Defrișările din Amazonul brazilian au crescut cu 150% în decembrie, ultima lună a mandatului lui Jair Bolsonaro, comparativ cu decembrie 2021, potrivit unor statistici oficiale publicate vineri si citate de AFP.

Incendii in AmazonFoto: Captura YouTube

Imaginile din satelit arată că luna trecută au fost defrișați 218,4 kilometri pătrați de pădure în Brazilia, 60% din cea mai mare pădure tropicală din lume, potrivit programului de monitorizare DETER.

Suprafața defrișată marchează o creștere de peste 150% față de cei 87,2 km2 distruși în decembrie 2021, potrivit agenției guvernamentale INPE.

Aceasta este a treia cea mai proastă lună decembrie de la lansarea programului DETER, după cele din 2017 și 2015.

Jair Bolsonaro, căruia i-a succedat duminică președintele de stânga Luiz Inacio Lula da Silva, a declanșat o avalanșă de critici internaționale pentru distrugerea pădurii amazoniene, vitală pentru lupta împotriva încălzirii globale, în timpul celor patru ani de mandat.

Sub guvernul președintelui de extremă dreapta, care este aliat cu puternicul lobby al agribusiness-ului, defrișările anuale medii din Amazonia braziliană au crescut cu 75,5% față de acum zece ani.

"Poate că mandatul lui Bolsonaro s-a încheiat, dar moștenirea sa tragică va fi resimțită pentru mult timp", a declarat Marcio Astrini, secretar executiv al Observatorului Climatic, o coaliție de grupuri de mediu, într-un comunicat.

Pentru întregul an, defrișările din 2022 au atins sau s-au apropiat de niveluri record între august și octombrie, perioada de vârf a sezonului secetos.

Această distrugere a pădurii se datorează în principal fermierilor care doresc să își mărească terenurile pentru culturi și creșterea animalelor, activități pe care Jair Bolsonaro le-a încurajat întotdeauna.

Lula a promis că va relansa programele de protecție și monitorizare a mediului, care au fost în mare parte desființate în timpul predecesorului său. Comunitatea internațională așteaptă gesturi ferme din partea noului președinte, care a numit-o pe Marina Silva, o figură ecologică, în funcția de ministru al mediului.