Fostul aliat al guvernului condus de Viktor Orban, Peter Magyar, și-a înregistrat joi un partid pentru a candida la alegerile europene din iunie, trecând astfel primul test al luptei cu regimul de la Budapesta, scrie Reuters.

Peter Magyar Foto: ATTILA KISBENEDEK / AFP / Profimedia

Peter Magyar, care a preluat un partid inactiv numit Tisza (Tisztelet és Szabadság - Respect și Libertate), a declarat pentru Reuters că va începe săptămâna viitoare un turneu de campanie în toată țara, plănuind să viziteze șase până la opt orașe pe zi.

„Mai sunt încă multe de făcut. Suntem un fel de firmă de garaj”, a spus Magyar, avocat, fost diplomat și fost membru al sistemului Fidesz, partidul aflat la guvernare.

Sondajele de opinie arată că Magyar ar obține aproximativ 13%-15% din voturi, în timp ce sprijinul pentru Fidesz, partidul lui Viktor Orban, a rămas în mare parte neschimbat.

La un miting de săptămâna trecută, Magyar a spus publicului său că vrea să „ia Ungaria înapoi” și să restabilească democrația. Magyar a susținut reforma sistemelor de Sănătate și de Educație și a reiterat că dorește să coopereze cu Uniunea Europeană.

El a declarat anterior că va fi capul de listă al partidului său pentru alegerile europene, în calitate de cel mai popular membru al acestuia, dar nu va deveni membru al Parlamentului European și va rămâne în Ungaria pentru a lupta cu guvernul.

În cazul în care va obține mandate în Parlamentul European, partidul său se va alătura grupului Partidului Popular European, a declarat el într-un interviu acordat ATV.

Acuzații cu impact public

Magyar a intrat în forță pe scena politică din Ungaria în februarie, când a acuzat guvernul de corupție generalizată și de gestionarea unui aparat de propagandă centralizat. Guvernul a respins acuzațiile.

La sfârșitul lunii martie, el a publicat o înregistrare a unei conversații cu Judit Varga, fosta sa soție și fosta ministră a justiției din Ungaria, în care aceasta detalia o presupusă încercare a consilierilor lui Orban de a se amesteca într-un caz de corupție.

Dezvăluirea, care este investigată de procurori, a declanșat proteste de amploare în Ungaria și a pus în dificultate guvernul lui Orban.

Ancheta are loc într-un moment deja sensibil din punct de vedere politic pentru guvern, înaintea alegerilor europarlamentare din iunie, şi urmează scandalului care a dus la căderea celor două aliate-cheie ale lui Orban - fosta preşedintă Katalin Novak şi Varga - în februarie.

Cele două au demisionat după ce presa a dezvăluit că au aprobat grațierea unui condamnat implicat într-un caz de pedofilie.