Furtul din buzunare, taximetristii care nu folosesc aparatul de taxat, cainii vagabonzi, surprizele neplacute la primirea notei de plata la restaurant si stilul imprudent in care soferii conduc prin oras sunt repere prin care turistilor straini le este descrisa Romania in ghidul Lonely Planet.

  • "Tineti-va geanta in fata!"

Ghidul realizat in 2008 pentru turistii care doresc sa viziteze Romania avertizeaza ca in Bucuresti si Brasov, in principal, dar si in Constanta, Iasi, Suceava si Timisoara "lucreaza" hoti de buzunare, iar vizitatorii sunt sfatuiti sa isi tina geanta in fata, si nu la spate. Ei sunt asigurati ca in acest fel nu vor fi astfel identificati ca turisti, deoarece si localnicii aplica acelasi "metode", potrivit Mediafax.

"Tineti-va gentile cu fermoarul tras si, daca este posibil, inchise. Taierea gentii este un risc asa ca trebuie sa va tineti geanta la vedere", li se spune turistilor dornici sa se plimbe pe strazile oraselor din Romania.

  • Masa la restaurant: Nota de plata, diferita de pretul din meniu

Inainte de a comanda la un restaurant, turistilor li se explica faptul ca preturile afisate intr-un meniu sunt diferite de cele incluse pe nota de plata. "Vi se arata un meniu cand va asezati la masa si vi se da un alt meniu, cu preturi mult mai mari, impreuna cu nota de plata. in unele cazuri, nu este operata vreo schimbare de meniu, dar se uita sa vi se spuna ca pretul este la suta de grame pentru orice produs din carne si ca 400 de grame reprezinta portia minima. in alte situatii, puteti comanda o sticla de vin din 2002, la 8 dolari, care nu se mai afla insa in stoc, iar chelnerul va aduce acelasi vin, dar din 1989, la 120 dolari, crezand ca nu va suparati", spune autorul ghidului. Turistilor li se recomanda astfel sa ceara detalii in amanunt inainte de a comanda la un restaurant.

  • Taxi, doar daca e necesar

Taximetristii care nu folosesc aparate de taxat sunt o alta problema asupra carora li se atrage atentia turistilor straini, care afla diferite metode prin care sunt pacaliti clientii. "Aceste metode includ, dar fara a se limita doar la astfel de cazuri, plimbatul in cercuri cu masina pentru a creste numarul de kilometri parcursi, solicitarea de a plati si pentru intoarcerea taxiului in oras daca va indreptati spre aeroport sau scoaterea din uz a aparatului de marcat si taxarea in functie de imaginatie", se arata in ghid.

Pentru a evita astfel de probleme, turistii sunt indemnati sa apeleze la taxi doar daca este absolut necesar si sa priveasca cu atentie tarifele inscriptionate pe usa masinii.

  • "Se spune ca fiecare roman a fost muscat de caini"

Nici cainii vagabonzi nu lipsesc din descrierea oraselor romanesti, iar turistii sunt sfatuiti sa lase in pace animalele, deoarece serviciile medicale din Romania nu prezinta garantia unei interventii eficiente pentru eliminarea efectelor unei muscaturi.

"In general, cainii sunt calmi si au frica de oameni, deoarece unii romani sunt cruzi fata de animale. Dar ca si oamenii, puteti gasi un caine care are o zi proasta sau pur si simplu este turbat, iar atunci oamenii sunt muscati. Se spune ca fiecare roman a fost muscat de caini si se feresc de ei. Acelasi lucru ar trebui sa il faca si turistii, deoarece utilizarea serviciilor medicale poate avea efecte nedorite", sustine autorul ghidului.

  • Autorul ghidului s-a "documentat" un an si jumatate in Romania

Editorul de ghiduri de calatorie Lonely Planet, preluat anul trecut de compania BBC Worldwide, publica circa 500 de titluri in limbi de circulatie internationala, inclusiv ghiduri pentru anumite tari si orase destinate organizarii unor calatorii cu buget prestabilit, in principal pentru piete din Marea Britanie, California si Australia.

Lonely Planet realizeaza si serialul TV "Lonely Planet Six Degrees" pentru Disovery Networks, fiind si proprietarul site-urilor lonelyplanet.com si lonelyplanet.tv.

Autorul ghidului arata ca a calatorit prin Romania timp de 18 luni pentru a culege toate aceste informatii si precizeaza ca va reveni in tara in lunile mai si iulie 2008, pentru a actualiza informatiile.

Recomandari similare au fost lansate si de ghidul de calatorii Le Routard pentru sezonul 2006-2007, publicat de Hachette, a cincea mare editura din lume si membra a grupului francez de media Lagardere si distribuit in numeroase tari in limbile franceza, engleza, spaniola, italiana, poloneza si germana. Ghidul avertizeaza turistii asupra problemelor din Romania legate de furtul din buzunare, taximetristii-pirat, cainii vagabonzi si bacsisul obligatoriu pentru diferite servicii.