O instanță ungară a anulat amenda aplicată unui lanț de librării în temeiul unei legi criticate de Uniunea Europeană (UE) pentru că a vândut o carte despre homosexualitate fără a o împacheta, potrivit AFP.

Budapesta, UngariaFoto: Ferenc Isza / AFP / Profimedia

Instanța „a anulat amenda fără precedent” de 12 milioane de forinți (31.000 de euro), după ce a constatat că noua legislație a fost „interpretată greșit” de autorități, potrivit unei hotărâri publicate vineri. În cauză era vorba de o simplă virgulă greșit plasată.

Lanțul Lira a fost condamnat în 2023 pentru că a vândut romanul grafic „Heartstopper”, despre o relație amoroasă în devenire între doi liceeni popularizată de un serial Netflix, în condiții care „încălcau regulile”.

„Ancheta a stabilit că aceste cărți” ale autoarei britanice Alice Oseman, „deși descriu homosexualitatea, au fost oferite în raionul pentru copii, fără a fi protejate de un ambalaj ermetic”, a explicat guvernul la acea vreme.

Decizia a fost justificată de dorința guvernului de a „proteja copiii” în cadrul unei legi din 2021 pe care președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a calificat-o drept o „rușine”. Conform acestei legi, nu mai este posibil să se vorbească cu minorii despre „schimbarea de sex și homosexualitate”.

Cu toate acestea, Lira și-a dat seama ulterior că, din cauza unei greșeli - o virgulă lipsă -, legislația nu prevedea ambalaje sigilate decât pentru cărțile „vândute separat de alte produse”.

Compania a dus cazul în instanța din capitală, care a dat dreptate viziunii sale asupra gramaticii maghiare.

Deși este mulțumit de acest lucru, directorul său de creație Krisztian Nyary se teme acum de alte cazuri similare, deoarece consideră că legea este atât de prost scrisă încât rămâne dificil de interpretat.

Acest lucru va continua să facă „viața dificilă pentru comerțul și industria cărții”, a declarat el pentru AFP.

Cinematograful este de asemenea afectat: la fel ca filmele cu rating X, comediile romantice simple nu mai sunt difuzate la ore de maximă audiență, deoarece evocă homosexualitatea.

Muzeele au restricționat, de asemenea, accesul la anumite expoziții.

Potrivit Bruxelles-ului, care a inițiat o procedură de infringement, legea din Ungaria contravine drepturilor la libertatea de exprimare și la nediscriminare, precum și la libera prestare de servicii și la libera circulație a mărfurilor.

Viktor Orban, campionul european al valorilor „iliberale”, a luat o serie de măsuri controversate în ultimii ani, afirmând că dorește să „protejeze copiii de propaganda LGBT+”.

Premierul ungar a anunțat joi că va modifica Constituția pentru a exclude posibilitatea grațierii pedofililor, în urma controversei provocate de o decizie prezidențială, potrivit AFP.

„În numele guvernului, am depus un amendament constituțional pentru a împiedica reabilitarea autorului unei infracțiuni împotriva unui copil minor”, a declarat el într-o înregistrare video postată pe Facebook.

„Nicio milă pentru criminalii de copii”, a adăugat el, promițând să „rupă în bucăți” pe oricine îndrăznește să-i atace pe „cei cinci copii și șase nepoți ai săi”.

Liderul ungar încearcă să stingă polemica în jurul grațierii acordate de președinta Katalin Novak unui bărbat implicat într-un caz de violență sexuală împotriva minorilor.

În aprilie 2023, cu ocazia vizitei Papei Francisc la Budapesta, această apropiată a lui Viktor Orban l-a grațiat pe Endre K., fost director adjunct al unui centru de plasament pentru copii, condamnat în 2022 la peste trei ani de închisoare pentru că a acoperit faptele șefului său.

De la dezvăluirea acestei decizii de către site-ul de investigații 444, săptămâna trecută, opoziția a cerut demisia președintei Novak. Un miting este prevăzut pentru vineri în fața palatului prezidențial.