Reziduurile chimice toxice care au inundat luni intregul district Veszprem din vestul Ungariei, dupa explozia produsa la rezervorul fabricii de alumina Ajkai Timfoldgyar al concernului MAL Zrt au ajuns in parauri si raulete si ameninta sa polueze apele Dunarii. In cazul in care oxidul de fier va ajunge in principala artera fluviala a Europei de Est, risca sa fie poluate si Bulgaria, Romania, Serbia si Ucraina, relateaza presa ungara, citata de Agerpres.

Intre timp accidentul ecologic, soldat cu moartea a cel putin 4 persoane si ranirea a peste 100, creste in amploare. Alte sapte persoane sunt date disparute in localitatea Devecser.

Accidentul s-a produs luni la fabrica de alumina Ajkai, la 160 km de capitala tarii Budapesta. Ca urmare a exploziei survenite la depozitul de deseuri toxice, s-au deversat cantitati importante de reziduuri industriale, intre care si oxid de fier si metale grele periculoase.

Aproximativ 700.000 de metri cubi de reziduuri chimice, scurse dintr-un rezervor avariat, au inundat satul Kolontar, in vestul Ungariei, potrivit MTI.

Patru persoane si-au pierdut viata, dintre care un bebelus de trei luni, in accidentul ecologic, in urma caruia aproximativ 700 de mii de metri cubi de reziduuri chimice au inundat satul Kolontar, a anuntat primarul localitatii. Aproape 90 de persoane au avut nevoie de ingrijiri medicale, din cauza arsurilor chimice, a anuntat primarul din Devecser. Alimentarea cu gaz, energie electrica si apa a fost taiata in aproape tot orasul.

Guvernul ungar a decretat starea de urgenta pentru districtele Veszprem, Gyor-Moson-Sopron si Vas.

Update1: Ministerul roman al Mediului informeaza ca la aceasta ora nu exista pericol de poluare, in Dunare, pe teritoriul Romaniei.

"Conform estimarilor specialistilor, in urmatoarele 24 de ore nu se vor inregistra depasiri ale valorilor maxime admise ale concentratiilor de poluanti pe teritoriul Romaniei. Totodata, ministrul Laszlo Borbely a contactat persoanele de decizie din Guvernul Ungariei, acestia confirmand ca la aceasta ora nu exista pericol de poluare in Dunare, pe teritoriul Romaniei", se arata intr-un comunicat.

In conformitate cu ultima actualizare a datelor receptionate, spargerea unui bazin de stocare a reziduurilor chimice provenite in urma prelucrarii bauxitei a cauzat scurgerea a peste 600.000 metri cubi de deseuri cu un Ph de 12-13 in paraul Torna, afluent al raului Marcal, aflat in Vestul Ungariei, mai informeaza ministerul roman al Mediului.

Update2: Ministrul ungar de Interne a declarat ca nu exista radiatii iar apa potabila nu a fost afectata in urma accidentului ecologic.