​Zeci de mii de șoferi, care au avut mașinile asigurate RCA la City Insurance, asigurător intrat în faliment anul trecut, așteaptă de mai bine de un an ca Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA) să le plătească diferența de bani pentru perioada rămasă neacoperită, după ce și-au denunțat asigurările RCA înainte ca acestea să fi expirat, arată date oficiale obținute de HotNews.ro.

Plata asigurare RCAFoto: Kuprevich / Dreamstime.com

1,6 milioane de șoferi au încă mașinile asigurate RCA la Euroins și unul dintre motivele pentru care nu denunță aceste contracte este acela că ar avea mult de așteptat până ce FGA le va restitui diferența de primă pentru perioada rămasă neacoperită.

Mai mult, înainte de a denunța polița Euroins ar trebui să-și facă o nouă asigurare RCA la un alt asigurător, iar prețul ar fi cu siguranță mai mare luând în calcul tarifele mici și nesustenabile financiar practicate de Euroins înainte de faliment.

Cu atâtea mașini asigurate la Euroins în trafic, Guvernul a prelungit cu 3 luni valabilitatea acestor polițe RCA, ultima zi de valabilitate fiind 7 decembrie 2023.

Asigurările RCA de la Euroins mai pot despăgubi doar în limita a 100.000 de euro

Un pericol pentru asigurații cu RCA la Euroins ar în cazul în care s-ar face vinovați de un accident grav soldat daune materiale mari ori victime, după cum semnalează un broker în asigurări.

Într-un astfel de caz, polița lor RCA ar putea acoperi despăgubiri maxime de 100.000 de euro, în loc de cât poate despăgubi o asigurare RCA normală, respectiv 1.220.000 euro pentru daune materiale și 6.070.000 euro pentru vătămari corporale, daune morale și deces.

Într-un astfel de accident grav, păgubiții ar trebui să recupereze cei maxim 100.000 de euro de la Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA).

Cât au așteptat după bani asigurații City Insurance care și-au denunțat polițele RCA

HotNews.ro a vrut să afle cât durează în medie până îți primești banii dacă denunți polița RCA și cât au avut de așteptat foștii asigurați ai City Insurance, fostul lider RCA intrat în faliment anul trecut, înaintea Euroins.

ASF a retras autorizația de funcționare a City Insurance în data de 27 septembrie 2021, iar FGA a făcut primele plăți atât pentru daune cât și pentru restituiri de prime în 29 noiembrie 2021.

Datele furnizate HotNews.ro de Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA) arată că din cele peste 78.000 de cereri de restituire primă făcute de șoferii asigurați la City Insurance, Fondul a avizat la plată până acum mai puțin de jumătate, respectiv 34.393 de cereri de restituire de primă.

  • „Fondul are obligația legală de a soluționa cererile de plată în ordinea înregistrării acestora, fie că este vorba de o cerere de plată pentru plata unei despagubiri, fie că este vorba de o cerere de plată de restituire de primă. FGA a înregistrat până la 31 August 2023, un număr de 78.165 de cereri de restituire primă, pentru creditorii de asigurări ai City Insurance SA, precum și 55.115 cereri de restituire primă pentru creditorii de asigurări ai Euroins SA.
  • Pentru City Insurance SA, FGA a avizat cca. 34.392 de cereri restituire primă, iar pentru Euroins SA, cca. 8.164.”, au precizat pentru HotNews.ro oficialii Fondului de Garantare a Asiguraților.

În condițiile în care cele mai recente date privind falimentul City Insurance arată că FGA analizează acum cererile de plată de la nivelul lunii iulie 2022, rezultă că restul cererilor neavizate încă sunt mai vechi de un an.

Cum explică FGA de ce durează atât plata restituirii de primă RCA

HotNews.ro a cerut FGA să explice de ce durează atât de mult să facă aceste plăți.

  • „Timpul de soluționare a unei cereri de plată adresate FGA depinde de parcurgerea tuturor etapelor procedurii administrative, de eventuala necesitate de completare a documentației, de confirmarea valabilității poliței de asigurare de către lichidatorul judiciar, de situatia comunicată de lichidator privind denunțarea politelor de asigurare precum și de situația privind executările silite demarate de creditori împotriva asigurătorului.
  • Nu în ultimul rând, soluționarea unei cereri de plată depinde de volumul cererilor înregistrate la Fond, cât și de structura personalului FGA implicat în avizarea, respectiv aprobarea acestora.
  • Precizăm că, Legea nr. 213/2015 nu instituie un termen pentru soluționarea de către FGA a cererilor de plată.
  • Astfel, cererile de plată se analizează de către Fond într-un termen rezonabil, un termen optim și previzibil de natură a permite Fondului urmarea tuturor operațiunilor administrative impuse de cadrul normativ, evitarea întârzierilor nejustificate, ținând cont de ordinea înregistrării cererilor de plată la FGA.”, susțin oficialii FGA.

Plata medie pentru cererile de restituire primă RCA la Euroins este de 530 de lei

Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA) a anunțat și cât a plătit în medie până acum asiguraților Euroins care și-au denunțat polițele și au făcut cerere de restituire de primă.

  • „Nivelul plății medii pentru cererile de restituire primă achitate până în prezent de către FGA pentru creditorii de asigurări ai societății Euroins SA este de 530 de lei, potrivit estimarilor Fondului pe baza istoricului aferent.”, au precizat oficialii FGA.

Zilnic apar peste 220 de cereri de deschidere de dosare de daună la Euroins

HotNews.ro a întrebat și cîte dosare noi de daună au apărut după retragerea autorizației Euiroins, în data de 17 martie 2023, și care e frecvența lunară a daunelor ori despăgubirile cerute.

  • „De la data retragerii autorizației de funcționare a societății și până la 31 august 2023, a fost înregistrat un număr de 25.710 cereri de deschidere dosare de daună, cu o frecvență zilnică de aproximativ 226 cereri (zile lucrătoare).
  • În cererile de deschidere dosar de daună nu sunt inserate mențiuni privitoare la pretențiile părților, acestea regăsindu-se doar în cererile de plată adresate ulterior Fondului.”, au menționat pentru HotNews.ro oficialii FGA.

Doar 15% cereri de restituire de primă avizate la Euroins. Plăți de aproape 1 milion de euro

Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA) a anunțat marți că până la 31 august 2023 a înregistrat un număr de 55.115 cereri de restituire primă-Anexa 9, din partea creditorilor societății Euroins.

Dintre acestea, FGA a avizat până la finele lunii august 2023 un număr de 8.164 cereri de restituire primă, în cadrul Comisiei Speciale a Fondului, adică mai puțin de 15% din totalul cererilor trimise de asigurații Euroins.

Suma aprobată la plată pentru cererile de restituire primă menționate este în sumă de cca. 4,98 milioane de lei.

Sursa foto: Kuprevich / Dreamstime.com