Activiștii olandezi pentru combaterea schimbărilor climatice au blocat sâmbătă o autostradă importantă de lângă Amsterdam pentru a cere încetarea imediată a finanțării proiectelor de combustibili fosili de către banca ING, transmite Reuters.

Protest contra ING în OlandaFoto: Patrick Post / AP / Profimedia

Sute de activiști au intrat pe autostrada A10, la sud de Amsterdam, în jurul prânzului au arătat imaginile difuzate de postul local de televiziune ATS, după ce poliția a închis circulația pentru a evita producerea de victime.

Activiștii și-au organizat protestul lângă fostul cartier general al ING, situat pe A10, deoarece, potrivit acestora, banca este principalul susținător al proiectelor privind combustibilii fosili din Olanda.

ING, cel mai mare creditor din Olanda, a declarat la începutul acestei luni că va înceta să mai finanțeze explorarea și producția de petrol și gaze până în 2040 și că va tripla noile împrumuturi pentru energie regenerabilă în următorii doi ani, ca parte a unei strategii actualizate privind clima.

Consiliul municipal din Amsterdam a interzis protestul de pe A10 și a alocat un teren din apropiere pentru demonstrație. Însă protestatarii au escaladat terasamentul și au ajuns pe autostradă.

A10 este o autostradă-inel situată în jurul Amsterdamului, capitala și cel mai mare oraș din Olanda.

HotNews a solicitat și poziția oficială a ING Group, care ne-a transmis:

Reacția olandezilor de la ING Group

"La fel ca Extinction Rebellion, ne îngrijorează schimbările climatice, însă nu suntem de acord cu cerințele lor radicale și nerealiste. Considerăm că abordarea XR de a-și folosi acțiunile pentru a-și impune voința este inacceptabilă, în special în cazul în care acest lucru implică perturbarea și vătămarea sau chiar intimidarea angajaților ING, a clienților noștri și a societății în general. Schimbările climatice reprezintă una dintre cele mai mari provocări ale lumii.

Din acest motiv, am luat deja o serie de măsuri și vom continua să acționăm în această direcție. Abordarea noastră în ceea ce privește clima nu se bazează pe opinii, ci pe știința disponibilă. Este necesar să facem tranziția către o societate sustenabilă, alimentată cu energie regenerabilă. Dar există, de asemenea, un consens general cu privire la faptul că societatea va continua să se bazeze pe combustibilii fosili în viitorul apropiat. Momentan, nu există nici capacitatea și nici infrastructura de a trece rapid la energie regenerabilă 100%.

Ne dorim să facem parte din soluție, în loc să alegem calea cea mai ușoară și să ne retragem din industria combustibililor fosili. În această tranziție, ne adaptăm constant politicile pe măsură ce știința se dezvoltă. Am anunțat în luna decembrie 2023 că vom elimina treptat finanțarea pentru extracția de petrol și gaze și o vom reduce complet la zero până în 2040. De asemenea, ne propunem să triplăm finanțarea pentru energia regenerabilă până în 2025. Aceste măsuri se bazează pe angajamentele asumate în cadrul COP28 și pe cele mai recente scenarii și cunoștințe științifice ale Agenției Internaționale pentru Energie."

N.Red: Articol actualizat în data de 03.01.2024, ora 17