Un membru important al guvernului de extremă-dreapta al premierului Benjamin Netanyahu a spus marți că Israelul nu va mai accepta existența unei entități independente în Gaza și că ar fi mai bine ca palestinienii de acolo să plece în alte țări, transmite Reuters.

Ministrul de finanțe Bezalel Smotrich și premierul Benjamin NetanyahuFoto: RONEN ZVULUN / AFP / Profimedia

Ministrul de finanțe Bezalel Smotrich, care conduce unul dintre partidele naționaliste religioase din coaliția lui Netanyahu, a declarat că susține apelul lansat de doi membri ai parlamentului israelian care au scris într-un editorial din Wall Street Journal că țările occidentale ar trebui să accepte familiile din Gaza care și-au exprimat dorința de a pleca de acolo.

Acest tip de declarații inflameză temerile unei mari părți a lumii arabe că Israelul dorește să îi alunge pe palestinieni de pe teritoriile pe care doresc să construiască un viitor stat, repetând deposedarea în masă a palestinienilor atunci când Israelul a fost creat în 1948.

„Israel nu va mai accepta existența unei entități independente în Gaza”

„Salut inițiativa emigrării voluntare a arabilor din Gaza în țări din întreaga lume. Aceasta este soluția umanitară corectă pentru locuitorii din Gaza și din întreaga regiune, după 75 de ani de refugiați, sărăcie și pericol", a afirmat Smotrich într-un comunicat.

El a declarat că o zonă atât de mică precum Fâșia Gaza, fără resurse naturale, nu poate supraviețui singură.

„Statul Israel nu va mai putea accepta existența unei entități independente în Gaza", a subliniat ministrul israelian.

Declarațiile sale vin în contextul în care Israelul desfășoară o invazie în Fâșia Gaza, o enclavă costieră condusă de mișcarea islamistă Hamas, în care locuiesc aproximativ 2,3 milioane de persoane, majoritatea refugiați în urma războaielor anterioare.

Palestinienii și liderii țărilor arabe au acuzat Israelul că urmărește o nouă „Nakba" (catastrofă), numele dat strămutării a sute de mii de palestinieni care au fugit sau au fost alungați din casele lor în urma războiului din 1948 care a însoțit înființarea statului Israel.

Cei mai mulți au ajuns în statele arabe vecine, iar liderii arabi au declarat că orice măsură de strămutare a palestinienilor din zilele noastre ar fi inacceptabilă.

SUA și alte țări spun că Gaza trebuie guvernată de palestinieni

Israelul a lansat operațiunea din Gaza ca represalii la atacul din 7 octombrie al Hamas ai cărui luptători au ieșit din enclavă și au luat cu asalt o serie de comunități din sudul Israelului, ucigând aproximativ 1 200 de persoane și luând în jur de 240 de ostatici în Gaza, potrivit cifrelor oficiale israeliene.

Liderii israelieni au promis că vor distruge Hamas și îi vor salva pe ostatici.

Potrivit autorităților sanitare palestiniene, peste 11.000 de palestinieni au fost uciși în timpul bombardamentelor israeliene asupra Gaza, care durează de mai multe săptămâni, iar porțiuni întregi din enclavă au fost distruse sau transformate în ruine.

Armata israeliană le-a spus locuitorilor din nordul Fâșiei Gaza să își părăsească locuințele și să se îndrepte spre sudul Fâșiei, unde ar fi mai în siguranță, adăugând că se vor putea întoarce după ce situația se va stabiliza.

Israelul și-a retras armata și coloniștii din Gaza în 2005, după o ocupație de 38 de ani, iar Netanyahu a afirmat că nu intenționează să mențină din nou o prezență permanentă, dar că Israelul va menține controlul de securitate pentru o perioadă nedeterminată.

Cu toate acestea, nu a existat prea multă transparență cu privire la intențiile Israelului pe termen lung, iar țări precum Statele Unite au subliniat că Gaza ar trebui să fie guvernată de palestinieni.

Netanyahu: Nu poate exista o autoritate condusă de cineva care la mai bine de 30 de zile de la masacru încă nu l-a condamnat

Netanyahu a spus sâmbătă că vrea „altceva” decât Autoritatea Palestiniană, prezidată în prezent de Mahmoud Abbas, pentru a conduce Fâşia Gaza după război, conform The Times of Israel.

„Nu poate exista o autoritate condusă de cineva care, la mai bine de 30 de zile de la masacru, încă nu l-a condamnat (...) Va fi nevoie de altceva acolo. Dar, în orice caz, securitatea va trebui să fie sub controlul nostru. Avem nevoie de un control total asupra securităţii, cu posibilitatea de a intra ori de câte ori dorim pentru a alunga orice terorist care ar putea să reapară. Nu va exista nicio autoritate civilă care să îşi înveţe copiii să urască Israelul, să urască israelienii. A doua zi ce Gaza va fi demilitarizată, nu va mai exista nicio ameninţare pentru Israel dinspre Gaza. Masacrul din 7 octombrie a dovedit odată pentru totdeauna că orice loc care nu se află sub controlul securităţii israeliene va cunoaşte o revenire a terorii. Acest lucru a fost confirmat în Cisiordania”, a declarat Benyamin Netanyahu într-o conferinţă de presă televizată.

Ideea că Israelul se va opune revenirii Autorităţii Palestiniene în Gaza după război contrazice direct politica SUA, secretarul de stat Antony Blinken declarând că Gaza trebuie să aibă „o guvernare palestiniană, Gaza unificată cu Cisiordania sub Autoritatea Palestiniană".

Răspunzând la o întrebare în acest sens, Netanyahu a spus, duminică, într-un interviu pentru CNN: „Trebuie să fie altceva acolo. Dar, în orice caz, trebuie să avem un control de securitate. Insist asupra acestui lucru. S-ar putea să existe presiuni pe această temă. Nu intenţionez să cedez”.