Corespondență de la Bruxelles

​​VIDEO Interviu. Lider din USR-PLUS, despre ideea că nominalizarea lui Cioloș ca premier ar fi de formă: „Speranța mea este că nu facem joc de glezne politic sau încordări de mușchi pentru a jigni de fapt inteligența românilor”/ „Către PSD și AUR nu mergem”

de Claudiu Zamfir     HotNews.ro
Marţi, 12 octombrie 2021, 13:43 Actualitate | MEET Your MEP


Dragos Pislaru
Foto: Parlamentul European
Europarlamentarul USR-PLUS Dragoș Pîslaru, membru al Biroului Național al partidului, a declarat, marți, la Bruxelles, într-un interviu acordat HotNews, că șeful formațiunii sale politice, Dacian Cioloș, nu negociază cu PSD și AUR pentru un nou guvern, ci are ca obiectiv refacerea coaliției cu PNL și UDMR.

Pîslaru a fost întrebat și despre un scenariu în care președintele Iohannis să-l fi nominalizat pe Cioloș pentru candidatura la funcția de premier tocmai pentru a eșua în formarea unei majorități parlamentare, pentru ca apoi să-l nominalizeze tot pe șeful PNL, Florin Cîțu, drept premier. „Acest scenariu, bineînțeles, este un scenariu speculativ. (...) Speranța mea este că ne uităm la această soluție pentru a rezolva criza cât mai repede și nu că facem joc de glezne politic sau încordări de mușchi pentru a jigni de fapt inteligența românilor” - a răspuns europarlamentarul USR-PLUS, membru a conducerii partidului.

De asemenea, el a pus pe seama pandemiei faptul că Dacian Cioloș nu a fost prezent fizic la Cotroceni la momentul anunțării sale de către președintele Iohannis drept candidat pentru funcția de prim-ministru.

„Poate domnul președinte și-a dat seama că pandemia nu s-a încheiat și a preferat să aibă o distanțare fizică pentru a da în sfârșit un exemplu bun românilor că trebuie să respectăm normele legate de distanțare. Nu suspicionez că ar fi existat o încercare din partea domnului președinte să sugereze că persoana pe care o desemnează și-i oferă mandatul de a forma un guvern nu este în grațiile sale” -a spus Dragoș Pîslaru.

HotNews.ro: Domnule Pîslaru, Dacian Cioloș a fost nominalizat la candidatura pentru funcția de prim-ministru de către președintele Iohannis. Care este planul, ce urmează?

Dragoș Pîslaru: Lucrurile sunt foarte clare în acest moment, USR-PLUS a fost practic singurul partid care a venit cu o soluție, a propus ceva, a propus în persoana lui Dacian Coloș un premier care să aibă experiența să ne scoată din această situație legată de o criză sanitară, o criză energetică și, bineînțeles, guvernamentală. Ceea ce este important este să înțelegem că prioritatea noastră și a lui Dacian Cioloș este să refacă coaliția, ca să fie bine spune lucrurile de la început. Încă de aseară, Dacian Cioloș a invitat Partidul Național Liberal și UDMR la discuții, astăzi, pentru a vedea cum putem construi din nou, împreună, pe baza acelui protocol de coaliție - care, atenție, nu a fost anulat de niciuna dintre părți, în ciuda lucrurilor care s-au întâmplat. Deci cam aceștia sunt pașii următori și prioritatea clară a lui Dacian Cioloș, să poată reface coaliția, pentru ca țara să aibă o guvernare stabilă, cu puteri depline, care să ne treacă peste iarnă și, bineînțeles, să implementeze, foaia de parcurs pe care o avem chiar în relație cu Uniunea Europeană și anume Planul Național de Redresare și Reziliență.

HotNews.ro: Domnul Florin Cîțu este acum președintele PNL, cum decurg discuțiile cu dânsul, cum vă raportați la dânsul?

Dragoș Pîslaru: Lucrurile sunt iarăși destul de simple: președintele României l-a desemnat pe Dacian Cioloș să formeze un guvern. Înțelegerea noastră este că PNL respectă deciziile președintelui și, în momentul în care președintele mandatează pe cineva să formeze un guvern, așteptarea noastră și cred că și a tuturor românilor este aceea ca PNL să vorbească cu premierul desemnat, să stea de vorbă, să vedem care sunt lucrurile de care este nevoie pentru a reface această coaliție.

În ceea ce-l privește pe Florin Cîțu, lucrurile astea sunt iarăși destul de clare: în cadrul PNL, a existat un proces de alegeri interne, noi respectăm acest proces de alegeri interne și Florin Cîțu va fi partenerul de discuție în calitatea sa de președinte al PNL. Ceea ce am spus de fiecare dată în ultima perioadă este că, în ceea ce privește formarea unui nou guvern și refacerea coaliției, avem nevoie de o încredere suplimentară că această coaliție poate fi făcută solid și atunci, în mod evident, ne dorim un alt prim-ministru. Iată că acum suntem în situația în care Dacian Cioloș a fost desemnat, putem reface coaliția și putem să avem grijă de români, lucrul acesta este așteptat.

HotNews.ro: Vă bazați, înțeleg, pe influența președintelui Iohannis în PNL pentru aceste discuții de formare a unui nou guvern?

Dragoș Pîslaru: Deocamdată nu discutăm de influență, discutăm de respectarea deciziei președintelui de a desemna un prim-ministru și, așa cum bănuiesc că toată lumea înțelege regulile în statul român, în momentul în care ai un președinte care învestește o persoană cu această prerogativă - că e vorba de Dacian Cioloș sau de către oricine altcineva - orice partid politic are această obligație de a intra în discuții cu persoana respectivă. În cazul lui Dacian Cioloș și în cazul nostru ca partid, spunând că prioritatea noastră este de a reface coaliția, lucrurile ar trebui să fie și mai ușoare. Ar trebui să ne așezăm la masă să vedem ce propuneri există pentru a putea să refacem această coaliție.

PSD, care a câștigat alegerile parlamentare, nu a propus un candidat, PNL, de pe locul al doilea, nu a propus un candidat. Vi se pare fezabil, plauzibil ca propunerea celui de-al treilea partid parlamentar să fie prim-ministru și să conducă o coaliție de guvernare din postura de locul trei în Parlament?

Așteptarea cred a tuturor era ca Partidul Național Liberal să propună o altă persoană ca premier și să încheiem această situație de criză încă de ceva vreme. Asta ne doream, am spus că imediat cum ar exista o astfel de propunere suntem gata să discutăm refacerea coaliției, noi adăugând în același timp că avem nevoie să primim niște asigurări cu privire la niște reforme rămase: desființarea Secției speciale pentru investigarea magistraților, amendarea programului Anghel Saligny pentru transparență și pentru a putea să urmărim modul în care se fac aceste cheltuieli de zece miliarde de euro și toate celelalte lucruri care o parte sunt în Planul Național de Redresare și Reziliență și celelalte - nimic nou - sunt în programul de guvernare pe care îl agreasem deja acum un an. Toate aceste lucruri sunt destul de clare. Nu a venit, însă, această propunere de premier din partea PNL și evident că n-o să stea toată lumea să aștepte ca la un moment dat PNL să se decidă. Am venit cu o propunere tocmai pentru a debloca această criză de pe mai multe planuri. Dar prioritatea este aceea de a reface coaliția. Deci mergem către PNL și către UDMR cu rugămintea de a ne așeza la masă și a discuta care sunt prioritățile românilor.

HotNews.ro: Dar către PSD nu mergeți, este totuși primul partid în Parlament?

Dragoș Pîslaru: Către celelalte partide, PSD și AUR, nu mergem, pentru că nu vedem modul în care am putea avea o formulă de înțelegere cu aceste două partide. Este o chestiune de valori care ne despart și aici nu discutăm despre ceva oportunist, ci despre modul în care poți crea o majoritate, dar care să fie bazată pe anumite valori în care credem.

HotNews.ro: Ați văzut, bănuiesc, momentul în care președintele Iohannis a anunțat aseară nominalizarea lui Dacian Cioloș... Un coleg jurnalist, Cristian Andrei de la Europa Liberă, remarca faptul că Dacian Cioloș nu a fost acolo lângă președinte, a fost un moment neobișnuit, ca președintele să nominalizeze pe cineva pentru candidatura la funcția de prim-ministru și să nu-l introducă acolo, în acel anunț, să nu fie fizic prezent candidatul.

Dragoș Pîslaru: Poate domnul președinte și-a dat seama că pandemia nu s-a încheiat și a preferat să aibă o distanțare fizică pentru a da în sfârșit un exemplu bun românilor că trebuie să respectăm normele legate de distanțare. Nu suspicionez că ar fi existat o încercare din partea domnului președinte să sugereze că persoana pe care o desemnează și-i oferă mandatul de a forma un guvern nu este în grațiile sale. Interpretări există. Deocamdată, ce e cert este că, conform prerogativelor președintelui, a fost desemnat Dacian Cioloș. Între noi fie vorba, pe mine și pe români cred că ne interesează mai puțin relația de afecțiune între cei doi, cât să putem trece peste iarna aceasta și să avem o formulă guvernamentală stabilă care să poată răspunde cerințelor pe care românii le au din ce în ce mai mult pe diverse planuri.

HotNews.ro: Sunt mulți care spun că președintele Iohannis și PNL aveau nevoie de un candidat care să fie picat, să nu reușească să formeze o majoritate parlamentară și să poată fi propus din nou domnul Cîțu, care a fost trântit prin moțiune de cenzură, în Parlament. Ce spuneți de acest scenariu?

Dragoș Pîslaru: Acest scenariu, bineînțeles, este un scenariu speculativ. Eu cred că președintele României are suficientă înțelepciune să nu prelungească această criză. Orice idee că această nominalizare ar fi de fapt un joc politic ar sugera o iresponsabilitate din partea președintelui în a răspunde la ceea ce au nevoie România și românii în acest moment. Prin urmare, un astfel de scenariu aș prefera să nu îl luăm în calcul. Ceea ce este cert este că Partidul Național Liberal nu a venit cu nicio soluție, președintele a găsit o soluție. Speranța mea este că ne uităm la această soluție pentru a rezolva criza cât mai repede și nu că facem joc de glezne politic sau încordări de mușchi pentru a jigni de fapt inteligența românilor.

PNRR „nu poate aștepta cu atenție și îngrijorare să se întâmple ceva cu guvernarea”


HotNews.ro: Pentru că ați vorbit despre inteligența alegătorilor români, aș reveni totuși la situația aceasta - la alegerile parlamentare, românii au votat așa: PSD, PNL, USR-PLUS. Ce legitimitate și ce autoritate poate să aibă un prim-ministru desemnat din partea celui de-al treilea partid? Dacă era o coaliție între numărul doi și numărul trei - PNL și USR-PLUS împreună cu UDMR, înțelegeam că liderul acelei coaliții, persoana desemnată de cel mai mare partid din acea coaliție devenea prim-ministru. Dar în cazul acesta, cu dl. Cioloș, este al doilea partid din eventuala coaliție care să dea prim-ministrul. Ce autoritate ar avea un astfel de premier într-un viitor guvern de felul acesta?

Dragoș Pîslaru: Primul plan este de responsabilitate. În condițiile în care cei care au mai multe voturi și mai mare reprezentare în parlament nu vin cu nicio soluție, atunci este evident că primul partid care vine cu o soluție o pune pe masă. Este o chestiune de responsabilitate politică. USR-PLUS a fost acuzat o lungă perioadă că nu și-a asumat responsabilitatea de a intra la guvernare. Acum arătăm că avem această responsabilitate și că ne luăm rolul în serios.

Al doilea plan, foarte important: Dacian Cioloș nu este oricine. Este o persoană care a mai fost prim-ministru, are experiența necesară pentru a exercita această funcție, iar România în acest moment este în criză. Și e vorba de a avea competențele necesare pentru a duce România peste această criză.

Și în al treilea rând, avem, Planul Național de Redresare și Reziliență, care aduce 30 de miliarde de euro în România, care e o combinație între investiții și reforme, ce nu poate aștepta cu atenție și îngrijorare să se întâmple ceva cu guvernarea în România. Avem măsuri de luat imediat. Și atunci practic acest exercițiu prin care noi am spus că suntem gata să punem pe roate PNRR este ceva legat de un orizont de timp rapid în care trebuie să acționăm. Deci sunt 3 planuri aici: responsabilitate, competență și cel de rapiditate sau de urgență pentru a face lucrurile de care este nevoie.

HotNews.ro: Un eventual guvern Cioloș cum va fi? Va fi compus din specialiști cu Dacian Cioloț în frunte și susținut de lideri politici sau va avea în componență lideri politici?

Dragoș Pîslaru: Prioritatea pentru USR-PLUS și Dacian Cioloș este refacerea coaliției. Ceea ce vom încerca să facem - și azi au loc întâlniri cu PNL și UDMR - este să refacem coaliția și să avem un guvern care să aibă o majoritate pe baza coaliției USR-PLUS-UDMR, astfel încât să putem guverna. O componență a guvernului ar reflecta aceste trei partide și am avea în spate un program care de data aceasta ar fi negociat cu termene și acțiuni clare.

HotNews.ro: Lumea se poate întreba: va fi un guvern cu autoritate puternică, care să aibă lideri politici puternici din partide, în interiorul guvernului, sau va fi un guvern controlat de pe margine de niște politicieni care trag niște sfori pe acolo și în guvern să fie doar specialiști, tehnocrați desemnați de partide?

Dragoș Pîslaru: Înțelegerea mea este că nu ai cum să ai o coaliție funcțională, care să aibă un program foarte bine așezat pentru a depăși criza curentă decât dacă ai niște figuri care să poată să reflecte politic perspectiva partidelor care se află în coaliție. Așteptarea noastră este să avem cele mai bune desemnări cu putință în acest guvern. Din perspectiva noastră, nu există în acest moment această discuție cu privire la un guvern de sacrificiu, pentru că acum nu e vorba de a sacrifica pe cineva, ci de a găsi cea mai bună formulă posibilă pentru a asigura României depășirea iernii, ieșirea din criza sanitară și, respectiv, implementarea programului acestuia de țară - PNRR. Adică lucrurile sunt foarte clare din această perspectivă. Orice refuz din partea PNL de a intra serios în aceste discuții înseamnă că ignoră mandatul pe care președintele Iohannis l-a oferit și că prelungește situația de criză în care ne aflăm.

HotNews.ro: Îl vedeți un guvern până în 2024 sau doar pentru ieșirea din criză?

Dragoș Pîslaru: Asta depinde de ceea ce va realiza acest guvern. Dacă acest guvern va performa, eu cred că va conta foarte mult și opinia românilor despre actul de guvernare. Dacă vedem că lumea e mulțumită că am depășit situația de criză, s-ar putea ca acest guvern să rămână mai mult timp. Este adevărat că în acest moment, dacă nu există o claritate cu privire la refacerea coaliției, perspectiva de a avea un guvern stabil este una neclară încă. Dacă Dacian Cioloș - și acesta este mandatul său și prioritatea sa - reușește refacerea coaliției, poate să fie un guvern care să reziste până în 2024 fără nicio problemă.

HotNews.ro: O importantă miză pentru un nou guvern este acest PNRR despre care ați pomenit. Aici în Parlamentul European, dvs ați fost și co-raportor pentru Mecanismul de Redresare (RRF) și reziliență pe Uniunea Europeană. Ce trebuie să facă viitorul guvern în legătură cu PNRR, care e provocarea?

Dragoș Pîslaru: Cel mai probabil pe 9 noiembrie, procesul acesta de aprobare formală și de către Consiliul ECOFIN va fi încheiat, de atunci va curge foarte puțin timp, înainte de sfârșitul anului până când prefinanțarea de 3,8 miliarde de euro va intra în România. România are de luat măsuri urgente cu privire la cadrul de implementare pentru a a asigura claritate tuturor celor care au proiecte - vorbesc aici de autorități publice, de predictibilitate pentru sectorul privat în ceea ce privește modul în care se va implementa Planul în România și lucrurile acestea sunt prioritare până la sfârșitul anului. Imediat, va trebui să și livrăm din reformele respective, pentru că banii sunt puți pentru investiții și reformele pe care ni le-am asumat - de administrație publică, de colectare fiscală, de modul în care terminăm toată partea de recalculare a pensiilor. Deci e o serie întreagă de aspecte care trebuie să fie demarate și trebuie să se lucreze la foc continuu.

HotNews.ro: Noi trebuie să semnăm cu Comisia Europeană și acel acord pentru PNRR. Acest acord poate fi semnat de un guvern interimar sau doar de un guvern plin?

Dragoș Pîslaru: Sigur. Nu există o problemă de asumare formală a planului. Odată ce planul a fost aprobat de Comisie prin evaluarea pe care a avut-o pe cele 11 criterii, lucrurile sunt deja destul de clare. În consiliul ECOFIN, aprobarea este una absolut formală, după care se formalizează relația între Comisia Europeană și statul membru. Dacă această criză se prelungește, ceea ce putem face în această perioadă - se poate adopta și cadrul de implementare într-un proces de urgență în Parlament, prin care se poate aproba acest cadru foarte ușor, prin lege. Au fost zvonuri cum că, dacă nu se pot adopta ordonanțe de urgență, procesul este suspendat. Nu, lucrul acesta nu este corect, există procedură parlamentară de urgență, voința politică cred că este destul de clară în aceea ce privește faptul că avantajul ca România să obțină aceste resurse din PNRR este evident și atunci nu este o problemă din acest punct de vedere. Pe de altă parte, una este să adopți o astfel de inițiativă și alta este să setezi un cadru și lucrurile să funcționeze la ritmul pe care ni-l dorim, ca ținte asumate.

HotNews.ro: Dacian Cioloș era aici, în Parlamentul European, liderul celui de-al treilea grup, Renew Europe. El acum se retrage din Parlamentul European. Cum arată succesiunea asta aici, la Bruxelles?

Dragoș Pîslaru: Succesiunea este complicată, în sensul că Dacian Cioloș asigura un echilibru în grupul Renew, care are mai bine de 33 de partide, 22 de delegații naționale. Deja s-a retras, practic Dacian Cioloș și-a anunțat retragerea a doua zi după rezultatul alegerilor interne din USR-PLUS. În acest moment, procesul alegerii unui nou președinte al grupului Renew Europe este demarat, urmează ca săptămâna viitoare, în timpul plenarei de la Strasbourg să aibă loc prezentarea candidaturilor și votul pentru noul președinte. Deci discutăm despre un proces care va fi încheiat destul de repede pentru că grupul are nevoie de legitimitate politică și reprezentare, pentru că vom avea Mid Term, adică alegerile de la jumătatea mandatului Parlamentului European, care se va întâmpla în luna ianuarie 2022 și noul președinte/ noua președintă va trebui să poată să reprezinte grupul.

HotNews.ro: România va pierde acea influență pe care am avut-o în premieră în Conferința Președinților din PE.

Dragoș Pîslaru: Așa cum arată lucrurile, este puțin probabil ca delegația României să aibă din nou președintele grupului și atunci evident că va fi o influență mai mică. Pe de altă parte, delegația română, în ansamblu, și-a câștigat respectul colegilor și are suficientă greutate în grup, inclusiv prin ceea ce a făcut Dacian Cioloș în prima jumătate de mandat și atunci nu cred că ar fi o problemă pentru a ne duce la îndeplinire proiectele. Din contră, delegația României, renunțând la președinția grupului, va primi niște compensații adecvate de reprezentare și putere politică în cadrul grupului.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

7951 vizualizari

 • +13 (27 voturi)    
  guvern (Marţi, 12 octombrie 2021, 13:51)

  freerider [utilizator]

  daca USR reuseste sa-i fraiereasca pe PNL sa participe intr-o guvernare condusa de ei, USR devine al doilea partid al tarii, dupa PSD.
  • +7 (21 voturi)    
   Cum adica sa-i fraiereasca? (Marţi, 12 octombrie 2021, 14:26)

   galeo [utilizator] i-a raspuns lui freerider

   Pai acum e momentul orgoliilor si jocurilor politice?

   Bravo USR ca a aratat maturitate asumandu-si guvernarea intr-o perioada nasoala.

   Citu ar putea sa mearga la grupa mica de la gradinita sa se intreaca cu copiii de acolo.
   • -5 (13 voturi)    
    tot nu se poate uita (Marţi, 12 octombrie 2021, 15:26)

    nalbaroiu [utilizator] i-a raspuns lui galeo

    faptul ca usr a votat alaturi de aur si psd ceva..orice...asta nu poate fi uitat, dar acum ca sa trecem puntea o putem baga sub presh dupa cum bine isi da seama pana si ciolacu...ca de aia tzipa pitzigatiat in toate partzile de nu-l aude nimeni :-)))...psd-eii au fost doar folositi, si asta isi da seama si preshedintele lor ciolak.
    • -2 (4 voturi)    
     Tu asta crezi ca s-a intamplat? (Marţi, 12 octombrie 2021, 18:38)

     Ionut F. [utilizator] i-a raspuns lui nalbaroiu

     Dupa ce isi retrag sustinerea fata de premier, isi dau demisia ministrii USR, singura solutie a lui Citu ar fi fost demisia.

     Asta s-ar fi intamplat in orice tara cu democratie consolidata.

     Dar cum Citu se preface ca-i sef la tarla si se invarte totul in jurul lui...a trebuit sa-l dea USR-ul jos.

     Ce zici tu acolo e propaganda
   • -4 (8 voturi)    
    Nu de orgolii e vorba, ci de dezinteres ! (Marţi, 12 octombrie 2021, 15:37)

    gmb72 [utilizator] i-a raspuns lui galeo

    Un "fruntas" PSD, recte dl. Dincu, a si declarat ca "...nu e presiune în partid pentru revenirea la guvernare...", https://www.hotnews.ro/stiri-politic-25094781-vasile-dincu-psd-nu-merge-luni-consultari-propunere-premier-nu-presiune-partid-pentru-revenirea-guvernare.htm
    ADICA A RECUNOSCUT OFICIAL, ca ei guverneaza in interesul pardidului, al membrilor de partid si mai ales, al baronilor locali PSD. NICIDECUM in interesul Romaniei sau al romanilor.
    Si la fel fac toti care sub diverse pretexte, la care se adauga orgolii cretine, ca deh, prostul daca nu-i fudui, parca nu e prost detul !, fug de guvernare fiindca NU E INTERESUL LOR de moment.
    USR ar trebui sa anunte transant, ca daca nu va fi votat guvernul, nici ei NU vor sustine niciun alt Guvern si gata, avem anticipate. Nu e momentul, oricum anticipatele nu vor aduce nimic concludent, doar o inversare de locuri (PSD, PNL, AUR, USR si poate, POATE !, UDMR), dar majoritate, nu va avea niciun partid. Dar, decat alt guvern Iohannis-Cutzu ori alt catelus de prin PNL gasit de actualul preș., mai bine niciun guvern... ca tot aia e. Sau poate fi chiar mai bine, daca șParlamentul va fi obligat sa legifereze ce altfel "legifera" guvernul prin ordonante....
    Banuiesc insa ca si USR joaca tot la cacealma, caci daca Ciolos chiar vroia sa fie votat un guvern, punea fiecare partid sa propuna SPECIALISTI - nu politicieni - pentru ministerele importante, din care el sa aleaga cate unul de la fiecare partid pentru fiecare astfel de minister, puntea restul din USR si facea un fel de guvern de uniune nationala, de criza.
    Iar aia care refuzau asa ceva, erau clar tradatori ai intereselor nationale. Dar nu, el a exclus din start 2 partide.
    Si nu, nu trebuie fugit de AUR, extremisti-ne-extremisti, reprezinta peste 10% din totalul celor prezenti la vot, procent in continua crestere. Daca tu ca Stat nu ai reusit sa educi populatia asa incat mesajele AUR si altora ca ei sa nu aiba succes, acum n-ai decat sa tii cont si de parerea lor...
  • +2 (12 voturi)    
   sa vedem (Marţi, 12 octombrie 2021, 14:35)

   imi_pasa_de_romania [utilizator] i-a raspuns lui freerider

   USL nu va permite asta. Putinii liberali adevarati s-au impartit fie in fanii lui Orban (care intre timp au fost exclusi), fie au cedat catre PDL pt ca fara cap plecat nu obtin finantari de la Citu. Iar restul din actualul PNL, daca nu-s din PDL sau PD, de unde crezi ca sunt? Din PSD.

   Chiar daca Ciolos obtine mandatul nu cred ca se vor schimba multe pentru ca USL are majoritate in Parlament.

   Apropo:
   https://www.g4media.ro/usr-acuza-psd-udmr-si-o-parte-din-pnl-ca-au-votat-pentru-mentinerea-pensiilor-speciale-ale-primarilor.html

   Cred ca scenariul asta se va tot repeta pana va ceda psihic USR. Sa nu uitam inca ceva: chiar si la nivel de priamrii PNL blocheaza proiectele USR. De exemplu in S1 PNL a blocat finantarea pt centrul de vaccinare de la ROMEXPO pt ca Clotilde Armand nu a considerat importante proiectele PNL ca sa fie pe ordinea de zi. Da, ai citit bine. Clotilde a prioritizat centrul de vaccinare in plina pandemie, fiidn critic, iar PNL s-a ofticat ca un proiect la un complex scolar (cand oricum se inchid scolile) nu a trecut pe ordinea de zi si a decis sa saboteze centrul de la ROMEXPO.

   Asta e nivelul USListilor. Si acum nu ca as zice ca AUR e lumina de la capatul tunelului dar la motiune s-a vazut clar ca singurele doua partide serioase sunt AUR si USR. Evident ca nu au legatura unul cu altul, dar ce vreau sa spun (pentru ca stiu ca cei cu 2 neuroni nu vor prinde substratul, asa ca mai bine explic) este ca partidele noi asa sunt. Ceva pe care te poti baza. Partidele dinozaurilor fac aceeasi politica ca si acum 30 de ani, ba chiar 40-50, unii fiind fie de pe vremea Cizmarului, ori copilul unuia.

   Avem nevoie de partide noi si de oameni tineri. Si cand zic partide noi nu ma refer la nu stiu ce relicva va face Orban dupa ce iese din PNL sau nu stiu ce proiect are Dragnea.
   • +1 (1 vot)    
    clar esti (Marţi, 12 octombrie 2021, 21:52)

    ..13 [utilizator] i-a raspuns lui imi_pasa_de_romania

    Anti PNL si pro USR pana la cea mai mica unghie.

    1. exista o structura PNL care nu se inclina nici la stanga si nici la dreapta. Este adevarat ca sunt putini, ca sunt din garda veche dar nu din cei musai apropiati de LO. LO are si niste USR langa el chiar in PNL - Violeta Alexandru este o asemenea persoana.

    2. cati sustinatori declarati ai lui LO su fost dati afara - sa vorbim despre un 1 caz??? ai tratat chestia asta ca un raspandac USRisti. succes.

    3. ori obtine mandatul D Ciolos ori are majoritate parlamentara USL??? decide daca este ori alba ori neagra - incoerenta.

    4.S1 din Buc este capusat de fratia #ciumarosie PNL dar lucrurile se vor clarifica = nu ma indoiesc de acest aspect dupa cum il stiu pe FC. Dna clotilde si florin se stiu si se pretuiesc reciproc deci pot conveni cai de rezolvare a problemelor pentru ca blocaje ca cele mentionate sa nu se mai petreaca - un pic de rabdare pentru ca FC de abia s-a urcat pe scaunul desef la PNL si a avut cu totul si cu totul alte urgente. In timp lucrurile se vor aseza SIgur

    5. Partidul Haur care a luat in Buc un procent infinitezimal il vezi matale ca un partid nou de viitor - Aici e masura capacitatii Dvs.

    6. Oameni tineri si partid nou este Pro RO cu Monta cel mai tare din parcare care isi da salariu din banii publici si nu putini - Bravos!!!!!

    7. Oamenii tineri din USR unii sunt de toata jena: incep cu favoritul meu la scatoalce VV - nu am vazut personaj mai imatur si mai neadecvat si mai tantalau ca ministru si culmea si scolit in afara dar oare ce fel de scoala a facut el la Viena??? Urmatorul favorit este Drula obraznicul fara de limita... Barna este deja ramolit si pampalau - este de mirare cum de a ajuns unde a ajuns dar si pentru asta e o explicatie.

    8. om tanar este si FC si ALinutza de la PNL si as mai putea sa dau nume de tineri de la PNL. ceea ce conteaza este competenta si caracterul. Putini compententi in toate partidele iar oameni de caracter si mai putini dintre cei competenti

    Greu tanti, greu
    • +1 (1 vot)    
     Cred ca (Miercuri, 13 octombrie 2021, 11:30)

     Luk [utilizator] i-a raspuns lui ..13

     Cred ca planul a fost pus la cale de Varan si Fikus prin iunie-iulie, dar nu au anticipat nici impactul valului 4 si nici explozia preturilor la energie. Au tatonat si niste indivizi din PSD in speranta ca vor izbuti sa opreasca ori sa distruga USR si AUR. USR e periculos pentru PNL, iar AUR pentru PSD.
     Au considerat toate evolutiile ulterioare, dar NU si CONTEXTUL.
     Varanul si Fikus sunt in offside desi se poarta ca si cum ar stapani situatia. Nu o stapanesc si n-au nicio idee pe unde sa scoata camasa. Citu e un catel isteric care latra la toata lumea, demis rusinos si aflat intr-un urias rahat din care n-are nicio idee pe unde sa iasa.
     Ce este cert: pe PNL-Fikus-Varan ii doare fix in spate de criza in care se afla Romania, au decis s-o ignore pentru ca le strica planurile.
     Eu sper sa asistam la doua premiere in politica romaneasca: alegeri generale anticipate si demiterea unui presedinte.
     Poate ii ajuta pe urmatorii sa nu se mai joace cu focul.
   • 0 (0 voturi)    
    Adevaratii liberali (Marţi, 12 octombrie 2021, 22:59)

    JoeTheDow [utilizator] i-a raspuns lui imi_pasa_de_romania

    au fost adusi de Orban de la PSD. De ce uitam si povestea asta. Pana si Klaus privea cu atentie si ingrijorare ce se intampla. Parca a si zis la un moment dat ca se cam exagereaza.
  • +3 (7 voturi)    
   PNL fraierit? (Marţi, 12 octombrie 2021, 14:35)

   MDamain [utilizator] i-a raspuns lui freerider

   Nu, PNL nu poate fi fraierit. Sunt prea vechi în politica tip Dâmbovița.
   Dar ar putea să accepte totuși, dacă sunt un pic isteți. Asta pentru că niciodată n-am cheltuit cum trebuie banii din finanțare europeană. Dar, spre deosebire de ciclurile anterioare, acum va fi mai greu deoarece trebuie făcute și niște reforme iar vrificările progreselor făcute în realizarea proiectelor vor fi tot la 6 luni. Așa, cu D. Cioloș la butoane, dacă iese bine vor fi parte a celui mai mare program de modernizare a României. Iar la alegerile din 2024 vor avea ce să arate. Altfel ne ducem spre anticipate și vom fi guvernați de PSD. Și, între timp, adio PNRR, deoarece nimic din ce ne-am angajat nu va fi făcut până la alegeri. Iar PSD, care oricum n-ar fi în stare să ducă PNRR-ul, va scăpa de el iar pierderea acestuia ar fi decontată tot de PNL. Deci la alegeri va fi jale.
 • -13 (23 voturi)    
  Trebuie să lămurească moțiunea. (Marţi, 12 octombrie 2021, 14:11)

  asavreau [utilizator]

  De aceea trebuie să apeleze la PSD și AUR pentru vot, în caz de refuz să-și retragă și ei sprijinul la moțiune.
  • +7 (13 voturi)    
   sa-si retraga sprijinul la motiunea votata :)))) (Marţi, 12 octombrie 2021, 14:54)

   Tovarasu' Spirala [utilizator] i-a raspuns lui asavreau

   ineptie mai mare nu am citit de multa vreme.
   si sunt multe pe aici.
   • -1 (7 voturi)    
    La fel cu, nu mergem către PSD și AUR. (Marţi, 12 octombrie 2021, 15:41)

    asavreau [utilizator] i-a raspuns lui Tovarasu' Spirala

    Nu merg, pentru-că sunt acolo. USR trebuie să se rupă de PSD și AUR. Și da, USR își poate exprima retragerea sprijinului la moțiunea PSD, altfel, le dau dreptate UDMR, care spun că-i mârșăvie, să-mi dai o bătaie bună și pe urmă să mă ceri de soție. PSD și AUR au niște obligații față de USR, așa cum a avut și USR față de ei.
    • -1 (3 voturi)    
     Pana si KWI a declarat (Marţi, 12 octombrie 2021, 16:30)

     paonipao [utilizator] i-a raspuns lui asavreau

     ca In Romania statul a esuat...deci si Cîtu ca PM!
     Poate ca a dat o sansa coalitiei de dreapta cu Ciolos PM sa schimbe situatia!
     Daca a jucat la cacialma asta se poate intoarce impotriva lui Mr. President!
     Sunt unii pe aici care nu vad padurea din cauza
     copacilor!
     • 0 (6 voturi)    
      Schimbi vorba. (Marţi, 12 octombrie 2021, 17:04)

      asavreau [utilizator] i-a raspuns lui paonipao

      Vorbesc despre comportament și respect. Nu am ceva împotriva lui Cioloș, dar cred că o coaliție trebuie să se bazeze pe încredere și respect. Dacă Cioloș este arogant fiind doar nominalizat, nu văd o coaliție de guvernare funcțională. PNL și UDMR au niște dureri referitor la USR și nu trebuie accentuate. Tonul, plus oamenii care participă la negociere pot da șansa alcătuirii unui guvern.
      • +1 (1 vot)    
       hiihihi sustinator Barna (Marţi, 12 octombrie 2021, 21:58)

       ..13 [utilizator] i-a raspuns lui asavreau

       Ciolos nu este de fel arogant.

       Arogant si cu nasul pe sus este Barna.

       oamenii care participa la negoieri din partea USR nu au sanse prea mari sa stea de vorba cu PNL - Barna, VV, Drula, Mosneanu - adica scuipi si dupa te duci sa pupi scuipatul.


       PS
       nu are sens sa explic de ce nu trebuia scuipat locul cand rahatul era in curtea lui Barna si Stelian... Nici nu pot sa ii fac educatie lui drula - ala arogant maxim - sau sa ii explic ce inseamna responsabilitatea unui iresponsabil - imatur VV
 • -1 (17 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Marţi, 12 octombrie 2021, 14:11)

  [anonim]

 • -2 (20 voturi)    
  9% din 33%, adica 3% vor sa dea PM (Marţi, 12 octombrie 2021, 14:13)

  LemonCake [utilizator]

  Cum vine asta ?
  • +3 (9 voturi)    
   pai vina cam asa (Marţi, 12 octombrie 2021, 14:32)

   averageJoe [utilizator] i-a raspuns lui LemonCake

   mai mult decat 0% din 33% care nu vor sa dea PM.
  • +2 (4 voturi)    
   exact (Marţi, 12 octombrie 2021, 14:44)

   Giolgel [utilizator] i-a raspuns lui LemonCake

   PSDul pare incantat de optiune... in mod suprinzator
  • +5 (13 voturi)    
   Re: 9% (Marţi, 12 octombrie 2021, 14:46)

   Xtian [utilizator] i-a raspuns lui LemonCake

   pentru că USR este singurul partid care a venit cu o propunere? Restul vor toți in opozitie, că așa se cresc procentele ...
   • 0 (4 voturi)    
    Ai spus bine, singurii. (Marţi, 12 octombrie 2021, 15:43)

    asavreau [utilizator] i-a raspuns lui Xtian

    Să guverneze singuri. Au majoritatea de la moțiune.
   • 0 (0 voturi)    
    gresit (Marţi, 12 octombrie 2021, 22:00)

    ..13 [utilizator] i-a raspuns lui Xtian

    UDMR a venit cu propunerea de a duce un mandat limitat la 6 luni pentru a rezolva urgentele acestui sfarsit de an si inceput de an viitor - mi se pare o idee fiabila si de bun simt.

    deci au fost 2 propuneri venite de la
    - USR
    - UDMR

    Este un joc corect ca presedintele a ales propunerea venita de la USR.
  • +6 (12 voturi)    
   @lemon Cake (Marţi, 12 octombrie 2021, 15:15)

   paonipao [utilizator] i-a raspuns lui LemonCake

   Exagerezi ca sa pari interesant dar este doar
   ignoranta la mijloc!
   USR a avut peste 15% din voturi si nu 9%!
   Chiar si in conditiile astea care este problema?
   USR a luat in serios consultarile, PSD si PNL nu!
   Si UDMR cu de 3 ori mai putine voturi au propus un candidat!

   https://www.digi24.ro/alegeri-parlamentare-2020/alegeri-parlamentare-2020-rezultate-finale-psd-289-pnl-25-usr-plus-15-aur-98-pmp-si-pro-romania-nu-intra-in-parlament-1415280
 • -2 (12 voturi)    
  Fiecare pasare pe limba ei piere (Marţi, 12 octombrie 2021, 14:27)

  MTTRN [utilizator]

  Asa si USL, capturat de PLUS, care e capturat de SIE, care e capturat de ????
 • -1 (11 voturi)    
  Lol (Marţi, 12 octombrie 2021, 14:34)

  HP [utilizator]

  Asta nu e dansatorul ala de l-au facut cei de la Antena 3 sa planga in direct la o emisiune ?
 • +2 (10 voturi)    
  De parca nu stim cum sta treaba (Marţi, 12 octombrie 2021, 14:37)

  acret [utilizator]

  De parca nu am sti cum merge politica in Romania.
  Ficusul va face pe prostul ca sa le dea o lectie celor de la USR si totul se va reduce la doua situatii: fie renunta PNL la Citu si numeste pe altcineva, fie se ajunge la alegeri anticipate.
  Sa nu ne amagim singuri si sa credem ca i-ar pasa cuiva din PNL sau PSD de situatia grea din tara ca sa puna binele comun pe primul loc.

  In purul stil romanesc ma astept ca politicienii sa ramana egositi si sa faca circ in continuare si sa lase dezastrul din sanatate sa se dezlantuie in continuare iar PNRRul sa treaca fara ca acest moment important sa produca un avans mult dorit pentru tara.

  Si da ... USRul nu ar trebui sa se alieze cu PSDul pentru ca stim cu totii ce se intampla cand te aliezi cu hotii. PNLul e un PSD sub o alta forma si ar fi raul cel mai mic fiindca e clar dupa cum gandesc cei mai multi ... nu o sa iesim niciodata din aceasta spirala PSD - PNL - PSD - PNL ...
 • +4 (18 voturi)    
  USR a luat in serios consultarile! (Marţi, 12 octombrie 2021, 14:37)

  paonipao [utilizator]

  USR a facut o propunere directa si onesta fara a se ascunde in spatele intereselor politicianiste, asumare, dar cu un proiect clar pentru iesire din criza.

  Referitor la desemnarea lui Ciolos de catre presedinte… da, cred ca mai toti romanii au fost surprinsi…!
  Sunt cateva scenarii in
  jurul acestei desemnari, dar daca presedintele a facut un joc impreuna cu PNL (care a refuzat sa propuna pe cineva) pentru a discredita USR (si nu ca o posibila solutie de iesire din criza guvernamentala)atunci totul s-ar intoarce impotriva lui KWI.

  Ar putea fi luat in calcul si scenariul in care presedintele a primit unele semnale negative de la Bruxelles privind destabilizarea tarii plus ca si-ar fi dat seama (in sfarsit)de faptul ca Florin Cîțu a devenit “persona non grata” pentru romani si i-ar fi dat acestuia un semnal negativ la sfarsitul saptamanii trecute…ceea ce a “motivat” echipa castigatoare (suparata) sa nu aiba nici o propunere.
  • 0 (0 voturi)    
   presa internationala (Marţi, 12 octombrie 2021, 22:06)

   ..13 [utilizator] i-a raspuns lui paonipao

   Mentioneaza nominalizarea dl. Ciolos - lucru care nu s-a intamplat cu altii de dinaintea sa.

   deci esita clar un vant extern care il sustine pe Dl. Ciolos si nici nu are cum sa nu il sustina cand a facut multe lucruri importante la Bruxelles si multi oameni influenti din afara tarii il apreciaza.

   ciolos in sine este un brand de succes.
 • +2 (12 voturi)    
  Uite un om cu parul alb (Marţi, 12 octombrie 2021, 14:42)

  Mihail. [utilizator]

  Care nu e retrograd.
 • +3 (13 voturi)    
  Dragos Paslaru este un frecator de menta (Marţi, 12 octombrie 2021, 14:50)

  un domn [utilizator]

  de pe vremea Romania 100, acelasi a ramas in 2021.
 • 0 (20 voturi)    
  deci putinii astia...la minte... (Marţi, 12 octombrie 2021, 14:50)

  demaGOGU [utilizator]

  ...cer responsabilitate, dupe ce ei au torpilat gubernia!
 • -1 (11 voturi)    
  e oficial (Marţi, 12 octombrie 2021, 14:58)

  cercetasul [utilizator]

  Cum ar putea sa fie de forma nominalizarea lui Ciolos ca PM cand chiar Ciolos si USR i-au cerut lui Yohannis aceasta nominalizare?
  Ar insemna ca Ciolos si USR au facut aceasta cerere doar de forma. Ar reiesi ca Ciolos si USR au facut joc de glezne politic sau încordări de mușchi pentru a jigni de fapt inteligența românilor.
  Aaaa, altceva ar fi fost daca Ciolos nu ar fi cerut nimic si Yohannis ar fi facut nominalizarea.
  • +1 (1 vot)    
   Filozofia este o stiinta a tacerilor. (Marţi, 12 octombrie 2021, 21:37)

   Kecske [utilizator] i-a raspuns lui cercetasul

   Asa se traduce vorba romanilor "daca taceai, filozof ramaneai". Ce sa nominalizeze presedintele daca nu i s-a propus nimic ? A nominalizat ce i s-a propus.
 • +3 (13 voturi)    
  De bun simţ (Marţi, 12 octombrie 2021, 15:23)

  MenInBlack [utilizator]

  Dacă am lăsa un pic aroganţa jos, am putea susţine acest guvern, şi cu bune intenţii şi fără manevre, să scoatem ţara din criza care creşte exponenţial !...
  Am încredere în Cioloş şi îl susţin în acest demers curajos şi necesar.
  Da, sunt membru USR... dar şi ca simplu cetăţean, m-am săturat de atâta ipocrizie în plin dezastru !
  Chiar nimeni nu mai e în stare să fie om de stat ?!
  Parcă ar fi nişte adolescenţi isterici toţi ...
  Faceţi pace măcar până ieşim din iarnă, apoi puteţi să vă încăieraţi iar, dacă atât vă duce capul ...
  Puţin respect şi puţină milă pentru toţi românii disperaţi şi majoritatea FOARTE săraci, nu ar strica !
  Va-ţi purtat TOŢI până acum ca nişte adevăraţi TRĂDĂTORI de ţară şi să nu vă inchipuiţi că nu ştim asta, despre fiecare în parte!
  Să nu îndrăzniţi să vă suciţi iar după castan, că e foarte posibil să nu mai aveţi ieşire din iarna asta, şi acum mă refer PERSONAL la fiecare dintre voi, politicienii iresponsabili !
  • +4 (8 voturi)    
   Zici bine, să lase aroganța. (Marţi, 12 octombrie 2021, 15:49)

   asavreau [utilizator] i-a raspuns lui MenInBlack

   Es o aroganță să pui în comisia de negociere pe V. Voiculescu și Moșneanu care i-au făcut albie de porci pe PNL și UDMR. Dacă vrei negocieri nu vii pe poziții de forță cu scandalagii. Nu are USR niște oameni cumpătați, cu bun simț, carte să poată să-și ceară scuze , pentru a debloca situația?
   • 0 (0 voturi)    
    Din păcate (Joi, 14 octombrie 2021, 9:54)

    MenInBlack [utilizator] i-a raspuns lui asavreau

    ...nu te pot contrazice :(
  • +2 (2 voturi)    
   si eu am incredere in dl Ciolos (Marţi, 12 octombrie 2021, 22:10)

   ..13 [utilizator] i-a raspuns lui MenInBlack

   dar echipa de la USr de negociere este de vise rele pentru PNL... Poate daca echipa tace si vorbeste doar liderul ei mai au o scapare, altfel...
 • +1 (3 voturi)    
  In sfarsit (Marţi, 12 octombrie 2021, 15:55)

  JoeTheDow [utilizator]

  Guvernarea care sa ne scape de mafia patrunjelului!!!
 • -2 (6 voturi)    
  cu toate acestea... (Marţi, 12 octombrie 2021, 15:56)

  alex562 [utilizator]

  ... der papagei nu s-a prins ca ciolo zice merci pt prilejul de a-si face imagine mai ales cand nu are sanse ;/) ... dar ce sansa de a demonstra cinismul prelungirii crizei!
 • +1 (3 voturi)    
  pres la PSD (Marţi, 12 octombrie 2021, 16:43)

  anion [utilizator]

  Nene Paslare, ia vezi tu ce ai facut cand erai sub tutela PSD la guvernare pentru pensionari. Iti dau 4 indicii.
  1. Ce prevedea art. 65 din legea 263/2010 pana pe 16.07.2016 pentru cei cu pensie anticipata?
  2. Ce ati modificat la art. 65 din legea 263/2010 prin legea 142/2016 incepand cu 17.07.2016, inainte ca PSD sa castige zdrobitor alegerile, cu Ciolos PM?
  3. Stiti ca acest articol a fost valabil in ambele variante de legi pana pe 23.11.2017?
  4. Stiti ca a fost valabil pana pe 16.07.2021 din textul legii 216/2017 data de PSD?
 • 0 (0 voturi)    
  bun interviul acordat de (Marţi, 12 octombrie 2021, 22:42)

  ..13 [utilizator]

  Dragos Paslaru.

  dragos face insa in mod repetat o presupunere ca si PNL, alaturi de UDMR isi doresc refacerea coalitiei si ca ar adera, asa fara nici o negociere la planurile propuse de Dacian CIolos.

  Posibil ca PNL si UDMR sa isi doreasca refacerea coalitiei in alte conditii decat isi doreste USR si atunci ce se va intampla mai departe?

  Pica sau nu pica la intelegerea/coalitia?

  Sigur ca sunt urgente guvernamentale dar si parlamentare si atunci pot conveni macar partial, de urgenta, asupra urgentelor parlamentare care sa netezeasca drumul catre o noua posibila dar viitoare intelegere intr-o forma sau alta a coalitiei pentru un nou guvern?


Abonare la comentarii cu RSS

Top 10 articole cele mai ...

Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by