Papa Francisc a declarat miercuri că este nevoie de o soluție cu două state pentru Israel și Palestina pentru a pune capăt războaielor precum cel actual și a cerut un statut special pentru Ierusalim, potrivit Reuters.

Papa FranciscFoto: Alessandra Tarantino / AP / Profimedia

Într-un interviu acordat canalului de știri TG1 al televiziunii italiene de stat RAI, papa Francisc a mai spus că speră că poate fi evitată o escaladare regională în conflictul care a început atunci când militanții Hamas au intrat în Israel, ucigând aproximativ 1.400 de israelieni, în principal civili, și luând aproximativ 230 de ostatici.

„(Sunt) două popoare care trebuie să trăiască împreună. Cu această soluție înțeleaptă, două state. Acordurile de la Oslo, două state bine definite și Ierusalimul cu un statut special”, a declarat Francisc într-un interviu acordat postului de televiziune RAI din Italia.

În 1993, premierul israelian Yitzhak Rabin și liderul Organizației pentru Eliberarea Palestinei, Yasser Arafat, și-au pus semnătura pe acordurile de la Oslo, care stabileau o autonomie palestiniană limitată.

Președintele american Bill Clinton, premierul israelian Ehud Barak și Arafat au participat la summitul de la Camp David din 2000, dar nu au reușit să ajungă la un acord final de pace.

Israelul a cucerit Ierusalimul de Est arab în 1967, iar în 1980 a declarat întregul oraș „capitala sa unită și eternă”. Palestinienii consideră partea de est a orașului drept capitala unui eventual viitor stat.

Israelul a respins în mod constant sugestiile conform cărora orașul, care este sacru pentru creștini, musulmani și evrei, ar putea avea un statut special sau internațional.

„Războiul din Țara Sfântă mă înspăimântă”, a spus Francisc. „Cum vor încheia acești oameni această poveste?”.

O escaladare, a spus el, „ar însemna sfârșitul atâtor lucruri și al atâtor vieți”.

Papa Francisc, care a cerut coridoare umanitare pentru a-i ajuta pe locuitorii din Gaza și o încetare a focului, a declarat că vorbește zilnic la telefon cu preoții și călugărițele care conduc o parohie din Gaza care adăpostește aproximativ 560 de persoane, majoritatea creștini, dar și câțiva musulmani.

„Pentru moment, slavă Domnului, forțele israeliene respectă acea parohie”, a spus el.

De asemenea, el s-a declarat îngrijorat de creșterea antisemitismului, adăugând că o mare parte din acesta „rămâne încă ascuns”.

Războiul dintre Israel și Hamas, a spus el, nu ar trebui să-i facă pe oameni să uite alte conflicte, inclusiv în Ucraina, Siria, Yemen și Myanmar.