Adunarea Generală a Națiunilor Unite a adoptat joi în unanimitate prima rezoluție globală privind inteligența artificială pentru a încuraja protejarea datelor cu caracter personal, monitorizarea AI pentru riscuri și protejarea drepturilor omului, au declarat oficialii americani, relatează Reuters.

Inteligență artificială Foto: © BiancoBlue | Dreamstime.com

Rezoluția, care nu are caracter obligatoriu și a fost propusă de Statele Unite și co-sponsorizată de China și alte 121 de națiuni, a fost negociată timp de trei luni și pledează, de asemenea, pentru consolidarea politicilor de confidențialitate, au spus oficialii reporterilor înainte de adoptarea rezoluției.

„Navigăm în ape agitate cu tehnologia aflată în schimbare rapidă, ceea ce înseamnă că este mai important ca niciodată să ne ghidăm de lumina valorilor noastre”, a spus unul dintre înalții oficialii ai administrației, descriind rezoluția ca fiind „primul document de consens cu adevărat global privind AI”.

Rezoluția este cea mai recentă dintr-o serie de inițiative ale guvernelor din întreaga lume pentru a reglementa dezvoltarea AI, pe fondul temerilor că ar putea fi folosită pentru a perturba procesele democratice, alimenta frauda sau conduce la pierderi dramatice de locuri de muncă, printre altele.

„Proiectarea, dezvoltarea, implementarea și utilizarea incorectă sau rău intenționată a sistemelor de inteligență artificială... prezintă riscuri care ar putea... submina protecția, promovarea și exercitarea drepturilor omului și a libertăților fundamentale”, se arată în textul rezoluției.

Rezoluția globală privind inteligența artificială a fost aprobată inclusiv de Rusia și China

Întrebați dacă negociatorii s-au confruntat cu rezistență din partea Rusiei sau a Chinei - state membre ale ONU care de asemenea au votat în favoarea documentului - oficialii au recunoscut că au existat „o mulțime de conversații aprinse... Dar ne-am angajat activ cu China, Rusia, Cuba, alte țări care de multe nu sunt pe aceeași lungime de undă cu noi pe chestiuni.”

„Credem că rezoluția realizează echilibrul adecvat între continuarea dezvoltării și, în același timp, protejarea drepturilor omului”, a spus unul dintre oficiali, care a vorbit sub rezerva anonimatului.

Legea UE pentru inteligența artificială

În noiembrie, SUA, Marea Britanie și alte țări au dezvăluit primul acord internațional detaliat privind modul de a menține inteligența artificială în siguranță, cerând companiilor să creeze sisteme AI care sunt „sigure din proiectare”.

Europa este înaintea Statelor Unite, în contextul în care Parlamentul European a adoptat luna aceasta un acord provizoriu pentru a se asigura că inteligența artificială este de încredere, sigură și respectă drepturile fundamentale ale UE, apropiindu-se de adoptarea primelor reguli de inteligență artificială din lume.

Administrația Biden a presat parlamentarii pentru reglementarea inteligenței artificiale, dar Congresul american polarizat nu a reușit să facă mare progres în acest sens.

Așa-numita „AI Act”, Legea Aprobată de UE, vizează de exemplu că sistemele de identificare biometrică care au în spate AI pot fi folosite doar sub supravegherea unui judecător sau unei autorități cu atribuții în domeniul judiciar.

Astfel, noile norme interzic anumite utilizări ale inteligenței artificiale care amenință drepturile cetățenilor, inclusiv sistemele biometrice de clasificare bazate pe caracteristicile sensibile ale persoanelor. Extragerea fără scop precis a imaginilor faciale de pe internet ori din înregistrările camerelor video cu circuit închis pentru a crea baze de date de recunoaștere facială se numără și ea printre utilizările interzise. Nu vor fi permise nici recunoașterea emoțiilor la locul de muncă și în școli, atribuirea unui punctaj social, sistemele de poliție predictivă (când acestea se bazează doar pe stabilirea profilului unei persoane sau pe analizarea caracteristicilor sale) și IA care manipulează comportamentul uman sau exploatează vulnerabilitățile oamenilor.

Citește și:

VIDEO „Inteligența artificială poate fi ca un copil fără busolă morală, care, expus la informații, va lua decizii fără să știe ce e bine și ce e rău” - La ce e bună Legea AI din UE