Ministerul de Externe german a detectat o campanie sistematică de dezinformare dusă de Rusia prin intermediul platformei X (ex-Twitter), cu scopul de a discredita ajutorul acordat de Germania Ucrainei şi de a influenţa alegerile europene şi regionale în estul ţării în acest an, potrivit publicaţiei Der Spiegel, citată vineri de EFE și Agerpres.

Rusia a dezlănțuit campanii online de dezinformare în Franța și GermaniaFoto: Scaliger | Dreamstime.com

Publicaţia susţine că a avut acces la un raport al Departamentului de comunicare strategică al MAE german, realizat pe baza unei analize a platformei X între 20 decembrie 2022 şi 20 ianuarie 2024, care menţionează peste 50.000 de conturi false ce au difuzat peste un milion de mesaje în limba germană.

Unul dintre cele mai răspândite mesaje este o reclamaţie potrivit căreia guvernul german îşi neglijează propria populaţie pentru a ajuta Ucraina.

Ca exemplu este dat un mesaj fals atribuit ministrului de externe Annalena Baerbock, în care ea ar prezice că războiul din Ucraina se va încheia în trei luni. Reacţiile la respectivul conţinut se rezumă la ideea că Baerbock susţine că nu vede nicio şansă ca Ucraina să reuşească în rezistenţa sa şi, prin urmare, ajutorul ar fi inutil.

Pentru a conferi credibilitate presupusei controverse, sunt imitate pagini din anumite mijloace de informare în masă, inclusiv din Der Spiegel.

„După ce X, cu Elon Musk la cârmă, a desfiinţat sistematic mecanismele de protecţie împotriva discursului instigator la ură şi a dezinformării, creşterea numărului de conturi false şi de astfel de conţinuturi a fost o consecinţă logică şi aşteptată", a declarat un analist din Ministerul german de Externe, citat de Der Spiegel.

O altă sursă din minister, citată de Der Spiegel, afirmă că dezinformarea a devenit o ameninţare globală: „Cei care nu împărtăşesc valorile noastre o utilizează pentru a destabiliza societăţile, nu numai în democraţiile occidentale, ci peste tot".

Franța a descoperit și ea o „manevră” coordonată de Rusia

Parisul a identificat o „manevră coordonată de Rusia" pentru a răspândi informaţii false care implică Franţa, cum ar fi presupusa prezenţă a „mercenarilor" francezi care luptă pentru Kiev în Ucraina, a anunţat vineri Ministerul Forţelor Armate, potrivit AFP.

„Serviciile de stat competente au identificat şi urmăresc manevra coordonată a Rusiei, inclusiv prin reţelele de ştiri pro-ruse şi mass-media de stat, cum ar fi Sputnik News, RT şi RIA Novosti, pentru a transmite şi amplifica aceste informaţii false", a precizat ministerul într-un comunicat.

De la începutul conflictului din Ucraina, Franţa a fost "ţinta unei campanii ruse de dezinformare", care s-a "intensificat" la jumătatea lunii ianuarie, după "reafirmarea sprijinului (francez) pentru Ucraina" de către Emmanuel Macron, se arată în acest text.

„Nu putem lăsa Rusia să câştige", a declarat preşedintele francez la acea vreme, anunţând noi livrări de arme către Kiev.

A doua zi după aceste declaraţii, la 17 ianuarie, Ministerul rus al Apărării a susţinut că a lovit o clădire din Harkov (nord-estul Ucrainei) care servea drept „zonă de desfăşurare temporară pentru mercenari, dintre care majoritatea erau cetăţeni francezi". Şaizeci de luptători au fost "eliminaţi" şi 20 răniţi, a transmis Moscova la acea vreme.

„Manevra rusă de dezinformare" a continuat luni cu difuzarea „listelor presupuşilor mercenari francezi ucişi în acest atac pe canalele ruseşti de Telegram", ştiind că "unele dintre aceste liste fuseseră deja diseminate în 2022, în primele săptămâni ale conflictului", explică Ministerul francez al Forţelor Armate.

Miercuri, „campania" a continuat cu anunţul Sputnik International privind distrugerea unui sistem sol-aer franco-italian SAMP-T livrat Ucrainei, a spus aceeaşi sursă.

Cu toate acestea, „niciuna dintre aceste informaţii nu este confirmată de Franţa", insistă Ministerul Forţelor Armate.

Cuvântul cheie este „mercenar”

„În contextul intensificării ajutorului militar francez pentru Ucraina, ne aşteptăm ca această manevră de intoxicare rusă să continue: o condamnăm şi ne consolidăm mecanismul de monitorizare a acestor manipulări", a avertizat ministrul forţelor armate, Sebastien Lecornu, citat în comunicat.

„Franţa nu are 'mercenari', nici în Ucraina, nici în altă parte, spre deosebire de alţii", a reacţionat deja Ministerul francez al Afacerilor Externe, denunţând "o nouă manipulare grosolană a Rusiei".

Deşi războiul din Ucraina a atras rapid voluntari străini care au plecat să lupte alături de soldaţi ucraineni, iar unii dintre francezii menţionaţi aparţin probabil Legiunii Internaţionale ucrainene, mai multe nume de pe listele ruseşti sunt false, a declarat pentru AFP o sursă diplomatică franceză.

Cuvântul „mercenar" ales de Moscova nu este nesemnificativ. Legea franceză interzice mercenariatul, adică faptul de a lupta pentru remuneraţie în străinătate, pedepsit cu cinci ani de închisoare şi o amendă de 75.000 de euro.

Acest termen este şi cel folosit de Franţa pentru a denunţa activităţile grupării paramilitare ruse Wagner, acuzată de ani de zile de Paris de prădare şi crime de război în Africa.

foto articol: © Scaliger | Dreamstime.com