Sute de jurnalişti croaţi au manifestat miercuri la Zagreb şi Split împotriva unui proiect de lege referitor la avertizorii de integritate, ale cărui prevederi, spun ei, riscă să le reducă la tăcere sursele, relatează agențiile AFP și Reuters, citate de Agerpres.

Jurnaliti croati la protestFoto: AFP / AFP / Profimedia

Potrivit textului aflat în curs de examinare în parlament, orice persoană care „divulgă conţinutul unei proceduri de anchetă sau de culegere de probe, în scopul de a-l face public” va putea fi pedepsită cu până la trei ani de închisoare.

„Este o agresiune a statului împotriva interesului general”, a declarat Hrvoje Zovko, preşedintele Asociaţiei Jurnaliştilor Croaţi (HND), prezent în coloana de manifestanţi la Zagreb. „Fără surse, nu există probleme politice”, se putea citi pe pancarte.

Jurnaliştii consideră că legea ar avea ca efect imediat să le reducă la tăcere sursele şi să facă aproape imposibile anchetele despre corupţie.

Ce spune guvernul croat despre proiectul de lege care a îngrijorat presa

Guvernul dă asigurări că proiectul de lege nu îi vizează pe jurnalişti, ci pe judecători, procurori, poliţişti, avocaţi şi martori. Premierul conservator Andrej Plenkovic afirmă că este vorba despre a limita „scurgerile de informaţii” în timpul anchetelor şi „a proteja prezumţia de nevinovăţie”.

Pentru a linişti presa, guvernul a anunţat că nicio persoană care va face publice informaţii într-un „interes în principal public” nu va fi sancţionată.

„O şmecherie politică”, este de părere preşedintele Asociaţiei Jurnaliştilor. În opinia unui cunoscut jurnalist de investigaţii, Drago Hedl, proiectul de lege echivalează cu moartea „jurnalismului liber”.

Preşedintele ţării, Zoran Milanovic, provenit din rândul opoziţiei sociale-democrate și aflat în conflict deschis cu guvernul lui Plenkovic, a declarat deja că va graţia orice persoană care ar fi condamnată pe baza legii.