Administraţia Biden a revizuit regulile menite să îngreuneze accesul Chinei la cipuri şi echipamente de fabricare a cipurilor de inteligenţă artificială (AI) din SUA, ca parte a unui efort de a împiedica dezvoltarea industriei de fabricare a cipurilor din Beijing, din cauza preocupărilor legate de securitatea naţională, transmite News.ro citând Reuters.

Războiul cipurilorFoto: Shutterstock

Regulile, lansate în octombrie, urmăresc să oprească livrările către China de cipuri AI mai avansate proiectate de Nvidia şi alte companii, în timp ce Washingtonul restricţionează Beijingul din cauza temerilor că sectorul său tehnologic ar putea ajuta la susţinerea armatei Chinei.

Noile reguli, care au 166 de pagini, intră în vigoare joi. Ele clarifică, de exemplu, că restricţiile privind livrările de cipuri către China se aplică şi laptopurilor care conţin acele cipuri.

Departamentul pentru Comerţ, care supraveghează controalele exporturilor, a declarat că intenţionează să continue să îşi actualizeze restricţiile privind livrările de tehnologie către China, deoarece încearcă să întărească şi să ajusteze măsurile.

Investițiile americane cresc semnificativ

Joe Biden, aflat în campanie electorală pentru un al doilea mandat, a prezentat la începutul lunii martie un ajutor de aproape 20 de miliarde de dolari pentru a permite gigantului american al semiconductorilor Intel să crească producția în SUA, potrivit AFP.

„Oameni buni, era și timpul. Noi am inventat cele mai sofisticate componente electronice, dar astăzi producem 0% din ele”, pentru că această industrie „a fost delocalizată în Asia”, a deplâns președintele american, într-un discurs susținut la Chandler, în Arizona (sud-vest).

China a cumpărat echipamente de producere a cipurilor de 40 de miliarde de dolari pentru a ocoli sancțiunile americane

Importurile Chinei de echipamente pentru producţia de cipuri au crescut semnificativ anul trecut, pe măsură ce firmele chineze şi-au accelerat investiţiile în încercarea de a ocoli eforturile americane destinate frânării industriei chineze de semiconductori, transmite Bloomberg.

Pe baza datelor vamale oficiale, Bloomberg a calculat că în 2023 importurile chineze de echipamente utilizate pentru a produce cipuri au crescut cu 14%, până la aproape 40 de miliarde de dolari, a doua cea mai mare cifră înregistrată de la debutul colectării datelor statistice.

Această creştere de două cifre a venit pe fondul unei scăderi de 5,5% a importurilor totale ale Chinei în 2023, o dovadă a importanţei acordate de Guvernul de la Beijing şi industria locală de cipuri pentru ca gigantul asiatic să devină auto-suficient în materie de semiconductori.