PEN România își exprimă revolta, regretul și nedumerirea față de sentința Înaltei Curți de Casație și Justiție a României de a menține nevinovăția celor doi inculpați judecați pentru uciderea disidentului Gheorghe Ursu și speră în existența unei căi extraordinare de revizuire judiciară a acesteia.

Radu VancuFoto: Hotnews

La peste 30 de ani de la căderea comunismului și în absența unor adevărate, nu doar simbolice, procese ale responsabililor pentru ororile structurale ale acestui sistem, ceea ce ne revoltă și ne îngrijorează este, acum, acest adevărat Proces pe dos al comunismului românesc, manifestat de motivarea acestei sentințe, prin care considerăm că ÎCCJ își depășește atribuțiile și competența, substituindu-se istoriei și istoricilor și încercând, prin adevărate acrobații logice și legale, nu doar să judece un caz particular prin invocarea (ea însăși problematică) a unor generalități de sistem, sub pretextul contextualizării, ci pur și simplu să deformeze adevărul istoric.

Citită potrivit literei și spiritului ei, această motivare susține, pur și simplu, că în comunismul târziu, culminant, românesc nu au existat disidenți și victime, deci nici represiune, dictat, poliție politică și torționari. Parafrazând titlul unei lucrări a unui artist plastic român, comunismul românesc nici nu a existat!

Considerăm că această tentativă de rescriere a istoriei de la nivelul celei mai înalte instanțe a sistemului judiciar românesc constituie un pas în plus pe o direcție care trebuie să ne îngrijoreze și să ne indigneze pe toți.

Disidentului Gheorghe Ursu și, prin el, înseși ideii de libertate necondiționată, dar responsabilă, de expresie, care constituie una dintre valorile fundamentale ale democrației, susținute și apărate de organizația noastră, trebuie să li se facă în sfârșit, definitv și necondiționat dreptate.

28 iulie 2023

PEN România

Comenteaza pe Contributors.ro