Liderul Hamas a declarat marți că un acord de armistițiu cu Israelul este aproape, iar prim-ministrul Benjamin Netanyahu a spus că speră la vești bune în curând cu privire la ostatici, acestea fiind cele mai optimiste semnale de până acum ale unui posibil acord pentru întreruperea războiului din Gaza și eliberarea ostaticilor.

Forțele israeliene continuă luptele în Fâșia Gaza împotriva militanților HamasFoto: Kenzo TRIBOUILLARD / AFP / Profimedia

23:07Războiul din Fâşia Gaza va continua în pofida unui acord privind eliberarea ostaticilor, anunţă marţi seara premierul israelian benjamin Netanyahu, relatează Reuters şi CNN.

22:25Benjamin Netanyahu a declarat că șefii de securitate susțin pe deplin un acord de eliberare în etape a ostaticilor din Gaza, înainte de un vot anticipat al cabinetului israelian asupra unei propuneri care include o încetare a focului, potrivit Sky News.

Guvernul israelian se confruntă cu o decizie dificilă de a aproba acordul în această seară, dar este decizia corectă, a declarat premierul israelian.

21:34O reuniune a Cabinetului israelian avea loc marţi seara în urma unei reuniuni a Cabinetului de Război, care a examinat o aprobare a unui acord privind eliberarea ostaticilor Hamas, declară biroul premierului Benjamin Netanyahu. Întâlnirea coaliției urmează unei întâlniri a cabinetului de război și a cabinetului de securitate. În cadrul întâlnirilor anterioare nu a avut loc niciun vot.

21:25 Majoritatea cabinetului guvernului israelian va aproba un acord privind eliberarea de ostatici, în ciuda opoziției partidelor de extremă dreapta Partidul Sionist Religios și Otzma Yehudit, relatează Times of Israel, potrivit The Guardian.

Cabinetul de război sprijină acordul și va aduna 19 voturi de la partidul Likud al lui Benjamin Netanyahu și cinci voturi de la partidul Unitatea Națională a lui Benny Gantz, a raportat Times of Israel.

Oficialii Hamas sunt „aproape de a ajunge la un acord de armistițiu” cu Israelul, iar grupul și-a transmis răspunsul mediatorilor din Qatar, a declarat liderul Hamas, Ismail Haniyeh, într-o declarație trimisă Reuters de consilierul său.

"Facem progrese. Nu cred că merită să spunem prea multe, nici măcar în acest moment, dar sper că vor fi vești bune în curând", a spus Netanyahu, conform remarcilor difuzate de biroul premierului israelian.

Președintele american Joe Biden a declarat reporterilor că un acord de eliberare a unora dintre cei peste 200 de ostatici ținuți de Hamas este foarte aproape. „Echipa mea se află în regiune care circulă între capitale. Acum suntem foarte aproape, foarte aproape, pentru a aduce unii dintre acești ostatici acasă foarte curând”, a spus el.

„Dar nu vreau să intru în detalii pentru că nu se face nimic până nu este gata”.

Netanyahu și-a convocat cabinetul de război pe fondul semnelor tot mai mari ale unui acord pentru eliberarea unora dintre cei 240 de ostatici luați de militanții Hamas în Gaza, după raidul lor transfrontalier din 7 octombrie, care a declanșat războiul.

Câți ostatici ar urma să fie eliberați, potrivit acordului

O sursă familiarizată cu negocierile a declarat că Hamas va elibera 50 de femei și copii, inclusiv unii străini, în timp ce Israelul eliberează 150 de prizonieri palestinieni, majoritatea femei și minori, în timpul unei încetări a focului de patru zile.

Un oficial american care are informații despre discuțiile facilitate de Qatar a dat aceleași cifre pentru eliberarea de către fiecare parte, spunând că cei 50 de ostatici care vor fi eliberați vor fi în mare parte femei și copii, luptele fiind întrerupte timp de patru sau cinci zile.

Există un acord preliminar, dar nu este definitiv până când totul nu este convenit, a spus oficialul.

„Credem că suntem foarte, foarte aproape de a avea un acord”, a declarat oficialul pentru Reuters. "Mai este mult de lucru, încă aprobarea care trebuie obținută, dar credem că suntem foarte apropiați".

Ar fi primul armistițiu al războiului de șase săptămâni și prima eliberare în masă a ostaticilor de ambele părți.

Pentru Hamas, ostaticii ar fi singura carte puternică pe care o are, notează CNN. Armata israeliană lovește Gaza din aer și de la sol, ucigând cel puțin 12.700 de palestinieni, din 7 octombrie, potrivit cifrelor Ministerului Palestinian al Sănătății din Cisiordania, care își extrage datele de la autoritățile de sănătate conduse de Hamas din Gaza.

Și chiar dacă Hamas este dispus să încheie un acord, există provocări logistice uriașe. Nu este clar dacă conducerea Hamas știe clar locul unde sunt ținuți ostaticii, în condițiile în care comunicațiile din teritoriu au fost afectate de atacurile aeriene israeliene, astfel că coordonarea unei eliberări de ostatici va aduce mari provocări.

Pe de altă parte, conducerea Israelului este supusă unei presiuni interne uriașe pentru a asigura eliberarea ostaticilor. Dar Israelul nu are încredere în Hamas și este reticent să accepte orice pauză în lupte, în campania sa de distrugere a grupării teroriste. În același timp, nu vrea să lase israelienilor impresia că nu face tot ce poate pentru a aduce ostaticii acasă.

Termenii unui acord ar putea fi atinși în câteva ore

Un oficial Hamas a declarat mai devreme la Al Jazeera TV că negocierile s-au axat pe cât va dura armistițiul, aranjamentele pentru livrarea ajutoarelor în Gaza și detalii despre schimbul de prizonieri. Ambele părți vor elibera femei și copii, iar detaliile vor fi anunțate de Qatar, care medieză în negocieri, a spus oficialul Issat el Reshiq.

Posturile de televiziune Channel 12 și Channel 13 din Israel au citat oficiali neidentificați spunând că termenii unui acord ar putea fi atinși „în câteva ore”.

Mirjana Spoljaric, președintele Comitetului Internațional al Crucii Roșii, s-a întâlnit luni cu Haniyeh în Qatar pentru a „progresa problemele umanitare” legate de război, a declarat CICR cu sediul la Geneva într-un comunicat. De asemenea, ea s-a întâlnit separat cu autoritățile din Qatar.

CICR a declarat că nu face parte din negocierile privind ostaticii, dar ca intermediar neutru este gata „să faciliteze orice eliberare viitoare asupra căreia părțile sunt de acord”.

Incursiunea Hamas din 7 octombrie, ziua cu cei mai mulți morți din istoria de 75 de ani a Israelului, a determinat Israelul să invadeze Gaza pentru a încerca să anihileze gruparea militantă care conduce acolo din 2007.

Aproximativ două treimi din cei 2,3 milioane de oameni din Gaza au rămas fără adăpost de atunci, iar mii de oameni merg pe jos în fiecare zi spre sud, cu bunurile și copiii în brațe. Părțile centrală și de sud ale enclavei, unde Israelul le-a spus să meargă, au fost, de asemenea, atacate în mod regulat.

Autoritățile sanitare din Gaza au declarat marți că cel puțin 20 de palestinieni au fost uciși într-un bombardament israelian asupra taberei de refugiați Nuseirat din centrul Gazei, la miezul nopții. Nu a existat niciun comentariu imediat din partea Israelului.