nu din cauza cainilor". "Aceasta tragedie - copilul acesta a murit intr-un mod atat de ingrozitor din cauza oamenilor, nu din cauza cainilor", a adaugat liderul PNL.

Antonescu a mai spus ca pentru el este dificil sa se gandesca cum va fi formulata intrebarea pentru un eventual referendum. Liderul PNL este de parere ca, daca intrebarea va fi "Doriti sa mai fiti muscati de caini?", cu siguranta bucurestenii vor raspunde ca nu doresc. De asemenea, daca intrebarea ar fi "Doriti sa omoram toti cainii?", cu siguranta sunt multi locuitori ai Capitalei care nu doresc acest lucru, a adaugat Antonescu.

El a spus ca nu vede rostul referendumului, reprezentand, in opinia sa, doar "o intarziere si o cheltuiala degeaba".

"E mai logic ce a propus Traian Basescu (...) Macar o luam pe o cale", a mai declarat Crin Antonescu.

Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a anuntat, miercuri, ca municipalitatea va organiza un referendum local privind eutanasierea cainilor vagabonzi si va face, legat de aceasta problema, "exact ceea ce vrea populatia", precizand ca a convocat o sedinta de indata a CGMB pentru vineri.

Oprescu a aratat ca, potrivit Legii referendumului nr. 3/2000, "obiectul si data referendumului local se stabilesc si se aduc la cunostinta publica cu cel putin 20 de zile inainte de ziua desfasurarii acestuia", iar "referendumul local se poate organiza intr-o singura zi, care poate fi numai duminica" (articolul 16).

Astfel, referendumul local ar putea avea loc in ultima duminica din luna septembrie sau in prima duminica din octombrie.