Politologul Ian Lisnevschi consideră că PAS a făcut mai multe greșeli, iar în multe localități a existat un vot de protest față de partidul de guvernământ la alegerile locale de duminică. „PAS rămâne partidul nr. 1 în Moldova doar pentru că opoziția este foarte slabă”, spune expertul.

Alegeri locale Moldova 2023. Un cetățean caută numele candidatului favorit pe buletinul de votFoto: Dmitrij Osmatesko / Sputnik / Profimedia

Alegerile locale din Republica Moldova, care s-au desfășurat pe 5 noiembrie, au fost o trambulină pentru scrutinul prezidențial, programat pentru anul 2024, iar majoritatea candidaților pentru funcția de primar sau cap de listă pentru consiliile locale vor participa la prezidențiale.

Aceasta este opinia politologului Ian Lisnevschi, care conduce o companie de cercetări sociologice din Chișinău. Expertul mai spune că partidul de guvernare, PAS, a obținut un rezultat bun doar la prima vedere, pentru că în comparație cu eforturile depuse și resursele investite - rezultatul este „cam modest”.

„Ultimul sondaj al companiei noastre a coincis cu datele CEC-ului. Practic la capitolul „Ion Ceban” (n.r.- primarul din Chișinău) noi am dat 50,6% și rezultatul a fost cam așa, adică surpriza pe Chișinău nu a fost mare, nici surpriza pe Republica Moldova.

Aici mai mult era întrebarea dacă toate aceste acțiuni ale partidului de guvernare sau ale altor partide vor influența prezența la vot. Prezența a fost destul de mare (n.r.- 41,4 %) dar, cu părere de rău pentru PAS, mai degrabă prezența a influențat un vot de protest. În principalele localități, unde s-a dus confruntarea între PAS și opoziție, a câștigat opoziția”, spune Ian Lisnevschi.

Alegerile locale pentru mulți au reprezentat o trambulină pentru prezidențiale, pentru că jumătate dintre candidații pentru funcția de primar al Capitalei s-au implicat în această cursă doar pentru a da startul pentru prezidențiale.

De asemenea, mai spune expertul, referitor la „războaiele hibride”, alegătorii nu mai cred că unele portaluri cu 100-200 de vizualizări pot influența opinia cetățenilor.

„Foarte greu să minți cetățenii cu astfel de sperietoare. Societatea deja nu se mai teme”, susține Lisnevschi.

Politologul se referă la faptul că, recent, în Moldova au fost închise șase posturi tv și 31 de site-uri, în contextul luptei împotriva propagandei ruse.

De exemplu, cele șase posturi sunt conectate la oligarhii Ilan Şor și Vlad Plahotniuc, care au plecat din Republica Moldova în 2019. Plahotniuc este acuzat de „escrocherie” în dosarul „furtului miliardului de dolari”, iar Ilan Șor a fost condamnat la 15 ani de închisoare în același caz.

„Partidul de guvernare a aruncat, practic, toate resursele în această bătălie”

Potrivit datelor preliminare ale alegerilor, Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) a acumulat cel mai bun scor în 19 din cele 32 de raioane ale Republicii Moldova și a câștigat 240 de primării din aproape 900. În schimb, la alegerile pentru Primăria Capitalei, candidatul PAS Lilian Carp a acumulat 28,23%, plasându-se pe locul al doilea, după actualul primar, Ion Ceban, cu 50,62% de voturi.

„Chiar sondajul nostru a arătat că cei care au candidat pentru Consiliul municipal vor lua mai mult decât candidatul pentru funcția de primar. Mai degrabă toți vorbesc despre această înfrângere a PAS, din cauză că partidul de guvernare a aruncat, practic, toate resursele în această bătălie.

Au fost implicați și demnitarii, precum prim-ministrul, speakerul Parlamentului, adică persoanele care nu au dreptul să facă campanie. Pentru noi nu era clar de ce o fac, pentru că nu au un rating destul de mare, de la 1%, la 2%”, a mai declarat Lisnevschi.

„Acum riscul principal este ca eurointegrarea să piardă susținerea majorității cetățenilor”

Politologul Ian Lisnevschi. FOTO: Arhiva personală

Politologul susține că aceste alegeri au fost precedate de mai multe decizii ale guvernării care au fost cel puțin discutabile și chiar criticate dur de o parte de societate și de experți.

„Concluziile trebuie trase rapid, pentru că mâine deja începe campania pentru prezidențiale. Partidul PAS trebuie să se gândească la tema principală - eurointegrare. Asta pentru că, din cauza imaginii partidului PAS, destul de negativă, această temă este trasă în jos.

Acum riscul principal este ca eurointegrarea să piardă susținerea majorității cetățenilor Republicii Moldova în anul viitor. De aceea, dacă partidul de guvernare își dorește un scor destul de bun, ar trebui să se gândească la imaginea personală, la imaginea instituțiilor de stat.

Cetățenii nu înțeleg care instituție și de ce este responsabilă, pentru că practic se vede doar o singură instituție - Comisia pentru Situații Excepționale.

Și al doilea sfat pentru guvernare este să respecte promisiunile din 2021 (în campania pentru alegerile parlamentare anticipate - n.r.). Atunci promisiunea numărul 1 a fost depolitizarea instituțiilor. Dacă va începe acest proces, ratingul acestui partid se va restabili”, a declarat expertul.

„PAS rămâne partidul nr. 1 doar datorită faptului că opoziția este foarte slabă”

Nici opoziția, în opinia politologului, nu se bucură de cea mai mare încredere.

„Opoziția are probleme grave, nu doar PAS-ul are aceste probleme. Este divizată, este absolut imposibil să facă un front comun, așa cum s-a produs cândva în 2007, la alegerile locale, sau în 2009, 2010 - Alianța pentru Integrarea Europeană. Acest lucru practic a devenit imposibil.

Trebuie să înțelegem că acum acest vot de protest a fost contra PAS-ului, așa cum, cândva, a fost contra lui Igor Dodon, la prezidențiale. Dacă opoziția nu va arăta o cultură politică mai înaltă, iarăși, va pierde, la fel ca și PAS.

Partidul PAS rămâne partidul numărul unu pe țară, dar rămâne doar datorită faptului că opoziția este foarte slabă”, a mai spus Lisnevschi.