Dincolo de beneficiile evidente pentru sănătatea fizică, gătitul acasă îmbunătățește și starea de spirit, stimulează creativitatea, ne dă un sentiment că avem totul sub control și ne ajută să ne eliberăm de stres. Chiar și pentru persoanele responsabile de pregătirea meselor festive, în perioada Sărbătorilor, cu puțină planificare, gătitul se poate transfoma într-o activitate care aduce bucurie și satisfacții.

Gătitul te poate ajută să-ți creezi o rutină benefică pentru creierFoto: © Vadim Kluchnik | Dreamstime.com

O mulțime de studii ample au dovedit deja efectele benefice ale unei alimentații sănătoase asupra stării de sănătate, iar prepararea mâncărurilor acasă reprezintă o modalitate eficientă să măncăm mai sănătos. Cât despre schimbările pozitive care se petrec la nivel mental în timpul procesului de gătit, cercetările sunt încă la început, dar au rezultate promițătoare.

Un studiu detaliat, dar cu un număr limitat de participanți, publicat în revista Frontiers in Psychology, în 2021, a investigat experiența pe care au avut-o participanții, în timp ce găteau pe perioada izolării din timpul pandemiei COVID-19. Rezultatele au evidentiat că cei implicați în prepararea hranei au resimțit bucurie și relaxare. Iar consolidarea abilităților culinare le-a conferit un sentiment de autonomie și încredere în sine.

Gătitul poate fi terapeutic

Prepararea mâncării poate fi un proces terapeutic, care ne permite să ne exprimăm sentimentele și emoțiile într-un mod creativ și productiv. Iar studiile arată că implicarea în activități creative, în mod regulat, poate aduce îmbunătățiri semnificative ale stării de spirit.

În plus, gătitul e o activitate care necesită atenție, concentrare și implică o serie de procese cognitive și motorii. În timp ce ne concentrăm asupra sarcinilor din bucătărie, mintea are ocazia să se deconecteze de la grijile cotidiente, ajutându-ne să ne relaxăm și să ne liniștim.

De asemenea, gătitul poate oferi o senzație de control, întrucât putem decide ce ingrediente să utilizăm, cum să le combinăm și care va fi rezultatul final. Iar acest sentiment poate fi extrem de benefic, în special în perioadele stresante.

Gătitul consolidează relațiile sociale

Gătitul poate fi o modalitate excelentă de a ne apropia mai mult de cei dragi. Implicarea activă în procesul de gătit alături de membrii familiei ne încurajează să petrecem timp de calitate împreună, să lucrăm în echipă și să interacționăm mai mult. Toate aceste aspecte contribuie la îmbunătățirea stării de de spirit și ne dau un sentiment de apartenență, de stabilitate și de conexiune profundă.

Un studiu publicat în 2016 în Jurnalul de Educație Nutrițională și Comportament, ce a inclus o cohortă de 8.500 de adolescenți din Noua Zeelandă, a evidențiat o legătură pozitivă între abilitățile gastronomice ale participanților și calitatea relațiilor în cadrul familiei, precum și o percepție generală îmbunătățită a stării de bine și un risc mai scăzut de stări depresive.

O altă cercetare amplă, publicată în jurnalul Public Health Nutrition a scos la iveală că programele comunitare de gătit pot fi o bună modalitate de a evita izolarea socială, mai ales pentru cei care locuiesc singuri. Ateliere culinare, cursurile sau evenimentele dedicate practicării diverselor tehnici de gătit, sprijină interacțiunile sociale și contribuie la consolidarea relațiilor dintre membrii comunității, prevenind sentimentele de izolare.

Gătitul sporește încrederea în sine

Gătitul este o activitate care ne oferă satisfacție imediată. Vedem și gustăm rezultatul muncii noastre și asta ne poate face să ne simțim mai împliniți și mai încrezători în propriile abilități. De asemenea, gătitul pentru alții este o modalitate de a ne exprima dragostea și grija, lucru care ne poate aduce bucurie și satisfacție.

Într-un studiu publicat în 2022, în jurnalul Frontiers in Nutrition, cercetătorii au analizat impactul unui program de gătit cu o durată de șapte săptămâni asupra participanților. Pe lângă îmbunătățirea nivelului de încredere și satisfacție în domeniul gastronomic, participanții au menționat, de asemenea, o ameliorare a stării generale de sănătate mentală și fizică, chiar dacă nu au adoptat nicio schimbare semnificativă în privința aportului de nutrienți.

Joanna Rees, cercetător postdoctoral la Universitatea Edith Cowan din Joondalup, Australia și unul dintre autorii principali ai studiului, susține că dobândirea competențelor culinare are un impact extins și pozitiv asupra sănătății.

„Încrederea în abilitățile gastronomice nu doar că îmbunătățește plăcerea și satisfacția din timpul procesului de gătit, dar sporește și încrederea în sine, în general, toate având un impact pozitiv asupra stării de sănătate psihice și fizice", susține autoarea studiului.

Gătitul te poate ajută să-ți creezi o rutină benefică pentru creier

Datorită efectelor pozitive pe care le are rutina asupra creierului uman, a fost dezvoltată o formă de psihoterapie bazată pe acest concept. Terapia interpersonală și de ritm social, cunoscută mai des prin acronimul IPSRT, este un tip de psihoterapie utilizat, în special, în cazul persoanelor care suferă de tulburare bipolară.

Această terapie pune accentul pe modul în care evenimentele stresante din viața noastră și schimbările bruște ale programului zilnic pot perturba echilibrul mental.

Persoanele implicate în acest tip de terapie sunt îndrumate să-și planifice rutina zilnică, incluzând orele exacte la care mănâncă, se trezesc și merg la culcare. Prin respectarea programului stabilit, ritmul circadian al organismului poate deveni mai stabil și pot fi evitate eventuale episoade maniacale sau depresive – în cazul celor cu tulburare bipolară. Iar gătitul are potențialul de a deveni o parte integrantă a rutinei zilnice, ceea ce va duce în cele din urmă la îmbunătățirea echilibrului mental.

Cum facem față gătitului de Sărbători

Prepararea meselor festive poate fi o sarcină care generează stres și anxietate, mai ales dacă suntem responsabili cu gătitul pentru un grup mare de persoane. Cu toate acestea, cu o planificare adecvată și o atitudine pozitivă, putem transforma aceasta sarcină într-o activitate plăcută și plină de satisfacții.

Primul pas este organizarea. Planificarea în avans a meniului, a cumpărăturilor necesare și a timpului de preparare poate reduce semnificativ stresul. De asemenea, este util să ne amintim că nu trebuie să facem totul singuri. Putem delega sarcini altor membri ai familiei sau le putem cere ajutorul în bucătărie. Astfel, gătitul devine o activitate de grup, care ne permite să petrecem timp de calitate împreună și să ne bucurăm de compania celor dragi.

Un alt aspect important este să ne amintim să ne bucurăm de procesul preparării alimentelor, nu doar de rezultatul final. Chiar dacă pregătim o cină festivă, nu trebuie să uităm să ne bucurăm de fiecare etapă a preparării, de la selectarea atentă a ingredientelor, până la măiestria în tăierea lor, apreciind apoi modul în care sunt aranjate și prezentate cu grijă pe farfurie.

De asemenea, trebuie să avem grijă să nu ne lăsăm copleșiți de dorința de perfecțiune. Fiecare masă pe care o pregătim este specială, chiar dacă gustul sau aspectul nu corespund, în totalitate, așteptărilor noastre.

Sursa foto: Dreamstime.com