Bunica candidatului democrat la alegerile prezidentiale din Statele Unite, Barack Obama, a murit luni, la varsta de 86 de ani. Madelyn Dunham, bunica din partea mamei, era bolnava de cancer. Moartea ei intervine cu o zi inainte ca alegatorii americani sa-si dea verdictul in cursa dintre Obama si republicanul John McCain.

"Cu mare tristete anuntam ca bunica noastra, Madelyn Dunham, a murit in pace dupa lupta cu cancerul", a anuntat Obama intr-un comunicat semnat impreuna cu sora sa, Maya Soetoro-Ng. "A fost piatra de temelie a familiei noastre si o femeie de o extraordinara desavarsire, putere si modestie", au adaugat cei doi nepoti.

La sfarsitul lunii octombrie, Obama si-a suspendat campania electorala pentru a-si vizita bunica in Hawaii, a carei stare de sanatate s-a deteriorat considerabil.

Senatorul american a declarat in repetate randuri ca Madelyn Dunham a fost intotdeauna una dintre cele mai importante persoane din viata lui, alaturi de care si-a petrecut o mare parte din copilarie.

In discursul de acceptare a nominalizarii, candidatul democrat a vorbit despre sacrificiile pe care le-a facut bunica lui ca sa-l poata creste, precizand ca aceasta este "cea care a renuntat la o rochie noua" ca el sa poata duce o viata mai buna. "Mi-a dat tot ce a avut mai bun. Si desi nu mai poate calatori, stiu ca se uita la televizor si ca aceasta seara este si seara ei”, a declarat atunci Obama.

Mama lui Barack Obama a murit, de asemenea, de cancer.