​Primarul Rotterdamului, Ahmed Aboutaleb, cere măsuri mai ferme împotriva traficului și consumului de droguri, afirmând că problema a fost neglijată în parte datorită faptului că mulți dintre consumatorii unora dintre ele sunt din clasa mijlocie, relatează The Guardian.

Ahmed Aboutaleb (in prim-plan) la semnarea unui acord intre Olanda si Belgia pentru combaterea in comun a traficului de droguriFoto: Hollandse Hoogte / Shutterstock Editorial / Profimedia

„Cred că am fost neglijenți cu privire la dimensiunea [consumului de droguri], noi ca societate în ansamblu, nu doar în Olanda, ci și în Europa”, a declarat primarul olandez într-un interviu acordat The Guardian.

„Acest lucru este deoarece cocaina a fost folosită în principal în eșaloanele superioare ale societății. Iar acest lucru a fost văzut ca fiind mai puțin grav, la fel cum infracțiunile din eșaloanele superioare sunt văzute ca fiind mai puțin grave. Există o formă avansată de acceptare și socializare în jurul cocainei”, a declarat el.

Aboutaleb a precizat că se opune și apelurilor de a legaliza sau reglementa consumul de droguri, afirmând că acestea „ignoră faptul că grupuri întregi de tineri din cartierele noastre muncitoare se confruntă cu această mizerie [a drogurilor] și sunt corupte”.

El spune că tinerii din familii cu venituri reduse sunt cei care suferă cel mai adesea repercusiunile consumului de droguri precum cocaina întrucât sunt cei care sunt racolați în vederea traficării sau trăiesc în cartiere în care infracționalitatea violentă pe care o aduce traficul reprezintă o problemă.

„Nu vreau să mai închid ochii în fața acestui lucru. Îl pun pe agendă. Și pun sub semnul întrebării acceptarea consumului. Nu am nicio problemă să accept că oamenii au teorii diferite. Dar nu vreau să pun o banană și un măr și o linie de cocaină pe același raft, cu ștampila guvernului: 'Totul este în regulă'”, a spus primarul orașului olandez.

Captură record de cocaină anul trecut în Rotterdam

Rotterdam, cel mai mare port din Europa, este una dintre principalele porți pentru intrarea drogurilor în nord-vestul continentului, alături de Anvers și Le Havre.

Autoritățile vamale din Rotterdam au confiscat în luna august a anului trecut peste 8.000 de kilograme de cocaină într-o singură captură, o cantitate record. Valoarea acestor droguri dacă ajungeau pe piață era de 600 de milioane de euro.

Un purtător de cuvânt al autorităţilor a declarat că drogurile, ascunse într-un container cu banane, proveneau din Ecuador şi au fost transportate prin canalul Panama până în portul din Rotterdam, înainte să fie depistate de câini în timpul unui control al containerului pe 13 iulie.

În aprilie 2023 Europol a avertizat că bandele de traficanţi de droguri se infiltrează tot mai mult în structurile porturilor europene, mituind personal şi introducându-şi propriii membri.

Aboutaleb, care se va retrage din funcție după 15 ani la conducerea orașului, avertizează că autoritățile au fost „prea relaxate și cu privire la canabis pentru o perioadă lungă de timp”.

„Poți cumpăra cannabis când ai 18 ani, deși toată lumea știe că cannabisul afectează dezvoltarea creierului până la vârsta de 25 de ani. Dar nu există nicio dezbatere socială despre asta. Doar ne vedem de treabă veseli”, a acuzat el.