Alegatorii din landul german Bavaria au votat in favoarea interzicerii complete a fumatului in restaurante, baruri, cafenele si corturi, cu doar cateva luni inainte de celebrul festival anual al berii, Oktoberfest, transmite AP. Bavarezii au decis acest lucru in timpul unui referendum desfasurat duminica.

Desi prezenta la referendum a fost de doar 37.7%, alegatorii prezenti la urne au decis, in proportie de 61%, sa sustina o lege ce prevede interzicerea completa a fumatului in restaurantele, barurile, cafenelele si corturile din Bavaria.

Noua lege, care va intra in vigoare la 1 august, va permite totusi fumatul "in mod limitat" in timpul festivalului Oktoberfest din acest an.

AP precizeaza ca Bavaria a avut in trecut unele dintre cele mai restrictive legi privind fumatul din Germania. Autoritatile au relaxat insa restrictiile anul trecut, permitand fumatul in barurile formate dintr-o singura incapere de 75 de metri patrati, precum si in corturi, ca o favoare acordata Oktoberfest. Barurile mari puteau aveau camere separate pentru fumatori.

Verzii si social-democratii din landul german au facut presiuni pentru organizarea unui referendum, sperand ca fumatul va fi din nou interzis complet.