Camera Deputaților din Italia a aprobat joi o lege care interzice utilizarea alimentelor produse în laborator, în timp ce fermierii furioși s-au confruntat cu un grup de parlamentari centriști care se opuneau proiectului de lege, relatează Reuters.

carne produsă în laboratorFoto: VICTOR DE SCHWANBERG / Sciencephoto / Profimedia

Propunerea, deja aprobată de Senat, a trecut cu 159 de voturi pentru și 53 împotrivă, interzicând utilizarea, vânzarea, importul și exportul de alimente și furaje „din culturi celulare sau țesut derivat din animale vertebrate”.

Fabricile care încalcă prevederile legii riscă să fie închise

Fabricile care încalcă astfel de reguli pot fi amendate cu până la 150.000 de euro și riscă să fie închise, în timp ce proprietarii își pot pierde dreptul de a obține finanțare publică timp de până la trei ani.

Propunerea ministrului Agriculturii Francesco Lollobrigida, un apropiat al premierului Giorgia Meloni, este văzută ca parte a unei acțiuni mai ample a coaliției de dreapta de a proteja tradiția.

Scandal cu agresiuni în Parlamentul italian, din cauza legii care interzice carnea produsă în laborator

Pe măsură ce dezbaterea din parlament era în desfășurare, au izbucnit tensiuni între demonstranții grupului de lobby agricol Coldiretti și doi parlamentari de opoziție, dintre care unul a susținut că președintele grupului de lobby, Ettore Prandini, l-a agresat.

Asociația agricolă Coldiretti a lăudat mișcarea împotriva „alimentului sintetic”, declarând că este necesară o interdicție pentru a proteja producția casnică „de atacurile companiilor multinaționale”.

„Cred că este subversiv ca președintele Coldiretti să creadă că poate ataca un parlamentar”, a spus deputatul Benedetto Della Vedova, adăugând că îl va raporta pe Prandini la poliție. Della Vedova părea să fi fost împins în piept în incident, dar nu a fost rănit.

Prandini a declarat pentru Reuters că parlamentarii i-au provocat pe fermieri cu bannere ofensive și au minimizat confruntarea.

Partidul +Europa și alte grupuri de opoziție au descris mișcarea administrației de dreapta drept o încercare de a le face pe plac fermierilor și lobby-urilor, deoarece alimentele cultivate în laborator nu sunt încă disponibile în Uniunea Europeană.

Criticii proiectului de lege spun că producția de carne fără reproducerea și creșterea animalelor ar limita emisiile de gaze cu efect de seră și ar oferi o opțiune pentru consumatorii care ar aprecia să mănânce un produs care nu implică sacrificare.

Opoziția a avertizat că guvernul riscă să încalce regulile pieței unice ale UE prin interzicerea unilaterală a produsului în cazul în care blocul ar decide vreodată să reglementeze comercializarea alimentelor de laborator.

Ministrul Lollobrigida a reiterat că interdicția este necesară pentru a proteja industria alimentară.

Guvernul Italiei a aprobat proiectul de lege care interzice utilizarea cărnii produse în laborator din martie 2023, argumentând că astfel își salvează moștenirea agroalimentară a țării.