Pacientul care poate beneficia de protezarea articulară are doua mari simptome: durerea și dificultatea de a-și folosi membrul respectiv. Când sunt indicate protezele articulare si care este durata de viață a unei proteze? Prof. univ. dr. Iosif Șamotă, medic primar ortoped, spitalul MedLife Brașov, a discutat online cu cititorii.
Nota redacției:- Puneți întrebările în formularul de comentarii de la finalul articolului;
- Pentru a păstra coerența și relevanța discuției, nu vom valida comentariile care nu se referă la temele anunțate, care nu conțin întrebări sau care constau în atacuri la persoană.
multumesc
marius craciunescu
Cât despre durata de viață a protezei, aceasta este influențată de calitatea protezei și de statusul biologic al pacientului.
În MedLife Brașov se implantează proteze de cea mai bună calitate cu o durată de viață foarte lungă – nici firmele producătoare nu pot preciza această durată, în orice caz, este vorba de 30-40 de ani, poate chiar mai mult. Noi nu implantăm proteze care se deteriorează. Condiția pacientului poate influența durata de viață a protezei. Pacienții cu greutate excedentară (peste 100 kg), pacienți cu osteoporoză gravă, pacienți cu anumite infecții ale altor organe, infecții care se pot localiza ulterior și pe proteză.
La vârsta dumneavoastră (69 ani), practic, proteza se va implanta pentru tot restul vieții. Vă recomandăm un consult de specialitate pentru evaluarea mai clară a riscurilor dumneavoastră.
Am dupa operatie sechele: piciorul stang, mai scurt cu 1,5-2cm.folosesc o talpa in incaltaminte.Obosesc f.usor la mers.Am o dereglare generala a circulatiei:ziua se umfla ambele picioare, noaptea se desumfla, ca un cauciuc.Ziua picioarele au aspect de varice proeminente, desi nu sunt varice.iau continuu 2 cap.detralex/zi.Am o usoara durere la soldul operat, cand stau culcat pe partea stanga.
Nu doresc o noua operatie pt. ca stiu ce a insemnat aceasta( mai ales recuperarea-si piciorul fiind mai scurt, s-au contractat muschii si m-au durut peste 2 ani dupa operatie-ligamente ingramadite.
Ce-mi puteti recomanda?Arcoxia recomandata nu o suport-alergie, pete rosii pe tot corpul;idem cu xefo!
Ma deplasez f. mult cu auto personal, pt. a evita uzura accelerata a articulatiei.Ma puteti ajuta cu un sfat?
multumesc,
cu stima,
vasile
Cred că totuși ar trebui să reevaluați situația șoldului dumneavoastră. Dacă membrul inferior s-a scurtat, probabil că pe șoldul stâng care a fost operat a apărut o complicație; de aceea ar fi de preferat să vă prezentați la un consult de ortopedie. Dacă tulburările de circulație și edemele sunt pe ambele membre, atât cel operat, cât și celălalt, probabil că vorbim despre o cauză care nu este de origine osteo-articulară (de exemplu: tulburări de circulație la nivel venos, insuficiență cardiacă, probleme renale etc). Sănătate!
As dori sa stiu care e durata de viata a unei proteze de genunchi.
Mentionez ca am 35 de ani, am trecut printr-un accident rutier din care m-am ales cu fracturi bilaterale de femur si platou tibial si in acest moment articulatiile genunchiului sunt foarte degradate.
Pt ca am inceput sa am dureri, mi s-a recomandat o astfel de proteza.
Multumesc.
E posibil sa plec pe picioare dupa o astfel de operatie (sunt din provincie si as dori sa ma operez la o clinica privata din Bucuresti si vreau sa stiu daca pot pleca singur, am 42 ani).
Puteti sa imi spuneti ce riscuri implica operatia de implantare a protezei de genunchi? Am 55 de ani si mi s-a recomandat aceasta interventie. Mentionez ca sunt cardiac.
Multumesc!
Evident, noi, medicii, luăm toate măsurile pentru prevenirea acestora, dar riscurile nu pot fi înlăturate complet. Întotdeauna există și riscul unor situații neprevăzute.
Pentru fiecare caz în parte, înainte de acceptarea intervenției atât de către ortoped, cât și de către pacient, este necesară o evaluare complexă a pacientului, ocazie cu care se comunică acestuia riscurile specifice (de exemplu, în cazul dumneavoastră, riscurile cardiace – ex. Tromboembolism, stop cardiac, infarct, accident vascular). Vă recomand să acceptați indicația, să urmați procedura de evaluare complexă, preoperatorie și, la finalul acesteia, medicul anestezist vă va comunica riscurile. Apoi, de comun acord cu acesta și cu medicul ortoped, să acceptați operația chiar dacă există anumite riscuri. Sănătate!
Acum 4 saptamani am suferit o trauma la cotul stang, diagnosticul medical fiind ,, luxatie cot stang,fractura cap radial "!
Mi s-a repus cotul in pozitie si a fost aplicata atela ghipsata, cu indicatia de a o purta 21 de zile si de a consulta un medic ortoped.
Am ajuns in Bucuresti, am fost la medic si acesta a cerut un CT cu reconstructie in 3D.
Dupa ce a vazut CT-ul, medicul mi-a reco,andat ,, interventie chirurgicala la un specialist cot ".
Initial afirmase ca ma opereaza dansul, apoi mi-a spus ca este complicat si sa caut un specialist.
Am ajuns la Spitalul de Urgenta, unde alt medic mi-a spus ca daca tin ghipsul 21 de zile, exista riscul sa nu-mi mai pot folosi cotul toata viata, acesta ramanand anchilozat.
Mi-a recomandat sa dau jos ghipsul, sa-mi monteze o orteza reglabila si sa incep miscari de mobilizare a cotului, in opinia dansului interventia chirurgicala fiind necesara dupa 2...3 luni!
Dar am inteles ca daca trec mai mult de 3 saptamani de la data producerii traumei oasele incep sa se sudeze si operatia devine mai dificila!
Dansul si-a mentinut opinia, mobilitatea bratului paruindu-se cel mai important obiectiv.
Diagnosticul a devenit ,, fractura cominutiva cap radial, tip Mason, grad 2/3 ", aparand indicatia de protezare!
Intrebarile mele sunt urmatoarele:
1) Ce-mi recomandati, osteosinteza ( cu probabilitate 10% ) sau proteza cap radial?
2) Cea mai buna proteza am inteles ca este aceea din pyrocarbon!
Unde pot consulta o lista de preturi si de materiale in cazul protezelor de cap radial?
Care este cea mai buna solutie in cazul protezarii articulatiei si in ce procente pot reveni la o viata normala, atat in cazul protezarii cat si in cazul osteosintezei ( reconstructia articulatiei, inclusiv ligamentele cotului) ?
3) Unde ma pot opera in Bucuresti si la ce unitati, unde as avea posibilitatea ca un chirurg ortoped specialist in cot sa decida in timpul operatiei daca se impune osteosinteza sau protezarea, sa aiba din punct de vedere tehnic la
În România protezarea capului radial se face de excepție. Eu, personal, nu am experiență în acest domeniu și nu cunosc colegi care să fie supraspecializați în această problemă. De obicei, aceste fracturi au tendința de reduare a cotului (Înțepenire), de aceea, majoritatea colegilor (și eu) preferă imobilizarea de scurtă durată (7-10 zile) cu reluarea mobilității. Se evită astfel instalarea unei reduări severe. Ca alternativă, practica uzuală este cea de îndepărtare a capului radial fracturat. După acest tip de operație, majoritatea pacienților se recuperează foarte bine.
V-am adresat aceste intrebari deoarece am cautat pe internet, am vazut ca fractura de cap radial este o fractura destul de des intalnita, dar in mod paradoxal nu am gasit solutii care sa redea pacientilor o stare cat mai apropiata de cea de normalitate si babuiesc ca sunt destul de multi pacienti in situatia descrisa mai sus de catre mine si care ar avea nevoie de sfaturi utile si de suport tehnic!
Multumesc anticipat pentru raspunsul dvs., oricare ar fi acela!
Toate cele bune si multa sanatate tuturor!
Recuperarea postoperatorie depinde de starea de sănătate și de disponibilitatea de colaborare a pacientului. Uzual, mersul se reia progresiv din a doua zi postoperator, pacientul merge cu cadru de mers sau două cârje primele 2-4 săptămâni, apoi cu un baston în mâna opusă genunchiului operat încă 2-4 săptămâni. Ulterior, progresiv, pacientul ajunge în situația unui mers normal. Oricum, după acest tip de operații nu se recomandă ca pacientul să aibă activități fizice sau să practice sporturi extreme.
Multumesc pentru raspunsul dvs.!
Daca totusi nu as dori rezectia capului radial ( am inteles ca acest gen de solutie, indepartarea totala a capului radial, se recomanda pacientilor in varsta, de regula trecuti de 65 de ani, tocmai penru ca aduce la pachet si alte consecinte, si se are in vedere un interval de timp de viata al pacientului in jurul a 20 de ani, asa este?! ) si as merge pe montarea unei proteze as vrea sa intreb:
1) Intradevar cele mai bune proteze disponibile la ora actuala sunt cele din pyrocarbon?!
Unde pot avea acces la informatii legate de pretul protezelor si calitatea lor?
2) MedLife are spital ortopedic in Bucuresti, mi-ati putea recomanda , va rog mult , un medic anume?!
Sau la oricare alt spital, dar o recomandare daca se poate, va rog mult!
3) Daca mi se va implanta cea mai buna proteza, la ce grad de functionalitate va ajunge bratu meu si in ce perioada de timp?
Acum, la 4 saptamani, pot avea doar flexii si extensii la un unghi cuprins intre 45 si 90 grade, nu pot avea miscari de pronatie si supinatie sau restul miscarilor unui cot normal.
Cu stima,
Buta Lucian
În România, protezarea de cot este o excepție, de aceea, vă recomand să solicitați informații despre calitatea materialelor necesare acestei proceduri companiilor producătoare. Totodată, specialiștii de la Spitalul de Ortopedie MedLife din București vă pot ajuta cu cele mai eficiente soluții.
Cât despre timpul de recuperare, luați în considerare că pe lângă calitatea protezei, cel mai important aport în recuperare îl are pacientul. Cel mai mult depinde de disponibilitatea, voința și condiția dumneavoastră.