Mașina unui fost ofițer SBU a explodat vineri după-amiază în nordul Moscovei, a anunțat presa rusă de stat. Explozia ar fi fost provocată de un dispozitiv aflat sub autorurism, o Toyota Land Cruiser Prado, potrivit TASS. Proprietarul mașinii, care se afla la volan, a fost rănit.

Mașina fostului ofițer SBU Vasili Prozorov a sărit în aer la MoscovaFoto: Captură video Twitter

Un fost angajat al Serviciului de Securitate al Ucrainei, Vasili Prozorov, este proprietarul mașinii Toyota Land Cruiser Prado în care s-a produs o explozie în nordul capitalei Federației Ruse, conform presei de stat.

„Acum s-a stabilit că proprietarul mașinii Toyota Land Cruiser Prado care a explodat este un fost angajat al SBU care s-a mutat în Rusia înainte de începerea operațiuni militare speciale. În urma exploziei, acesta a fost rănit", au confirmat serviciile operaționale pentru TASS.

Potrivit sursei citate, explozia a avut loc când bărbatul a pornit motorul.

Anchetatorii iau în considerare mai multe scenarii, printre care și un dispozitiv exploziv amplasat sub mașină.

Vasili Prozorov, care locuiește la Moscova de mai mulți ani, a fost rănit în urma exploziei.

Cine este Vasili Prozorov

Potrivit unei surse citate de televiziunea privată rusă REN TV, în urmă cu aproximativ un an a fost pregătit un atentat la viața lui Vasili Prozorov, dar serviciile speciale l-au împiedicat, scrie Kommersant.

Vasili Prozorov a fost demis din SBU în 2018, potrivit Ukrainska Pravda. Serviciul de Securitate al Ucrainei l-a declarat trădător pe Prozorov.

Într-o conferință de presă din 2019 la Moscova, Prozorov a declarat că a colaborat cu Rusia „din motive ideologice" din aprilie 2014 până la plecarea sa din SBU, notează Meduza.

În cadrul aceluiași eveniment, el a acuzat autoritățile ucrainene că sunt responsabile de doborârea zborului MH17 al Malaysia Airlines în 2014.

SBU a declarat că l-a concediat pe Prozorov „pentru conduită profesională necorespunzătoare", inclusiv pentru „consumul sistematic de alcool la locul de muncă”.