​Unul dintre motivele pentru care șoferii nu s-au grăbit să denunțe polițele RCA la Euroins este că restituirea diferenței de primă pentru perioada rămasă neacoperită durează mult, iar datele comunicate marți de Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA) confirmă acest lucru. FGA a plătit până acum mai puțin din 15% din cererile de restituire făcute de asigurații Euroins.

Plati daune RCAFoto: Roman Romaniuk / Dreamstime.com

Doar 15% cereri de restituire de primă avizate. Plăți de aproape 1 milion de euro

Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA) a anunțat marți că până la 31 august 2023 a înregistrat un număr de 55.115 cereri de restituire primă-Anexa 9, din partea creditorilor societății Euroins.

Dintre acestea, FGA a avizat până la finele lunii august 2023 un număr de 8.164 cereri de restituire primă, în cadrul Comisiei Speciale a Fondului, adică mai puțin de 15% din totalul cererilor trimise de asigurații Euroins.

Suma aprobată la plată pentru cererile de restituire primă menționate este în sumă de cca. 4,98 mil. lei.

Cererile de restituire de primă se transmit FGA după ce se denunță polița RCA la Euroins

Fondul de Garantare subliniază că numărul cererilor de restituire primă adresate FGA poate fi diferit de numărul denunțărilor polițelor adresate asigurătorului.

Asta deoarece cererile de restituire primă adresate FGA se transmit ulterior efectuării denunțării polițelor de asigurare, pe măsură ce asigurătorul transmite petenților adresele de informare referitoare la denunțare.

Astfel procesul de denunțare a polițelor de asigurare are o perioadă diferită de desfășurare, față de procesul de primire și înregistrare a cererilor de restituire primă, la FGA.

Ultima zi de valabilitate a asigurărilor generale emise de Euroins este 7 decembrie. Asigurările de garanții expiră pe 5 februarie 2024

După ce Guvernul a prelungit cu 3 luni valabilitatea polițelor Euroins, FGA a anunțat termenele limită pentru toate asigurările companiei în faliment, nu doar pentru asigurările RCA.

  • „Astfel, contractele de asigurare emise de către societatea Euroins Asigurare-Reasigurare rămân valabile, potrivit legii, până la data de 7 Decembrie 2023 pentru asigurări generale, respectiv 5 Februarie 2024 – pentru asigurări de garanții (Clasa 15). În perioada rămasă până la data menționată, polițele acoperă riscurile menționate conform contractelor de asigurare.”, a anunțat FGA.

Amintim că românii nu au doar asigurări RCA la Euroins, ci și asigurări de garanții, de locuințe, de malpraxis ori de sănătate.

​Sunt 1,6 milioane de șoferi care au polițe RCA în vigoare la Euroins, dar românii mai au și 700.000 de asigurări de sănătate și circa 200.000 de asigurări de locuințe la acest asigurător intrat în faliment, a declarat luni Alina Popa, coordonatorul echipei CITR, lichidatorul judiciar care gestionează falimentul Euroins.

Cum să denunți polița Euroins

În eventualitatea în care doriți să denunțați polițele de asigurare, puteți realiza acest lucru, până la data de 7 Decembrie 2023, inclusiv, pentru asigurări generale, respectiv 5 Februarie 2024 – pentru asigurări de garanții.

Polițele se denunță la asigurătorul emitent-Euroins SA, printr-o solicitare transmisă la adresa de Email: reziliere@euroins.ro

Cum se face recuperarea diferenței de primă

Pot solicita restituirea diferenței de primă doar asigurații care nu au daune avizate pe polițele de asigurare (nu au fost deschise dosare de daună pe polițele lor).

Suma cuvenită reprezintă prima datorată de catre asigurătorul debitor, pentru perioada în care riscul nu a fost acoperit de acesta ca urmare a încetării contractelor de asigurare.

Diferența de primă va fi restituită de către FGA, pe baza unei Cereri de plată restituire primă-Anexa 9, disponibilă online, pe site-ul FGA, pe portalul dedicat: https://portal.fgaromania.ro

Dacă solicitați restituirea de primă, până la data de 7 Decembrie 2023 - data încetării de drept a polițelor de asigurare Euroins (mai puțin polițele de garanții), trebuie ca înainte de depunerea cererii de plată la FGA, să denunțați polița de asigurare la Euroins, urmând a se aplica un termen de preaviz de 20 de zile până la data la care produce efecte încetarea contractului.

Doar după denunțarea poliței puteți transmite Cererea de plată privind acordarea restituirii de primă, la FGA.

După data de 7 Decembrie 2023 (ultima zi de valabilitate a polițelor, altele decât cele de garanții) - asigurații Euroins se vor putea adresa direct FGA cu o cerere de plată restituire primă-anexa 9, pentru a solicita restituirea diferenței de primă pe perioada rămasă neacoperită.

Practic, din moment ce toate polițele încetează de drept la 7 Decembrie 2023, nu mai este nevoie să denunțe/prezinte dovada denunțării poliței la asigurător și se adresează direct Fondului, în termenul prevăzut de lege.

În cazul lor, la ”cuantum sumă”, creditorii de asigurare fie își calculează singuri diferența de primă de restituit, fie menționează textul ”conform calcul FGA”.

Sursa foto: Roman Romaniuk / Dreamstime.com