Cooperarea dintre Statele Unite și China „nu mai este o opţiune, ci un imperativ” atât pentru ambele ţări, cât şi pentru lume, a declarat vineri ministrul de externe chinez Wang Yi, citat de Reuters și Agerpres.

Wang YiFoto: STEPHEN SHAVER / UPI / Profimedia

Cooperarea este „cea mai corectă alegere pentru ca China şi SUA să convieţuiască”, a declarat Wang într-un discurs rostit în cadrul unui eveniment consacrat împlinirii a 45 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice între China şi SUA.

„Cooperarea între China şi SUA, se poate spune, nu mai este o opţiune pentru cele două ţări şi chiar pentru lume, ci un imperativ care trebuie abordat cu seriozitate”, a reiterat Wang.

China speră într-o relaxare a mentalităţii SUA pentru ca, „într-o atitudine de egalitate şi incluziune”, să respecte alegerile făcute de poporul chinez şi calea de dezvoltare a Chinei, inclusiv atunci când îşi apără suveranitatea naţională şi integritatea teritorială, a afirmat ministrul chinez de externe.

„Suntem dispuşi să ne angajăm să construim o relaţie stabilă, sănătoasă şi durabilă între China şi SUA pe baza respectului reciproc”, a spus el. Dezvoltarea şi revitalizarea Chinei, a afirmat Wang, are un „puternic impuls intern”, ceea ce, în opinia sa, înseamnă că China îşi va asuma o mai mare responsabilitate pentru pacea şi dezvoltarea lumii.

„Nu avem nicio intenţie de a înlocui pe cineva, de a trece peste cineva şi nu avem intenţia de a căuta hegemonia”, a adăugat şeful diplomaţiei Beijingului.

Ambele părţi ar trebui să continue să utilizeze pe deplin mecanismele instituite şi restabilite în domeniul afacerilor externe, economiei, finanţelor, comerţului, agriculturii şi în alte domenii, pentru a elimina obstacolele în schimburile dintre cele două state, a îndemnat ministrul chinez de externe.

Comentariile sale vin în contextul unor eforturi mai ample de detensionare a relațiilor dintre Washington și Beijing, punctul culminant de până acum al acestora fiind întâlnirea în persoană în Statele Unite a președinților Xi Jinping și Joe Biden.

Însă guvernul chinez și-a menținut discursul belicos față de Taiwan și după întrevederea de la San Francisco, presa americană afirmând ulterior, pe baza surselor diplomatice, că Xi l-ar fi informat pe omologul său american că Beijingul intenționează să „reunifice” statul insular cu China continentală, dar că încă nu a sosit momentul.