China a arestat un cetățean străin care conduce o societate de consultanță străină, pentru presupus spionaj în favoarea Regatului Unit al Marii Britanii, scrie La Stampa. Ministerul chinez al Securității de Stat (MSS) a transmis într-un comunicat că a arestat o persoană pe nume Huang, care lucra cu MI6 britanic, în timp ce conducea o firmă de consultanță străină.

spionajFoto: Jochen Tack / Alamy / Alamy / Profimedia

Agenția l-a identificat pe presupusul spion doar după numele de familie, că era responsabilul unei agenții de consultanță în străinătate și că provine dintr-o "țară terță".

Potrivit MSS, Huang a început să colaboreze cu MI6 în 2015 pe probleme de informații secrete, iar agenția britanică l-a însărcinat pe "spion" să călătorească de mai multe ori în China sub pretextul unei identități publice, pentru a strânge informații și a recruta persoane pentru MI6. Agenția britanică de spionaj i-a oferit lui Huang pregătire profesională și echipamente pentru schimbul de informații și comunicații, potrivit MSS. Huang ar fi furnizat Marii Britanii 17 informații, printre care diverse "secrete naționale".

Vestea vine după ce China a inițiat de luni de zile controale la societățile internaționale de consultanță. În luna mai 2023, autoritățile securității de stat au declarat că au percheziționat mai multe birouri ale Capvision, o rețea de consultanță cu birouri la Shanghai și New York. Anunțul a venit după ce funcționarii chinezi au închis birourile firmei americane Mintz Group din Beijing și au interogat angajații sucursalei locale a societății de consultanță Bain.

Măsurile fac parte dintr-un efort mai amplu al Beijingului de a spori supravegherea asupra a ceea ce consideră informații sensibile pentru securitatea națională.

Capvision a declarat ulterior, în octombrie, că a finalizat cu succes o inspecție de securitate națională supravegheată de Guvernul chinez și că a luat noi măsuri de conformitate pentru a răspunde îngrijorărilor. MSS, care supraveghează Serviciul de informații și contrainformații atât în China, cât și în străinătate, este de obicei cunoscut pentru că păstrează un low profil, dar recent și-a extins comunicațiile cu publicul, lansând chiar și un cont pe WeChat, platforma de social networking omniprezentă în China.

Agenția a folosit platforma socială pentru a invita "toți membrii societății" să se alăture luptei împotriva spionilor străini, în special după adoptarea unei legi anti-spionaj, care a intrat în vigoare în iulie anul trecut. Promulgarea acestei legi a înspăimântat și companiile, îngrijorate că extinderea domeniului de aplicare a acesteia ar putea duce la riscuri juridice majore.

Declarația MSS nu a identificat nicio firmă, nici naționalitatea lui Huang. "Îndemnăm Regatul Unit să înceteze răspândirea dezinformării și să pună capăt manipulărilor politice și calomniei împotriva Chinei", a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Mao Ning, în timpul unei conferințe de presă.

Între timp, FBI și Departamentul de Justiție al SUA au dezvăluit și cazuri recente de presupus spionaj chinezesc de către cetățeni chinezi și americani, inclusiv personal militar și foști ofițeri de informații. "Financial Times" a relatat luna trecută că un birou al MSS a gestionat un politician belgian de extremă-dreapta ca resursă a serviciilor de informații, timp de mai bine de trei ani.

Cazul a demonstrat modul în care Beijingul desfășoară operațiuni de influență în străinătate, în încercarea de a modela politica în favoarea sa, inclusiv în chestiuni precum represiunea împotriva democrației de la Hong Kong și persecuția uigurilor musulmani din Xinjiang. Ziarul a subliniat, de asemenea, îngrijorările legate de vulnerabilitatea UE la eforturile de spionaj chinezesc, deoarece legăturile dintre Bruxelles și Beijing au devenit mai dificile.

Material realizat cu sprijinul Rador Radio România