Statele Unite au declarat luni că sunt „profund îngrijorate” de atacul comis de polițiști israelieni în Ierusalimul de Est asupra unui fotograf palestinian care lucra pentru agenția turcă Anadolu, potrivit Times of Israel și AFP.

Palestinieni din Ierusalim se roagă lângă Al Aqsa, după ce armata israeliană le-a interzis accesul la moscheeFoto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

În timpul violențelor poliției în marja rugăciunilor de vineri în apropierea moscheii al-Aqsa, Moustafa al-Kharouf a fost mai întâi lovit în față de polițiști și apoi lovit în cap cu un pat de pușcă, potrivit imaginilor obținute de AFP. El a fost apoi trântit la pământ, lovit puternic cu piciorul și spitalizat.

Poliția israeliană a declarat că a „uspendat imediat operațiunile ofițerilor” implicați.

Întrebat despre acest lucru, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Matthew Miller, a declarat că SUA sunt „profund îngrijorate de imaginile tulburătoare ale folosirii forței împotriva unui jurnalist, văzute în aceste videoclipuri”.

„Credem că este oportun ca această înregistrare video să fie investigată și, dacă faptele o justifică, ca cei implicați să fie trași la răspundere”, a adăugat el.

Comitetul pentru Protecția Jurnaliștilor (CPJ), cu sediul la New York, s-a declarat „profund șocat” de acest incident și a afirmat că acesta „face parte dintr-un model recurent” de atacuri asupra jurnaliștilor de către soldații și coloniștii israelieni.

„CPJ cere autorităților israeliene să înceteze imediat atacurile împotriva jurnaliștilor, să îi tragă la răspundere pe cei implicați în aceste atacuri și să ofere protecția necesară jurnaliștilor care relatează din Israel și din Cisiordania ocupată de Israel”, a declarat Carlos Martinez de la Serna, un oficial al organizației.

Ca răspuns la întrebări, Matthew Miller a declarat că Statele Unite „nu au văzut nicio dovadă că Israelul vizează jurnaliști”.

Peste 60 de jurnaliști și lucrători din domeniul mass-media au murit de la începutul războiului dintre Hamas și Israel, la 7 octombrie, declanșat de atacul sângeros al Hamas pe teritoriul israelian, potrivit CPJ.

Vineri, un jurnalist de la Al Jazeera a fost ucis și un altul a fost rănit într-un atac israelian în Fâșia Gaza, a anunțat canalul qatarez.

La 13 octombrie, un bombardament în sudul Libanului a ucis un jurnalist Reuters și a rănit alți șase reporteri, dintre care doi de la AFP.

O anchetă a AFP indică un obuz de tanc israelian drept cauză a incidentului.