Parisul și Berlinul au ajuns la un acord "100%" privind noile reguli ale Pactului de stabilitate și creștere, a anunțat marți seară ministrul francez de finanțe Bruno Le Maire, după o întâlnire cu omologul său german Christian Lindner, potrivit AFP.

Bruno Le MaireFoto: Ludovic Marin / AFP / Profimedia Images

Aceasta este „o veste excelentă pentru Europa, care va permite garantarea în viitor a unor finanțe publice și investiții sănătoase", a declarat ministrul francez pe rețeaua de socializare X (fostul Twitter), într-un mesaj însoțit de steagurile francez și german.

"ECOFIN mâine", a adăugat Le Maire, referindu-se la o reuniune virtuală a miniștrilor de finanțe din UE care va avea loc miercuri și la finalul căreia acordul ar putea fi ratificat de cei 27.

În urmă cu câteva zile, așa-numitele țări „frugale”, precum Finlanda, Suedia și Danemarca, susținătoare ale unor finanțe publice strict controlate, păreau reticente față de acordul emergent, care prevede o mai mare flexibilitate pentru țările care investesc în decarbonizare sau în apărare.

Punctele rămase nerezolvate sunt „dificultăți tehnice minore privind componenta preventivă” a viitorului pact, a spus anterior Le Maire.

„Vrem linii de siguranță care să permită realizarea de progrese în fiecare an în ceea ce privește reducerea deficitului și a ratei datoriei”, a declarat Lindner (...) și „am convenit că există cerințe (minime) pe care toată lumea trebuie să le respecte”.

„Discutăm și astăzi despre cifrele exacte pentru reducerea (anuală) a deficitelor și a datoriei care ar trebui să aibă loc”, a adăugat el.

Le Maire a calificat drept „o veste excelentă” faptul că Italia a fost „exact pe aceeași linie” cu Franța și Germania.

Noul pact „va face posibil, pentru prima dată de la crearea monedei euro, să avem un pact real de stabilitate și creștere, nu doar un pact de stabilitate”, a declarat Le Maire, asigurând totodată că Franța, ale cărei conturi publice sunt printre cele mai proaste din UE, „este total hotărâtă să își restabilească conturile publice, să accelereze reducerea datoriei și să își reducă deficitele”.

„Germania nu va accepta reguli care nu sunt stricte”, a subliniat Lindner, recunoscând că „vechile reguli (ale pactului) erau stricte pe hârtie, dar nu și în aplicarea lor”.