China face primul pas spre ridicarea restrictiilor in privinta controversatei reguli a copilului unic: autoritatile incurajeaza cuplurile urbane din Shanghai sa aiba doi copii.

Relaxarea restrictiilor vine ca raspuns la ingrijorarile privind problemele economice cauzate de imbatranirea populatiei. Shanghai promoveaza in mod activ "politica doi-copii", in timp ce China incearca sa indeparteze efectele unei adevarate bombe demografice, provocate de 30 de ani de restrictii dure in privinta cresterii numarului populatiei, scrie The Telegraph.

Modificarea politicii in marile orase reprezinta prima incercare a oficialilor de a incuraja nasterile, din 1979 si pana in prezent. S-au pastrat, insa, anumite conditii. In Shanghai, un cuplu are voie sa faca doi copii numai daca fiecare dintre soti este la randul lui singur la parinti.

Desi au mai fost anuntati si in trecut cu privire la astfel de relaxari ale restrictiilor, cuplurile sunt acum tinta unei largi campanii care incearca sa-i convinga sa treaca peste masurile de pana acum. Vor primi vizite acasa si pliante de informare cu privire la "beneficiile" unui al doilea copil.

O campanie care vine ca rezultat direct al ingrijorarii autoritatilor locale privind ritmul rapid de crestere a populatiei imbatranite si efectele fenomenului asupra economiei Chinei. "Sfatuim cuplurile sa aiba doi copii, pentru ca asa pot ajuta la reducerea proportiei populatiei imbatranite si pot atenua un deficit al fortei de munca", a declarat Xie Lingli, directorul Comisiei de planificare familiala, pentru cotidianul China Daily.