Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă din Alunu şi Inspectoratul Teritorial de Muncă Vâlcea au demarat joi mai multe verificări la Exploatarea Minieră Berbeşti, după ce un utilaj de mari dimensiuni, folosit la exploatarea cărbunelui, s-a prăbuşit, potrivit prefectului Florian Marian.

Excavator minier prabusit la AlunuFoto: Captura YouTube

Reprezentantul Guvernului în Vâlcea a declarat, pentru Agerpres, că administratorul judiciar de la CET Govora, societate care deţine minele de lignit de la Berbeşti şi Alunu, a anunţat că excavatorul ar fi căzut din cauza unei alunecări de teren ce s-a produs într-o haldă de steril din zonă.

"Nu se cunoaşte cu exactitate cauza prăbuşirii utilajului. Sunt cei din Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă Alunu şi reprezentanţii ITM care fac verificări pentru a stabili ce s-a întâmplat acolo, dacă a fost o alunecare de teren sau dacă utilajul nu a fost manevrat corespunzător. Ceva concluzii preliminare vor fi anunţate zilele acestea, cel mai probabil luni", a precizat prefectul de Vâlcea.

Autorităţile judeţului au anunţat că nu au fost victime, deşi se pare că în momentul prăbuşirii erau mai mulţi angajaţi pe lângă utilaj. De altfel nu a fost solicitat nici ajutorul ISU Vâlcea, situaţia fiind gestionată de specialiştii din cadrul societăţii.

Zona în care s-a produs incidentul este cunoscută ca una cu risc mare de surpare, în urmă cu doi ani, tot din cauza unei alunecări de teren a haldei de steril din Alunu, opt gospodării fiind evacuate de urgenţă.

Utilajul prăbuşit se pare că era cel mai mare din carieră şi era folosit pentru încărcarea cărbunelui şi a materialului steril în vederea transportului la CET Govora, principalul operator de energie termică din Râmnicu Vâlcea. Activitatea din exploatare a fost oprită.