Premierul albanez Edi Rama este acuzat că a încercat marți să intimideze fizic o jurnalista de la televiziunea albaneză Syri la finalul unei conferințe de presă, relatează Politico. Potrivit imaginilor postate pe X, Rama se uită la jurnalistă, îi pune mâna pe față și o împinge, apoi pleacă de lângă jurnaliști.

Premierul albanez Edi RamaFoto: Kenzo Tribouillard / AFP / Profimedia Images

Ambrozia Meta, jurnalista lovită de președintele albanez, a declarat pentru publicația BalkanInsight, că Rama „a atins-o pe obraz cu mâna”. „I-am spus «nu mă mai atingeți» și asta a fost”, a continuat jurnalista.

Ea a precizat că îi adresa o întrebare despre un proiect de investiții din Albania în care este implicat Jared Kushner, ginerele fostului președinte american Donald Trump, moment în care premierul o împinge și pleacă.

„Din păcate, premierul Rama demonstrează acum veșnica sa aroganță privind jurnaliștii cu acest contact fizic. Îmi pare rău că un șef de guvern nu se poate controla când este întrebat despre teme de interes public”, a declarat Meta.

Premierul Rama respinge criticile

SafeJournalists Network, o organizație care militează pentru libertatea presei în Balcanii de Vest, a numit acțiunile premierului albanez „inacceptabile și alarmante” și i-a cerut să-și ceară scuze. Organizația a amintit că Rama are un istoric de acțiuni îndreptate împotriva jurnaliștilor critici, precum interzicerea participării lor la conferințe de presă.

De asemenea, fostul premier albanez Sali Berisha l-a catalogat pe Rama drept „misogin” și incidentul drept „o acțiune brutală și urâtă”.

Edi Rama a refuzat să-și ceară scuze pentru gestul său și a numit acuzațiile de intimidare drept „o minciună detestabilă” și „o lipsă de respect față de adevăratele victime ale agresiunilor asupra femeilor jurnaliste din întreaga lume”.

„Nu doar că nu e nimic aproape de o agresiune, dar am răspuns la toate întrebările cu răbdare”, a afirmat premierul Rama.

Potrivit indexului pe 2023 privind libertatea presei al organizației „Reporteri fără Frontiere”, Albania se situează pe locul 96 din 180 de țări analizate cu unul din cele mai slabe rezultate din Europa.