UDMR propune, prin strategia sa fiscala si economica, introducerea unui impozit de solidaritate pe o perioada de trei ani, care presupune taxarea cu 40% la suta a veniturilor de peste 100.000 de lei anual, relateaza Agerpres.

Presedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat miercuri, intr-o conferinta de presa, ca cei cu venituri mari pot contribui astfel la reducerea inechitatilor sociale.

"Propunem in strategia noastra fiscala si economica pe termen mediu si lung introducerea temporara, pe trei ani, a unui impozit de solidaritate, care sa poata functiona din 2013. Intr-o perioada de criza, persoanele fizice si juridice care au castiguri substantiale pot contribui la echilibrarea inechitatilor din societate pentru a aduce bani la bugetul de stat. Filosofia este ca cel care castiga mai mult, peste o anumita suma, sa aiba o contributie mai mare la bugetul de stat. Este filosofia solidaritatii sociale, fara sa afecteze cota unica in 99% dintre cazurile existente", a mentionat Kelemen Hunor.

Europarlamentarul Iuliu Winkler a spus ca un astfel de impozit de solidaritate se vehiculeaza in mai multe state ale Uniunii Europene.

"Un sistem fiscal trebuie sa fie echitabil, fiecare membru al societatii contribuie proportional cu propria putere la sistemul de taxe si impozite. Daca am pune un nivel de la care aplicam impozitul de solidaritate la 100.000 de lei pe an inseamna ca pentru aceasta suma se plateste cota unica de 16%, iar ceea ce depaseste aceasta suma va fi taxat cu 40%", a explicat

Iuliu Winkler.

De asemenea, UDMR propune un nou cod fiscal, aplicat din 2014, pastrarea cotei unice la 16%, un studiu de impact in cazul trecerii la impozitarea progresiva, revenirea TVA la 19% si reducerea contributiilor de asigurari sociale cu 3,5% la angajator si cu 2,5% la angajat, iar apoi o alta reducere, cu cate 2%