Furturi sistematice de rare și vechi cărți rusești în valoare de milioane de euro din bibliotecile din Europa de Est au lăsat urme care duc până la Moscova, transmite AFP, care adaugă că, în ultimii doi ani, rafturile cu literatură rusă de secol XIX din biblioteci din Polonia și din statele baltice au fost jefuite, iar originalele au fost înlocuite cu copii.

Fals volum princeps al unui roman de Alexandr Pușin, pus în locul originalului furat de la Universitatea din VarșoviaFoto: Wojtek RADWANSKI / AFP / Profimedia

Biblioteca Universității din Varșovia și-a dat seama abia luna trecută de aceste furturi, care includeau primele ediții ale unor lucrări de Alexandr Pușkin și Nikolai Gogol. Potrivit unui angajat al universității apropiat de acest caz, valoarea cărților furate la Varșovia este de „aproximativ un milion de euro".

„E ca și cum bijuteriile coroanei ar fi fost furate"

„Este ca și cum bijuteriile coroanei ar fi fost furate", a declarat pentru AFP Hieronim Grala, fost diplomat, expert în politica rusă și profesor la Universitatea din Varșovia.

Furtul de la Varșovia nu este un eveniment izolat. Biblioteci mari din cele trei state baltice au căzut, de asemenea, pradă hoților și, de fiecare dată, a fost vizată literatura rusă de secol XIX.

Potrivit experților, urmele duc până la Moscova, unde lucrări similare cu cele furate au fost vândute la licitație.

Cărțile furate au fost înlocuite cu copii

Primul caz a fost detectat în aprilie 2022, la Biblioteca Națională a Letoniei, unde hoții au plecat cu trei volume. Un cetățean georgian a fost găsit vinovat de furt și condamnat la șase luni de închisoare.

În aceeași lună, doi bărbați care pretindeau că studiază cenzura și politica editorială rusă de la începutul secolului al XIX-lea au mers la biblioteca universitară din Tartu, Estonia, pentru a studia lucrări de Pușkin și Gogol. Patru luni mai târziu, biblioteca a descoperit că aceștia înlocuiseră cu copii opt lucrări, cu o valoare totală estimată la 158.000 de euro.

În luna mai, 17 cărți au dispărut din biblioteca Universității din Vilnius, Lituania, ele având o valoare estimată la 440.000 de euro.

„Majoritatea cărților furate au fost înlocuite cu copii", a declarat pentru AFP Gintare Vitkauskaite-Satkauskiene, purtător de cuvânt al Procuraturii generale lituaniene.

Până în prezent, biblioteca din Varșovia a identificat 79 de cărți care lipsesc din catalogul său rusesc din secolul al XIX-lea. „Aici, hoții au operat la scară industrială", a declarat pentru AFP un angajat al bibliotecii universitare, sub rezerva anonimatului.

„Este clar că întreaga operațiune a fost organizată din Rusia

Copiile lăsate de hoți, văzute de AFP, variază de la imitații prost făcute până la falsuri atent realizate.

Și în timp ce aceste cărți sunt considerate în continuare parte a colecției, originalele sunt vândute la Moscova. „Există o notă datată 22 decembrie 2022 care afirmă că cărțile se află la locul lor de drept" la Varșovia, spune Grala. „În aceeași zi, la o licitație din Moscova, una dintre aceste cărți a fost vândută cu 30.500 de euro", a adăugat el.

AFP a putut consulta capturi de ecran ale unor licitații ce au avut loc la Litfond - o casă de specialitate care operează la Moscova și Sankt Petersburg - cu cărți care poartă ștampile și numere de catalog de la Universitatea din Varșovia.

„Pentru mine este clar că întreaga operațiune a fost organizată din Rusia (...)", a declarat Grala.

AFP a contactat casa de licitații Litfond, dar directorul general al acesteia, Sergueï Bourmistrov, nu a confirmat și nici nu a negat în mod explicit deturnarea. „Casa de licitații Litfond acționează conform legislației în vigoare din Federația Rusă și nu acceptăm la vânzare (...) cărți cu ștampile din bibliotecile de stat existente", a susținut acesta.

Furturile au avut loc în țări acuzate de Moscova că luptă împotriva culturii ruse

Pentru Grala, aceste furturi nu sunt nicio surpriză și nicio coincidență: „Primele trei furturi au avut loc în țări pe care rușii le acuză că luptă împotriva limbii și culturii ruse. Ei au înțeles foarte bine că Rossica (obiectele legate de cultura rusă) sunt mai puțin strict protejate (...), și sunt mai accesibile".

Grala s-a declarat „devastat" de pierderea „ireversibilă" a cărților rusești, care au supraviețuit după două revoluții naționale și două războaie mondiale pe teritoriul polonez.

„Bibliotecarii de la Universitatea din Varșovia, riscându-și viața în timpul războiului, au construit în secret un tavan dublu pentru a ascunde cărțile, astfel încât acestea să nu dispară sau să ardă", își amintește Grala.

„Iar aici nu am putut să le protejăm de jafuri”, a mai spus el.