În apele mării Arabiei, o "zonă moartă" fără oxigen, de mărimea Scoției, nu încetează să se extindă, îngrijorând oamenii de știință, care cred că evoluția este legată de schimbările climatice, scrie AFP.

Marea ArabieiFoto: Google Maps

La Abu Dhabi, Zouhair Lachkar lucrează în laboratorul său la un model digital al golfului Oman, o zonă din marea Arabiei. Imagini colorate în mișcare arată schimbările de temperaturi, nivelul mării și, mai ales, concentrațiile de oxigen.

Aceste modele și noi studii prezentate în acest an arată o tendință îngrijorătoare.

Zona moartă din marea Arabiei este cea mai mare din lume, spune Lachkar, cercetător principal la universitatea NYU Abu Dhabi.

"Ea începe la circa 100 metri (adâncime) și coboară până la 1.500 de metri; și aproape toată coloana de apă este complet lipsită de oxigen", explică el.

Lachkar și alți cercetători cred că încălzirea climatică antrenează expansiunea zonei, ceea ce ridică preocupări legate de ecosisteme și industriile locale, precum pescuitul sau turismul.

"Zonele moarte" sunt fenomene naturale dar aceasta, ale cărei limite se întind de la strâmtoarea Ormuz la Golful Aden și la est până la coasta Indiei pare să crească după ultima măsurătoare datând din anii 1990.

Aceste rezultate au fost obținute grație folosirii unor roboți. Operațiunea a fost efectuată de universitatea britanică East Anglia în colaborare cu universitatea Sultan Qabous din Oman.

Măsurarea oxigenului efectuată în 1996 a arătat concentrații foarte slabe.

Ultimul studiu efectuat în 2015 și 2016 a arătat că nivelul a scăzut și mai mult.

Și, spre deosebire de anii 1990, când nivelurile cele mai mici se limitau în centrul "zonei moarte", la jumătatea dintre Yemen și India, acum se întind mult dincolo de această zonă.

Nivelul de oxigen este "peste tot la minimum", afirmă Bastien Queste, care conduce studiile universităților britanice și din Oman.

LA NYU Abu Dhabi, Lachkar spune că "zona moartă" din marea Arabiei pare prinsă într-un ciclu unde încălzirea reduce oxigenul, ceea ce accentuează la rândul său încălzirea.

Iar acest lucru "poate fi îngrozitor pentru climat", afirmă el.

Zonele de coastă și oamenii care trăiesc aici vor fi afectați de expansiunea "zonei moarte". Habitatul peștilor - o sursă importantă de subzistență în regiune - s-ar putea reduce.

"Când concentrația de oxigen cade sub anumite niveluri, peștii nu mai pot supraviețui", subliniază Lachkar.

Recifele de corali și turismul pot fi și ele afectate.