Premierul israelian Benjamin Netanyahu a transmis că se va opune impunerii de sancţiuni împotriva oricăror unităţi militare israeliene pentru presupuse încălcări ale drepturilor omului, după ce presa americană a relatat că Washingtonul plănuieşte o astfel de măsură.

Batalionul ultra-ortodox Netzah YehudaFoto: Menahem KAHANA / AFP / Profimedia

Site-ul de ştiri Axios a relatat sâmbătă că Washingtonul plănuieşte să impună sancţiuni batalionului israelian Netzah Yehuda, care a acţionat în Cisiordania ocupată, deşi armata israeliană a declarat că nu are cunoştinţă de astfel de măsuri, relatează Reuters și News.ro.

Vineri, Statele Unite au anunţat o serie de sancţiuni legate de coloniştii israelieni din Cisiordania, în cel mai recent semn al frustrării crescânde a SUA faţă de politicile lui Netanyahu, al cărui guvern de coaliţie se bazează pe formaţiunile de colonişti.

„Dacă are cineva impresia că poate impune sancţiuni unei unităţi a IDF (Forţele de Apărare Israeliene) - mă voi lupta cu toată puterea mea”, a precizat Netanyahu într-un comunicat.

Ministrul israelian Benny Gantz a declarat de asemenea, duminică, că a vorbit cu Antony Blinken şi l-a rugat să revină asupra acestei chestiuni.

Gantz a afirmat că orice astfel de sancţiune ar fi o greşeală, deoarece ar afecta legitimitatea Israelului pe timp de război şi că acestea sunt nejustificate, deoarece Israelul are un sistem judiciar independent şi o armată care respectă legea internaţională.

Departamentul de Stat a refuzat să comenteze dincolo de remarcile făcute vineri de secretarul de stat american Antony Blinken.

Blinken a declarat vineri că a făcut „constatări” în legătură cu acuzaţiile potrivit cărora Israelul a încălcat un set de legi americane care interzic acordarea de asistenţă militară unor persoane sau unităţi ale forţelor de securitate care comit încălcări grave ale drepturilor omului.

La începutul acestei săptămâni, organizaţia de ştiri de investigaţie Pro Publica a relatat că un grup special al Departamentului de Stat, cunoscut sub numele de Forumul de verificare Israel Leahy, i-a recomandat lui Blinken, în urmă cu câteva luni, ca mai multe unităţi militare şi de poliţie israeliene să fie descalificate de la primirea ajutorului american, în urma unor acuzaţii de încălcare a drepturilor omului.

Incidentele care au făcut obiectul acuzaţiilor au avut loc în Cisiordania, în cea mai mare parte înainte de începerea războiului dintre Israel şi Hamas în Gaza, la 7 octombrie.

De ce este vizată de sancțiuni unitatea Netzah Yehuda din cadrul IDF

Sancţiunile, care ar fi impuse în temeiul legii Leahy din 1997, ar interzice transferul ajutorului militar american către unitate şi ar împiedica soldaţii şi ofiţerii să participe fie la antrenamente cu armata SUA, fie la programe care primesc finanţare SUA.

De când legea a fost adoptată, ajutorul SUA a fost blocat pentru sute de unităţi din întreaga lume acuzate de încălcarea drepturilor.

Batalionul Netzah Yehuda, parte a brigăzii Kfir, a fost înfiinţat iniţial în 1999 pentru a include convingerile religioase ale recruţilor din comunităţile religioase ultra-ortodoxe şi naţionale, inclusiv pe cei din aşezările extremiste, şi a fost în mod istoric desfăşurat în principal în Cisiordania.

Soldaţii din unitate au fost acuzaţi de moartea unui cetăţean american în vârstă de 78 de ani, Omar Assad, care a murit în urma unui atac de cord în 2022, după ce a fost reţinut, legat şi apoi abandonat de membrii unităţii. A fost unul dintre numeroasele incidente importante care au inclus acuzaţii de tortură şi maltratare.

Acest caz a atras atenţia Departamentului de Stat, care a cerut o anchetă penală.

Unitatea a fost ulterior redistribuită din Cisiordania în nordul Israelului şi a fost de asemenea dislocată în Gaza.