PIAȚA ȘI sexul

Sex, erotica, dragoste. În muzica ușoară 1960-1989

de Eugen Istodor     HotNews.ro
Duminică, 13 decembrie 2020, 10:13 Actualitate | PERSPEKTIVA


Muzica anilor 1960-90
Foto: Perspektiva
ACEST ARTICOL VORBEȘTE DESPRE CUM ERA REFLECTATĂ DRAGOSTEA ÎN MUZICA UȘOARĂ. Am ascultat săptămâna trecută pe Youtube un buchet de muzici adunate de Electrecord sub titlul: “Ce melodie se lansa în anul în care te-ai născut | 1960 - 2000.” Și-ntâi am intrat în lumea nostalgiei. M-a apucat o lingoare, “mii de greieri” îmi cântau o simfonie trecută. Apoi, mi-a venit o idee simplă. Domle, dar nimeni în comunism nu mă învăța să iubesc, să am și eu raporturi sexuale. Bunicii și părinții nici gând. N-am auzit un piuit despre ce voi păți în viață. Speranța că școala mă va învăța? Nu era. Să te duci la femei să te învețe? De unde femei? Știu, că-n București, mergeam la cinema-urile de pe Bulevard și-n întunericul filmului, ce făceam? Ce nu făceam? Așa că, uite, mi s-a pus pata pe muzica ușoară a epocii trecute. Moștenire de viziuni florale. Safirul zilelor senine, nopți la mare, mi-ești dragă… Chiar nicio îndrăzneală? Niciuna.

Da, sexul este o eternă poveste. Ca și munca, învățatul, tinerețea, cariera, banul. Se spun multe chestii despre sex. A face sex, dragoste = descătușează violența instinctivă. O transformă în altceva. Face lumea mai bună. De îndurat. De stăpănit. De îngenuncheat. Sexul/amorul astâmpără lumea sălbatică, ostilă, n-o mai vezi așa conspiraționistă. Sexul/amorul amână răul pe care-l faci. ȘAMD. Eu cred că sex/dragoste înseamnă să nu mai fiii UN TICĂLOS, O BESTIE, un timp.

Educația mea sexuală se lovea ca nuca în perete. Copilărie, tinerețe... aceleași melodii leșinate, așa judec acum. Dar cât de mult îmi plăceau atunci.
Unde a fost bine? În onanismul armatei, în întunericul sălilor jegoase de cinema. Totuși, a fost mișto. Cu muzică, cu masturbare, cu imaginar, cu întunericul muced.

Totuși, n-am rămas cu nicio frustrare. Nu știu și nici nu mă interesează cum ar fi fost dacă aș fi avut o minimă educație sexuală.

Electrecord mi-a dat muzici să ascult. Criteriul este: melodia lansată în anul respectiv. Muzicile sunt de dragoste. Iată “buchetul de lalele” al vremii. După 1989 alegerile cred că-s firave. Dar este vorba bineînțeles de drepturi de autor, de arhiva proprie, de alegerile redactorului.Pe scurt, iată-mă cu marfa în urechi. Ce-am trăit, ce-am iubit, ce-am băut, ce-am simțit?
Muzica ușoară era un factor de educație. Ca și alte arte nu putea umbla aiurea prin tărg. O casă de discuri în orice caz n-ar fi putut imprima orice nebunie.

Muzica asta vorbește de potențialul erotic al generațiilor 1960-70, 70-80, 1980-90. Serii de oameni care au aflat despre sex, dragoste cam aceleași lucruri. În afara unor părinți destupați la cap, iată generații care au fost pudice, care deschideau subiectul ca să-l închidă.

Nu e nicio acuză aici. Și astăzi lucrurile stau la fel. Doar că internetul este “speranța-inimioară celor care mai iubesc”.

O observație simplă: vocile cântecelor.
Voci puternice, voci masculinizate. Voci sobre. Nimic drăguț. Și nu vorbesc doar de Luigi Ionescu, Cornel Constantiniu, Aurelian Andreescu, Gică Petrescu. Vorbesc de Pompilia Stoian, de Margareta Spătaru, de Doina Badea. Toți erau bărbați. Vocea care ne transmitea subiectul dragoste, era masculin. Sexul avea, deci o voce: masculină, sobră. Ascultă, omule, poate delirez eu. Dar masculinitatea asta castrează. Ce vis să ai? Este clar o chestie de identificare. E vremea masculinității-constructorului unei noi istorii.

Dar dacă nu ești bărbat, ce ești? Dacă nu ești tipul “muncitor”, cum ești? Ori muzica asta masculinizată ne-a traversat viața. Ne-a “supravegheat” intimitatea.E ceva cu această uniformizare zic eu. Textele, muzicile erau totuși alese și supravegheate. Suntem în anii 1960, 1970 etc. Cenzura veghează. Deci, ce știa tatăl meu ca să-mi spună mie ce și cum? Păi, aici la educația versificată era destul de simplu. Identificări florale, marine și păsărești. În selecția Electrecord avem “Lalele”, “violete”, “frunza mea albastră”, “flori de foc”. Dragostea e "destin străvechi" cu cireșe la urechi, “firicel de floare albastră”. Recunosc am mers la fete cu astfel de vorbe. Vă dați seama, cum s-au uitat la mine cu acest "potpuriu floral". Una este să dăruiești flori, alta e să vorbești flori. Am învățat eu lecția. Și drept semn de “deșteptare” Luigi Ionescu mi-a oferit alternativa: să spun “te iubesc” în trei limbi. Da. Aici, da, poți curta fata vorbind în limbi străine. Nu-i mai zice doar te iubesc, floare! nu, zăpăcește-o cu I LOVE YOU, Rodico!

Muzica ușoară după anii 1965 rezolvă probleme, conflicte interioare. Ascultați-l pe Gică. Cu o melodie din 1965, Gică Petrescu ne spune că e momentul să trăiască și să iubească. E "șef de raion" când se încinge o Periniță. Dar marea problemă e că unii nu-nțeleg, unii dintre noi sunt supărați. Gică ne spune formula. Nu-l dai în ședință, îl iei tacit și-l duci la un șpriț. Acolo îl îmbunezi. Suntem în 1965.

Cenzura îngăduie acest mic sacrificiu: mersul la șpriț. În 1966 Pompilia Stoian are un cântec piruetă. Îi scrie prietenului platonic. Superbă muzică. M-a marcat o viață, dantela sonoră. Pompilia ne vorbește despre omul care se abține pe lângă femeie, iubită. O însoțește la fericire și durere. Dar nici pic de iubire totală. Nu. E iubire totală, prin cugetare, ajutor. Nicio atingere. Iubire-vis îndepărtat.

În alt cântec, o mare problemă. GRAVĂ! Dar ce te faci când iubești aceeași fată împreună cu alți doi prieteni?
Nu, nu e vorba de sex, nu suntem violatori. Nu. Trei îndrăgostiți de aceeași fată? Se rezolvă problema. Da, toți trei ne sfătuim și rămânem prieteni. O fată mai găsești, un prieten mai greu.

În toate aceste refuzuri, mofturi, femeie și iubirea ies în pagubă. Bântuie ceva depresiv în muzica ușoară.
Depresie pe care eu ca fiu al muzicii ușoare de altădată am împărtășit-o. Nu credeam decît în dragoste nefericită. Dragostea ca să dureze mereu trebuie să fie nefericită. Nefericită viață erotică am avut.

Unde era sexul în depresia asta? Ce aveam eu de făcut cu el? Am primit în anii târzii ai lui 1970 și-n 1980 un “albastru infinit”, un torent de metafore. Privind spre istorie sunt anii dictaturii lui Ceaușescu, iar autorii de cântece se retrag în metaforă, într-o lume în care sunt artiști desăvârșiți, depășesc puterea de înțelegere a cenzurii, dar nu dau o șansă omului simplu.

Iată un exemplu: “Daca azi ai cumpara un cerb Fara frunze n-as veni la tine Domnisoara, domnisoara.” Adică? SEXU=CERB, sau nu?
Eram om ca mine, om ca mine! Ascultam înebunit muzica ușoară românească. Mă puteam duce la o fată cu un albastru infinit? Ah, ce tineți! Ah, ce lume, ce moravuri! Dan Spătaru mă îndemnase în 1976 să trăiesc, dar cu ce, domle, cum? Cu un firicel de floare albastră (D.Drăghici) pe strada Speranței (C.Chiriac)? Dar ce fac cu cerbul?

Anii 1980 încep cu muzică de tăiat venele. Noi NU! Anduța mea!Margaretuța face sacrificiul. Își dă inima ca toamna să nu-i ia frunzele verzi. Corinuța locuiește pe strada Speranței. Mama mea, ce adresă exactă.

Vă dați seama! Într-o seară, ca boul, am fost pe strada Speranței. Am ciocănit la fiecare ușă. Era dragoste, nu? Mi-am luat înjurături. Vroiai să trăiești să crezi muzicile astea.

Culmea, selecția anilor ce-au fost cuprinde Phoenix, Sfinx, Mondialul.
Și dacă mi-aduc aminte de filonul acesta strămoșesc, de "robinetul istoriei legendare" la care dăduse drumul însuși Ceaușescu, ce mă fac? Clar există deosebiri. Vremea Lalelelelor, adică a intangibilei dragosți e vremea anilor 50-60. Apoi, destrăbălarea a la Gică Petrescu începută prin 1965, reflectată de Dan Spătaru este pusă în surdină o dată cu anii 1980. Gata! Așa a și fost. Libertatea individuală, amăgitoare a durat vreo cinci-șase ani. Dictatura a închis șurubul. Prin 1977-78, odată cu cutremurul. Se vede asta-n muzică. A apărut slăvirea trecutului, muzicii, cântărilor inspirate din foclor, lumi glorioase, ce-au fost. Tâmpenia de protocronism. Superbii Phoenix, Sfinx, Mondialul au intrat în această nișă.

Cum să iubești? Care era libertatea totuși? Dincolo de cenzură, alții aveau soluții cu mult mai mișto. Da, dictatura, nimeni pe lumea asta nu stăpânește cu totul lumea. Oricât de mică ar fi.
Alții, nu eu, ascultau muzici piratate. Eu ascultam muzică populară, dar alții mai șmecheri găsiseră alte porți. Beatles! Pink Floyd! De ce nu Michael Jackson. Se pirata pe rupte pe vremea aia! Erau rețele adevărate de muzică adevărată.

UITE AICI muzicăAh, dacă ieșeam din bula mea aș fi fost mai deștept, aș fi descoperit și AZUR - IN STATIE LA LIZEANU. O minune! Citeam ziarul! Vedeam-agățam o blondă! Mă dădeam pe lângă blondă! Domșoară, domșoară, ce program aveți deseară? Mamă câte sugestii!!!!! A început că nu se poate! Ea zicea că scapă trenul… mamă, de câte ori am avut și eu slab terenul.... Aici AZUR te face cu adevărat bărbat. Te-nvață cum "să agăți, cum să intri în joc erotic, cum să acționezi". Când e slab terenul, ce faci? Dșoară constat că-s singurul bărbat care te face fericită. Și așa e. Blonda se urcă în BMW-ul.

Ce sminteală, ce neobrăzare! față de ușoara muzică ușoară oficială.Mult timp imaginarul erotic în cântările românești a rămas același. Andre cu "Papa la mare" nu spune alte versuri mai îndrăznețe. Era după 1990. Obrăznicia ruperii de părinți e nouă. Și mișto. Dar asta-i altă istorie, a altor generații.

P.S.: Desigur, nu acuz aici pe nimeni de felul în care n-am știut eu cum stau lucrurile în acest domeniu: erotica, dragostea, sexul. Ar fi absurd să mi se pună pata pe muzică. Am trăit muzica ușoară cu nebunie. Acest articol nu este decât o reamintire. Pe muzică. Ușoară. O reconstituire, dece nu, istorică. Un punct de vedere din multe, multe altele. Aici am descris doar despre GARA MEA MICĂ, vorba lui Dorobanțu.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

17083 vizualizari

 • +4 (12 voturi)    
  Pai ce, e vreo imbunatatire a educatiei? (Duminică, 13 decembrie 2020, 12:36)

  ady77 [utilizator]

  In scoala nu se vrea a se baga educatie sexuala, desi suntem fruntasii Europei la "mame tinere".
  Sunt vreo 2-3 materii care nu au ce cauta in curricula de baza, dar presiunile care se fac de catre anumite institutii, sunt mult prea mari, si conducatori mult prea lasi, sa renunte la ele.
  Acu' ca a intrat si AUR-ul in Parlament, nicio sansa in urmatorii 4 ani.
 • -4 (20 voturi)    
  Cum se face D’le ? (Duminică, 13 decembrie 2020, 15:22)

  Observatory [utilizator]

  Acest domn, publica de multă vreme , articole pe diferite “subiecte@ acum se vrea sexolog și muzicolog ... ce dezastru .
  Slăbuț informat de ambele subiecte și normal cu greșeli grave...
  Margareta se numea Pâslaru , in realitate dar muzica vremurilor a fost buna , la nivelul cerințelor și indicațiile celui mai iubit conducator...
  D’ le cine te cheamă ?, scrie despre subiecte la care te pricepi , dacă te pricepi la ceva...
  In concluzie cred ca “ai pe cineva ...acolo, undeva ..care le iubește “sa scrii asemenea articole ...
  • +1 (9 voturi)    
   raspuns (imaginar) (Duminică, 13 decembrie 2020, 16:18)

   Pink Z [anonim] i-a raspuns lui Observatory

   Eugen: gata boss, am pix, am carnetel, notez... ia zi, ce ar trebui sa scriu sa fiu pe placul matale ?
   • -1 (3 voturi)    
    mie mi-a placut (Duminică, 13 decembrie 2020, 22:43)

    faracatuse [utilizator] i-a raspuns lui Pink Z

    Articolul..As spune ca e laim si concluzionand, muzica era doar pentru aia ce stiau deja cum sta treaba cu sexu. Intr-un fel e mai bine... Pe mine nu m-a afectat deloc...:))))
    • +1 (1 vot)    
     pai (Luni, 14 decembrie 2020, 9:34)

     Point [utilizator] i-a raspuns lui faracatuse

     daca ti-a placut f bine,ne bucuram cu totii.
     insa eu,ca gica contra vreau sa-ti desdcid ochii o leaca:'' voci sobre....Vorbesc de Pompilia Stoian, de Margareta Spătaru, de Doina Badea"
     si mai jos apar in chenar:dida dragan,angela similea,mihaela runceanu.la asa voci masculine iti vine sa-ti tai boasele si sa canti castrato!
     dar deh,cand autorul se scalda in propria-i umoare si e multiculti specialist,se vede ca un arhetip al cunoasterii si-si permite glumite intelectuale.el se joaca cu penita ca tasnitoarea de la unirea,raspandeste lumini si muzica peste tot,e in centrul atentiei,mii de curiosi i-l viziteaza.insa e doar joc de lumini,in spate zace balta statuta a realitatii,a compozitorului fara opera.
     esti trist istodoare!
 • +4 (12 voturi)    
  istodor si secsu.. (Duminică, 13 decembrie 2020, 16:13)

  Ismail Paine de circ [utilizator]

  ...baba si mitraliera.
 • -2 (6 voturi)    
  Despre arta amorului în public (Duminică, 13 decembrie 2020, 16:20)

  anapalink [utilizator]

  Despre sex aflai mai multe din gașcă decât de la tatăl (eu eram băiat, tata conform tradiției ar fi trebuit la împlinirea a 14 ani să mă ducă la curve, ghinion, în 1970 meseria era underground) tău. Pentru fete a fost mult mai urât dar în același timp mai palpitant în se(x)nsul final :). Prea mulți uită că există și iubire pe undeva.și dragoste în sex. Americanii spun ”make love” la ce noi definim doar ca mécanique plaqué sur du vivant. Chiar dacă o f...ți, te mai uiți în ochii ei și îi mângâi părul. No extra charrge !
  • -4 (6 voturi)    
   de la tata.. (Duminică, 13 decembrie 2020, 21:38)

   Ismail Paine de circ [utilizator] i-a raspuns lui anapalink

   ... tatal altuia, ca eu n-am avut, am aflat tot ce guverneaza acest univers, si anume ca "orice gaura cu par se f88..e"
   • +2 (4 voturi)    
    Așa da! (Duminică, 13 decembrie 2020, 21:58)

    _Un stelist_ [utilizator] i-a raspuns lui Ismail Paine de circ

    Acum se explică de ce ești atât de derutat în comentarii!
 • +1 (3 voturi)    
  Istudor si frustrarile (lui) sexuale? (Luni, 14 decembrie 2020, 0:08)

  boogiewoogie [utilizator]

  Articolul se vrea sa fie despre "dragoste" dar...

  "dar nimeni în comunism nu mă învăța [..] să am și eu raporturi sexuale"

  "Totuși, n-am rămas cu nicio frustrare."
  hmm... :)))) nu pare

  "Nu știu și nici nu mă interesează cum ar fi fost dacă aș fi avut o minimă educație sexuală."
  Pai si atunci de ce va intereseaza si vreti sa educati copiii altora?!
  • 0 (0 voturi)    
   mie mi s-a parut tare faza cu (Luni, 14 decembrie 2020, 13:16)

   bancher [utilizator] i-a raspuns lui boogiewoogie

   ,,onanismul'' armatei. Pe vremea aceea se baga bromura in mancare, exact pentru a evita astfel de episoade.
 • +3 (3 voturi)    
  muzica si sex (Luni, 14 decembrie 2020, 10:17)

  Panait Mircea [anonim]

  Ancorarea autorului in realitatea muzicii pe care o descrie e consemnata dramatic acolo unde ne este prezentata interpreta Margareta Spataru. Deci, out! Autorul face o critica absurda a muzicii romanesti , in opinia autorului, incapabila de a educa, cred, sexual tanara generatie. Pare o adevarata frustrare a autorului care nu a gasit nici macar in muzica romaneasca o ancora sexuala. Poate, sa ne gandim impreuna, nu pentru asta era creata muzica la care se face referire, nu asta era intentia autorilor de muzica. Daca asta devine pentru cineva un criteriu de apreciere a unei muzici , chiar de dragoste fiind(ii lipseste latura, tenta sexuala)....Imi inchipui ce texte ”nelesinate” ati recomanda pentru ca muzica sa indeplineasca calitatea mentionata. Formatia ”Mondial”, laudata de dv., indeplineste si criteriul sexualitatii prin muzica? Imi vin in minte versurile de la ” Atat de frageda”. E de dragoste. Ceva sex de invatat din ea? Ma indoiesc. Sau asta e alta poveste amestecata cu prima?!
 • +1 (1 vot)    
  muzica din trecut (Luni, 14 decembrie 2020, 13:46)

  MARIA [anonim]

  .Nu te trimeteau direct in pat, indemnau la dragoste platonica pentru inceput, de asta era asa frumoasa muzica.Nici nu incurajau sexul oriunde si cu oricine, chiar daca era sugerat subtil.Fiecare intelegea ce voia si cat putea, asa cum ati facut si dv.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by