​Om pentru o lume mai bună

Luminița Matei Gheorghiu - profa de latină și română de la Liceul Gheorghe Șincai

de Eugen Istodor     HotNews.ro
Duminică, 26 septembrie 2021, 8:25 Actualitate | PERSPEKTIVA


Luminita Matei Gheorghiu si Darius Stănescu, unul dintre olimpicii ei ll latină
Foto: Hotnews
Pe Luminița am cunoscut-o bătută. În 1990 Piața Universității. Și cred că dacă nu-l cunoști pe om atunci, în absurdul și amarul întâmplărilor, nu-l cunoști de loc. Apoi, m-am bucurat în anii ce-au fost de limba ei latină, pe care n-a lăsat-o deoparte, decât după ce Ministerul a tăiat orele precum măcelărul vaca 2 miliarde. De fiecare dată Luminița a avut tonul egal și capul ei a stat sus ca să-nțeleagă lucrurile în profundul lor. Adică, dece s-a-ntâmplat? Asta este Luminița Matei Gheorghiu, pentru mine, cea mai mișto profă pe care o cunosc. Că tot vorbim de profesori, de deschiderea noului An Școlar.

Pe Luminița Matei Gheorghiu o știam de ceva timp.
Dar de cunoscut am cunoscut-o bătută. Împreună eram în 1990 în Piața Universității, normal. Dar ea era mai în Piață decât eram eu. Atașamentul ei este nețărmuit. Când alege un drum merge pe el. Misiunea, Luminița, o vede întrutotul sau de loc. Și nu este genul fanatic, nu. Luminița nu este o fanatică. Luminița își trăiește opțiunile de una singură. Este rar un asemenea om. Mai ales că nu doar spiritul este ultragiat, bătut ca șnițelul este trupul. Când mintea mai închide ochiul, trupul te face dureros de viu. Când trupul se vindecă, mintea nu se mai suportă. Și sunt multe zile și nopți de neîndurătoare singurătate cu sine.

Pe Luminița Matei Gheorghiu apoi am re-cunoscut-o ca profă de latină.
Aveau fetele din generația ei o fascinație pentru limba latină ceva ce nu găseai în altă lume. Latina le făcea cumva cu nasul pe sus, mai pline de nobleți sufletești. Pe fetele astea trebuia să le cucerești într-un permanent asalt grațios. Cum greșeai, cum te dădeau în noroi cu tot cu armură de cavaler. Limba latină le-a dat fetelor, cel puțin, acest mod de a fi și de a imagina o lume mai bună. Într-un comunism care te animaliza.

Bine, limba latină în anii 1980 te făcea om, cu adevărat.
Profii, în frunte cu Iancu Fischer, erau călăuze și traineri personali, cum se zice astăzi. Făceau din limba latină de la Litere un fel de temelie în a trăi și imagina lumile ce-au fost. Studiul pe un singur cuvânt dura ore. Ce chin, ce bucurie. Luminița a înțeles latina astfel și a rămas în elegantele haine ale interpretării temeinice, ținând deoparte divagația inutilă.

Rar mi s-a întâmplat să văd elevi prinși în farmecul profei de limbă moartă. Și uite că există. Luminița a dat o groază de olimpici la limba latină cu premii internaționale. Ce pile să ai? Ce interes să ai să-nveți limba latină?Luminița le-a dat limba și civilizația latină elevilor ei ca o formă de înțelegere a lumii înconjurătoare. Distanța pentru a vedea ansamblu. Hermeneutica pentru a înțelege cel puțin zece sensuri ale cuvântului.

Păi, nu asta căutăm în școală?
Tone de lecții nu asta ar face bine să urmărească? Da da. Și și? Limba latină a fost dată dracului la gunoiul istoriei. Luminița și atunci, ca-n 1990, și-a trăit pasiunea, opțiunea cu mintea ei. Este din nou rar un asemenea om. Da, a devenit profă de română. Doar studiase româna pe vremea pasiunii sale: latina.

Dar, iarăși, nu doar spiritul este ultragiat, bătut ca șnițelul este trupul.
Când mintea mai închide ochiul, trupul te face dureros de viu. Când trupul se vindecă, mintea nu se mai suportă. Și sunt multe zile și nopți de neîndurătoare singurătate cu sine.

Asta-i Luminița Matei Gheorghiu pentru mine. Pentru alții? Ce-mi pasă mie de alții când o cunosc pe cea mai mișto profă? Adică, omul care-și face datoria simplă de a-i face pe elevii ei să aibă cu sine o formă inteligentă de înțelegere a lumii nebune în care trăiesc.

Luminița Matei Gheorghiu a făcut lumea asta a noastră mai bună.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

11549 vizualizari

 • +5 (5 voturi)    
  O Luminiță - mai multe luminițe (Duminică, 26 septembrie 2021, 10:33)

  Ioana Munteanu [anonim]

  De unde se vede că lupta cu morile de vînt nu e chiar degeaba.
 • +3 (3 voturi)    
  Salvarea învățământului (Duminică, 26 septembrie 2021, 15:23)

  Gabu [utilizator]

  Cum să facem ca acești profi mișto să devină antrenori de profesori mișto? Poate știu miniștrii etern nepotriviți recte învechiți ai învățământului...
 • -1 (3 voturi)    
  Studiul latinei e inutil la clasa a VIII-a (Duminică, 26 septembrie 2021, 23:23)

  jorj_bv [utilizator]

  Cu ce ajuta pe unul care urmeaza sa vanda la magazin sau sa repare masini?
  La profilul uman, la liceu, sa zicem ca e ok.
 • 0 (0 voturi)    
  Mai presus de latină, să ne apărăm școala (Luni, 27 septembrie 2021, 9:57)

  tache21 [utilizator]

  Dincolo de textul în sine (voit confuz și plin de întortocheli lingvistice pe care autorul le consideră "literatură" probabil), să afle autorul și cititorii autorului că dna profesoară Luminița Matei (actuală Gheorghiu), pe cât de tare iubește latina, pe atât de tare a vrut să predea colegiul primarului PSD Băluță. Tobă de latină fiind, s-a "îmbârligat" cu o profesoară aterizată din Colegiul Viilor (dar nu aterizată lin, ci direct directoare adjunctă) și, în memoria lui Cicero, au vrut să îi facă pe plac lui Băluță, căruia acest colegiu îi stă ca un ghimpe în coastă. Să mai afle autorul îndrăgostit iremediabil de limba moartă a dnei profesoare că din fericire pentru Colegiu, majoritatea profesorilor sunt ȘINCAIȘTI, cu iubire de școală și dăruire față de elevi. Și să mai afle autorul (posibil absolvent al acestui Colegiu și Domnia sa) că profesoara "zarurilor aruncate" este evaluată (ANONIM) puțin peste media 5 de elevii acestui Colegiu.Iaca feedback relevant!! Dar, dincolo de această evaluare, rămâne "hora unirii" dănțuită de dna profesoară Luminița Gheorghiu cu cel mai sportiv dintre primari și, poate, cel mai primar dintre sportivi, Băluță pre numele lui. Dle IstoD'or, pregătiți o nouă aselenizare a doamnei profesoare ca directoare a Colegiului?
  • 0 (0 voturi)    
   Luminita Matei Gheorghiu (Marţi, 28 septembrie 2021, 20:07)

   Istodor [anonim] i-a raspuns lui tache21

   Daca as fi unul dintre acei autori care nu se respecta v-as spune ca acest comentariu este plin de neasteptate informatii despre persoana dumneavoastra, nu despre Luminita. Pornind de la acest "sa ne aparam" scoala, de exemplu, la termeni ca "îmbârligat". Dar nu sunt unul dintre acei autori. Eu cred ca din acest comentariu trebuie sa-nteleg că trebuie sa-mi respect convingerile. De aceea repet: Luminita este cea mai misto profa pe care eu o stiu.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by