N-ai fost la Revoluție în 1989? Foarte bine! Taci dracului din gură în 2019! Nu mai umple capul copilului tău cu baliverne

de Eugen Istodor     HotNews.ro
Sâmbătă, 21 decembrie 2019, 8:58 Actualitate | PERSPEKTIVA


21 decembrie 1989. Rezistenta din Timisoara a născut revolta din București
Foto: Facebook
1989. 2019. Revoluția a existat. Revoluția rezistă. Fără ea n-am fi azi la shopping, în trafic sau la munte sau în Teneriffffe, sau în Italia, Spania. Că Revoluția are-n capul tuturor parfum de conspirație politică și ani de constipație socială? Foarte bine! Fiecare cu mintea lui. Dar cel mai puternic sentiment acum, la 30 de ani după, este că suntem incapabili să povestim copiilor noștri ce e o Revoluție. În 30 de ani, generațiile de 40-60 de ani au dobândit și și-au cultivat tone de prejudecăți și dizabilități. Cei mai mulți sunt “bolnavi închipuiți”. Și-au construit numeroase traume și-și varsă mai abitir ca piranhiile veninul asupra copiilor lor.

De vreo săptămână, de când gugălul din 2019 a fost invadat de subiectul Revoluției din 1989, tac și hohotesc. Românul este obsedat să fie mare revoluționar și mă-ntreb pentru cine face el, de fapt, această nouă revoluție. Lașii din 1989 își mint copiii și își construiesc în 21 decembrie 2019 o platoșă de otravă și închipuiri.

Suntem incapabili să povestim.
Cei mai mulți dintre noi, din 17 decembrie până-n ianuarie-februarie 1989 nu am fost în niciun loc important în care se făcea Revoluția. De atunci încolo n-am acumulat decât frustrări și bani.

Atunci, ce anume să le spunem celor tineri?
Păi, cum să-i spun copilului meu că am stat ca curcanul năuc și m-am uitat la televizor? Nu! A fost conspiraaaație, cum să mă duc eu la așa ceva!

De ce, bă, nu taci?
De ce mă nu ești sincer?
Ce ești copil? Cum să-i spun copilului de 20-30 de ani astfel de sincerități?
Musai ai fost curajos, musai te re-inventezi. Ai și motiv: o faci pentru copilul tău. Sictir!

Copilul tău va reproduce în feluri diferite erorile tale în propriul viitor.
Acum, în astfel de momente în care se încinge România pe un subiect, este momentul în care poți să-ți apropii copilul. Expediat cu o minciună și o conspirație în camera lui, el duce mai departe un fel de a fi. N-ai fost la Revoluție în 1989? Foarte bine! Taci dracului din gură în 2019. Nu Internetul ne rupe de copiii noștri, ci handicapul major de a nu fi sinceri, de a nu putea să povestim ce era cu noi pe lumea aia tulbure de după 1989.

Totuși, Revoluția este evenimentul istoric al vieții noastre, n-avem altul.
La ce să ne raportăm? La banii care-n 30 de ani ne-au cumpărat conștiințele? La mititeii râgâiți? La cât de mare ni se face burta de bere?

Revoluția din 1989 are inocența și sensul ei în viața noastră. Revoluția din 2019 este o mizerie.
A fost conspirație în 1989, bravo, dar acum, acum ce este? Cum se numește nerușinarea publică, frustrarea care ne iese din toți bojocii? Cât de mare este scârnăvia noastră de astăzi?

N-ai făcut nimic? Dă cuvântul celor care au ieșit în stradă.

Au fost viteji cu adevărat. În rest, vitejii lui Pește prăjit! În afara câtorva curajoși, n-am fost decât înfricoșați, lași și cinici. Era sindromul din fața blocului. Făcusem o boacănă și ne gândeam înspăimântați: ne omoară Ceaușescu de ne prinde!

Curajoșii, arată-i copilului tău, uite-i, există!
Au fost luptătorii împotriva lui Ceaușescu-Dumnezeu, au fost apoi revoluționarii. Nu oare aceștia trebuie arătați cu degetul în numele bunului exemplu?A fost curajul câtorva de a se lupta în locurile de revoluție.

Curajul lui Mircea Dinescu, Doina Cornea, Paul Goma, Radu Filipescu, Gheorghe Ursu, ca să-i amintesc pe cei care-mi vin imediat.
Apoi, al lui Patapievici, al lui Iaru. Astfel de exemple îl fac pe copil să perpetueze revolta ori de câte ori îi este necesară.

Destinul acestora postrevoluționar ne sufocă. Ne dă palpitații. Cum bă să-i lauzi pe ăștia? Păi, nu știi ce-au furat? Ce-au făcut?

Păi, orice ar fi furat, revoluția aia autentică au făcut-o ei!

Cel mai mișto este nu doar că nu suntem în stare să ne povestim Revoluția copiilor noștri, dar nu suntem în stare să-i asigurăm memoria pe scurtă-lungă durată.

Copilule, azi nu știu să povestesc, dar vezi tu pe net. NU? istoria se scrie pe internet.
Zilnic suntem obsedați de indexări gugăl, de felul în care algoritmii variatelor rețele de socializare ne spionează, ne fură datele. Dar pe termen lung, se va scrie despre revoluție ca fiind o biată gâlceavă fără identitate, una ca oricare alta, o găleată de rahat aruncată între niște bucureșteni care n-aveau apă caldă și căldură în 2019. O transpirație, un guturai în plină încălzire globală. Nimic mai mult.

În sfârșit, când părinții le spun copiilor prostii, copiii ar trebui să caute o versiune oficială.

Ori, în 30 de ani, așa ceva nu există. O anchetă a Revoluției, o sentință nu există. Este vina Puterii? Nu, nu doar a Puterii. Da, însă a Puterii abandonate, uitate, anchilozate, îmbătrînite. Ori, baba asta hâdă numită Putere noi am investit-o ales-o făcut-o deformat-o. Noi nu ne-am dorit un răspuns.

E o ecuație complicată? Deloc. Minciuna din casă am expandat-o în societate. Hai să le spunem copiilor noștri că am fugit de 30 de ani de adevăr, de noi înșine.

Asta rămâne după noi:
- Copile, ce a fost Revoluția?
- Păi, ce-au făcut părinții mei.
- Păi, ce-a făcut tac-tu? Ce-a făcut mă-ta?
- În timpul vieții lor nu s-a întâmplat nimic deosebit. Și-au dorit bani, bani și cârnați. Pentru acești bani, mi-au spus doar prostii.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

20221 vizualizari

 • +15 (43 voturi)    
  Falsa Revolutie (Sâmbătă, 21 decembrie 2019, 9:38)

  Ricafanica [utilizator]

  Nu a fost revolutie, a fost cea mai clara lovitura de stat. Eu am intrat in CC cu primul val si de sus am vazut zambetul lui Papasa cand au inceput sa traga in noi. Ne-am ascuns sub scari, care am apucat, si, recunosc m-a apucat lehamitea. Am umblat pe strazi, pana m-am convins ca nu e revolutie, e o nenorocita lovitura de stat, valul doi, si-a luat puterea mai devreme. Ce a urmat, stim si noi si copii nostrii. Asa ca , povestile despre revolutie sunt prpaganda neocomunista. Daca era revolutie, puneam punct si o reluam de la asazisa abdicare a Regelui si punerea in functiune a Constitutiei de atunci. Ce zici?
  • +4 (30 voturi)    
   ce articol prost ... (Sâmbătă, 21 decembrie 2019, 12:23)

   VaseaV [utilizator] i-a raspuns lui Ricafanica

   imi pare rau ca aveti impresia asta .. banuiesc ca nu aveti copii dar vorbiti despre ei ... btw ati uitat sa mentionati catusi de putin ca defapt a o lovitura de stat initial, initiata de niste teroristi cu ajutorul televizorului care apoi s-a transformat intr o revolutie, pentru ca tataie nelu a primit indicatii de la moscova cum si cand sa constranga sau sa convinga armata sa declare legea martiala. pare ca istoria dumneavoastra de bolsevic nu coincide nici cu adevarul istoric si nici cu istoria pe care o accept, dar aveti pretentia de a perpetua in timp o prostie iesita din nepasare sau jnteres!
   • +1 (1 vot)    
    Pana la urma se pare ca istoricii (Luni, 23 decembrie 2019, 17:07)

    bancher [utilizator] i-a raspuns lui VaseaV

    si specialistii in drept au incadrat evenimentele din dec 1989 la categoria revolutie+lovtura de stat militara (adica un amalgam intre cele 2).
    A fost revolutie ptr ca a inlocuit oranduire veche cu alta oranduire (adica a inlocuit socialismul cu capitalism) si ptr ca a avut o platforma si revendicari (punctele din Declaratia de la Timisoara).
    Dar a fost si lovitura de stat militara ptr ca, daca armata nu trecea de partea strazii la ordinul catorva generali de armata, atunci totul se inabusea in sange si aveam si azi comunism. Plus ca armata si-a pus pe cine a vroit ea, nu pe cine a vrut lumea.
  • +19 (25 voturi)    
   A inceput (Sâmbătă, 21 decembrie 2019, 12:33)

   sipu [utilizator] i-a raspuns lui Ricafanica

   REVOLUTIE si sa terminat LOVITURA DE STAT
 • +15 (23 voturi)    
  pensiile speciale ale purtatorilor de arme (Sâmbătă, 21 decembrie 2019, 9:56)

  clencix [utilizator]

  Mărturia lui HRP impresionantă. Fiecare care a participat în 89 ar trebui sa lase mărturia sa scrisa pentru urmașii care nu știu. Inclusiv cei care au bătut și împuscat. Mărturisirea lor ar fi primul pas spre iertare, altfel rămân bestiile care se știu însele dar care nu se vad afara, profitând și furând din credulitatea celorlalți .
 • -34 (54 voturi)    
  Patapievici: scabros personaj. (Sâmbătă, 21 decembrie 2019, 10:17)

  Tayen [utilizator]

  Și face și valuri!
  • +2 (8 voturi)    
   Ce (Duminică, 22 decembrie 2019, 20:34)

   Jar [utilizator] i-a raspuns lui Tayen

   stii tu, ma,de Patapievici?
   N-ar fi nimic daca ar fi multi ca tine,numai voi sunteti aia scarbosi.
 • -5 (35 voturi)    
  INVOLUTIA 89. (Sâmbătă, 21 decembrie 2019, 10:32)

  titi [anonim]

  Pentru tine care ai scris acest crampei de articol si care zici ca te numesti ISTODOR un roman NEAOS afla ca in 1989 a fost O MARE LOVITURA DE STAT si sa-ti explic -daca era revolutie puterea o lua revolutionarii-daca armata ,militia si securitatea nul abandonau pe ceausescu totul era ca inainte ,este adevarat ca au fost si profitori cum sant ,caramitru,dinescu mircea fate ca lucrezi ,roman ILIESCU ,etc asa ca laso mai moale cu REVOLUTIA.
 • -12 (28 voturi)    
  revolutie (Sâmbătă, 21 decembrie 2019, 11:01)

  level7 [anonim]

  n-ai fost pe sa-l vezi pe Isus ? atunci nu mai prostii oamenii si copiii ...
  aberanta abordare
 • +1 (27 voturi)    
  wtf? (Sâmbătă, 21 decembrie 2019, 17:15)

  nikita11 [utilizator]

  cine spune copiilor ca el s-a batut la revolutie??? Articolul asta e ciudat. in primul rand presupune ca cititorul cunoaste ceva poveste anterioara. Adica eu am deschis articolul pentru ca in titlu era scris 'taci dracului din gura'. Nici acum dupa ce am citit de 2 ori nu inteleg mare lucru: sunt oameni care spun copiilor ca ei au fost eroi la revolutie? Este vre-o faza anume la care face referire aricolul? cum va zic, l-am citit de 2 ori si de fiecare data m-am simtit ,ca cititor, EU terfelit si certat. Ce fel de scris articole e asta? Daca e despre cineva care a mintit despre revolutie(desi eu nu am nici macar o cunostinta care sa fi pomenit copiilor ce faceau EI in momentele alea, eu nu i-am intrebat pe ai mei afara de ce stiam deja atunci iar copii mei nu m-au intrebat ce am facut EU la revolutie) atunci trebuie spus la cine ne referim ca nu toti stim precursorul povestii. Eu atata stiu ca la firma in momentele in care suntem frustrati conchidem comic cu ' pai de asta am murit noi la revolutie?'. Serios, ciudat articol.
 • -3 (23 voturi)    
  Tovarusul Istodor revine (Sâmbătă, 21 decembrie 2019, 18:55)

  UncleSam [utilizator]

  Istodore, meriti nu palme ci cateva scatoalce dupa ceafa sa te trezesti bah vierme nomenclaturist.
  Lovitura de stat KGB/CIA si preluarea puterii de gruparea Ilici/Brucan este demna de arhive nu sa aburesti tu cu articole de kkt si sa continui hoax-ul dupa 30 de ani. Au murit mii de oameni nevinovati ca niste comunisti si securisti jegosi sa preia puterea, sa imparta ciolanul si mai ales banii!

  Taci dracului din gura Istodore, si tu si Patapievici si Tismaneanu si restul de limbrici din servicii ori din sistem! Punctul 8 de la Timisoara, hai sictir bah!
  • -5 (19 voturi)    
   exact (Sâmbătă, 21 decembrie 2019, 22:50)

   manu144x [utilizator] i-a raspuns lui UncleSam

   Încă mai zice cu tupeul ăla de comunist, că ar trebui să tăcem din gură.

   De parcă nu s-a scris destulă literatură despre lovitura de stat.

   Apoi au băgat duma cu teroriștii, ca să poată legitima execuția rapidă a lui Ceaușescu, pentru ca auzi, dacă e mort, 'teroriștii' care încă îl susțin să nu mai tragă.

   De fapt nu trăgea nimeni, au dat ordine haotice și oamenii au s-au împușcat nevinovați între ei.

   Corect, oamenii au ieșit apoi în stradă și au vrut să scape de comunism cu totului, mișcare pe care Iliescu evident nu i-a convenit, dar oamenii cereau alegeri libere, vestul cerea alegeri libere, așa că au cedat.

   Dar altfel, ei doreau de fapt doar continuarea sistemului doar cu alt tătuc glorios.
 • -5 (17 voturi)    
  ce (Sâmbătă, 21 decembrie 2019, 19:34)

  Contrache [utilizator]

  dumnezo scrii iar ma copile. Sincer te mai suporti?, pute situl de la o posta cand scrii ceva.
 • +6 (24 voturi)    
  jenant... (Sâmbătă, 21 decembrie 2019, 23:58)

  adrian [anonim]

  Dle Istodor, este un articol nepotrivit...Iar injuratura din titlu este o nerusinare... Sunteti ridicol..jenant..dar va aratati adevarata masura...

  De fiecare data ma mir ca sunteti publicat pe Hotnews..nu pentru calitatile deosebite ale site-ului, cat pentru inadecvarea fanatastica a articolelor...

  In fine...pentru un doctorand la SNSPA...
 • +9 (17 voturi)    
  Pentru toti securistii de mai jos... (Duminică, 22 decembrie 2019, 0:04)

  anastasescu [anonim]

  Bai! Taceti dracului din gura, frustratilor! Va dati mari cunoscatori, maestrii ai teoriei conspiratiei! Nu sunteti decat o caldare de zoaie securuiste ce vreti sa patati amintirea celor care s=au jerfit! Ati stat sub masa, in fata televizorului, si v-ati dus ingrijorati la culcare, ca va vor disparea avantajele.V-ati culcat in ceausism si v-ati trezit in capitalism, iar dupa ce v-ati dezmeticit, ati inceput sa dati din fleanca,,,ca la alceva nu va pricepeti..! Rusine voua si celor ce va asculta sau va citesc!
  • +8 (10 voturi)    
   Partial ADEVARAT (Duminică, 22 decembrie 2019, 8:14)

   sipu [utilizator] i-a raspuns lui anastasescu

   In schimb te-as ruga sa cercetezi un pic (goagal) si sa vezi cine a acaparat economia in 90”, cine a papat” bani care trebuiau sa intre in conturile statului ......................... samd
   • +3 (11 voturi)    
    .... (Duminică, 22 decembrie 2019, 11:15)

    cartograful [utilizator] i-a raspuns lui sipu

    @sipu...1) nu toti care au facut avere dupa '89 sunt ex-securisti
    2) chiar daca o parte din bogatii si influentii de dupa '89 sunt ex-securisti asta nu schimba datele problemei. George Washington a fost ofiter britanic inainte de-a fi "parinte fondator" al SUA si cu toate astea americanilor nu le trece prin bostan ca romanilor sa-si numeasca Revolutia Americana/ Razboiul de Independenta "lovitura de stat"
    Asemanator si in cazul Revolutiei Franceze. Nici macar alora nu le-a iesit lustratia cum trebuie chit c-au ghilotinat zeci de mii.
 • +3 (9 voturi)    
  ... (Duminică, 22 decembrie 2019, 11:10)

  cartograful [utilizator]

  In general sustinatorii ideii de lovitura de stat sunt:
  a) celebrii de-acum "analfabeti functionali" - oameni tehnic capabili sa citeasca un text dar incapabili sa-l inteleaga, altfel ar intelege urmatoarea definitie din DEX:
  REVOLÚȚIE, revoluții, s. f. I. 1. Schimbare fundamentală a valorilor, a instituțiilor politice, a structurii sociale, a conducătorilor și ideologiilor unei societăți.
  Webster:
  2a: a sudden, radical, or complete change
  b: a fundamental change in political organization
  especially : the overthrow or renunciation of one government or ruler and the substitution of another by the governed
  Larousse:
  Changement brusque et violent dans la structure politique et sociale d'un État, qui se produit quand un groupe se révolte contre les autorités en place et prend le pouvoir.
  Daca n-ar fi fost revolutie, Romania ar fi fost tot in CIS sau pe orbita Rusiei, nu in UE si NATO care sunt de facto tabara opusa Rusiei.
  Ar fi predominat proprietatea de stat si nu cea privata.
  Am fi avut in continuare un singur partid.

  b) a doua categorie a flat-eartherilor care neaga revolutia sunt securistii mai putin norocosi care n-au prins si ei o bucatica de ceva dupa 1989.

  Aaa...da...Istodor e dupa cum il stim, atat il duce. Capul. Si educatia.
 • +1 (9 voturi)    
  Urat articol! (Duminică, 22 decembrie 2019, 11:23)

  Vivi [anonim]

  Oribil articol.
 • -2 (8 voturi)    
  vrajeala iefitna (Duminică, 22 decembrie 2019, 11:24)

  martel55 [utilizator]

  nua fost nici o revolutie, a fost o lovitura de stat orchestrata din exterior cu sprijinul unor indivizi din interior si a unei a unei parti in securitate...restul organelor au trecut si ele d epartea complotistitlor cand s-au prins ca partida e pierdut....bineinteles c aa fost nevoie de sacrificiul unor naivi care aveau impresia ca scriu istorie, ca totu sa para real....si da, ma bucur ca nu am fost printre naivii iesiti in starda sa incaseze gloan6te in timp ce adevarati beneificari ai loviturii de stat staeau in siguranta si puneau mana pe putere si bani
 • +2 (6 voturi)    
  Teneriffffffffffe (Duminică, 22 decembrie 2019, 11:48)

  Dani Corban [anonim]

  Mai ușor cu pianul pe scări, d-le Istodor. Prea mult avânt scriitoricesc strică; mai bine o pauză să luăm (de la scris!) și să ne așezăm gândurile.
  Apoi încercați să pronunțați "Teneriffffe". A?!
  Sigur f-ul ăla trebuia multiplicat sau mai degrabă una dintre vocale pentru spectaculosul artificiu încercat?
  Nu am treabă cu ideile înșirate în articol (spectaculoase și unice, de asemenea), dar, cum ar spune americanul, this is just bad writing.
  • +1 (5 voturi)    
   V-a (Duminică, 22 decembrie 2019, 20:40)

   Jar [utilizator] i-a raspuns lui Dani Corban

   zis omu' sa taceti dracu' din gura,da' voi nu si nu...
   Suntem si prosti si nerusinati si...
 • +5 (5 voturi)    
  Foarte (Duminică, 22 decembrie 2019, 12:24)

  Rdu [utilizator]

  posibil sa fi fost manipulati, desigur ca idealurile multora au fost deturnate.Dar daca n-am fi fost asa ci destepti si calmi privind detasati " lovitura de stat" si ar fi stat toti fraierii aia la televizor, astazi poate nu ne-am mai fi uitat nici la bulgari si n-am mai fi comentat pe aici...
 • 0 (8 voturi)    
  serios? (Duminică, 22 decembrie 2019, 16:46)

  Toni_Romania [utilizator]

  Zece fraza, cinci prostii. Cica:
  ”Fără ea n-am fi azi la shopping, în trafic sau la munte sau in Tenerife”. Care ”am fi” bre, intr o tară unde 75% din oameni au venit sub 1600 lei la preturi de UE??
  Nelu mananca carne, eu mananc varză, deci amndoi macam sarmale bre?
  In dec. 89 Romania a trecit din teroarea politică in teroarea economică, pt.milioane poate mai sinistră.
 • +4 (8 voturi)    
  ironia istorei (Duminică, 22 decembrie 2019, 16:50)

  Toni_Romania [utilizator]

  NUMAI ÎN ROMÂNIA
  În dec. 89 răscoala din Timișoara pornită de oameni care voiau să apere... pe cel mai mare antiromân în viață azi, Popa To-keș. Și care era în vizorul Securității TOCMAI că era anti-român. Nu anticomunist, cum cred unii.
 • +1 (1 vot)    
  Comentariu sters de utilizator (Luni, 23 decembrie 2019, 14:36)

  [anonim]

  • 0 (0 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Marţi, 24 decembrie 2019, 15:08)

   [anonim] i-a raspuns lui

 • +3 (3 voturi)    
  Mai taci tu dracului din gura ! (Luni, 23 decembrie 2019, 17:45)

  Libanu [utilizator]

  Nu am fost la Revolutie, ca aveam doar 14 ani, dar am auzit de foarte aproape rafale de mitraliere, explozii, TAB-uri, samd. Am trait frigul, foametea, disperarea, neputinta, Europa Libera, teama de securisti, si le-am priceput de la o virsta frageda. Si doar pentru ca nu am ajuns la Televiziune sau la CC, nu am sa tac dracului din gura. Copilul meu afla de la mine, si nu de pe google despre monstruozitatea numita comunism, si despre cum am suferit, si despre cum au murit oameni pentru a ma scapa pe mine de suferinta. Nu pot fi mindru ca am luptat in vreo piata, dar sunt mindru ca am inteles comunismul, si i-am rezistat in felul meu, asa cum o puteam face in primii ani ai adolescentei.. Cu mustati a' la' Hitler desenate pe portretul tovarasului ori de cate ori aveam ocazia si oriunde (era sa fie exmatriculat in clasa a 7-a), cu injuraturi si huiduieli in fata televizorului, la unison cu bunicul meu, cu refuzul de a participa la "Practica agricola" sau alte "munci patriotice", sau cu desconsideratia pentru toti politrucii de orice rang cu care ma intersectam. Vremea tacutului dracului din gura s-a terminat atunci, pe 22 decembrie dimineata, si cam asta e tot ce ne-a ramas din ce am castigat atunci !
 • -1 (1 vot)    
  Comentariu sters de utilizator (Marţi, 24 decembrie 2019, 15:17)

  [anonim]Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by