Un tribunal din Moscova l-a condamnat la 12 ani de închisoare pe fizicianul Anatoli Gubanov, acesta fiind arestat în urmă cu 3 ani sub suspiciunea de transmitere a unor informații clasificate unei puteri europene, după ce a lucrat la proiectul avionului hipersonic relatează TASS.

Penitenciar rusescFoto: Vladimir Gerdo / TASS / Profimedia

„Vineri, instanța l-a găsit pe Anatoli Gubanov vinovat în temeiul articolului 275 din Codul penal al Federației Ruse (trădare) și l-a condamnat la 12 ani într-o colonie de maximă securitate”, a anunțat serviciul de presă al instanței.

Anterior, subordonatul său Valeri Golubkin a fost condamnat la 12 ani într-o colonie de maximă securitate, de asemenea pentru trădare. Gubanov a fost arestat în decembrie 2020 sub suspiciunea deînaltă trădare pentru că ar fi transmis informaţii clasificate despre industria aviaţiei ruse în străinătate.

Acuzațiile aduse împotriva cercetătorului care la momentul respectiv lucra la Institutul central de aerohidrodinamică „N.E Jukovski” au fost formulate în urma participării sale la un proiect internaţional de dezvoltare a primului avion de pasageri hipersonic Hexafly-Int.

În proiectul respectiv au fost implicaţi experţi din Rusia, Germania, Olanda, Franţa, Italia, Belgia, Marea Britanie şi Australia, sub coordonarea companiei olandeze ESA - ESTEC.

Fizicianul și-ar fi mărturisit „parțial” vina în timpul interogatoriului FSB

Gubanov, în vârstă de 66 de ani, este menţionat ca autor al studiului privind Hexafly-Int din partea Institutului„N.E.Jukovski” din Moscova în cadrul conferinţei ştiinţifice şi tehnice despre aerodinamică, care a avut loc în 2017. Acestui institut rusesc i se încredinţase sarcina de a realiza un model pentru lansarea experimentală a aeronavei.

Fizicianul are în palmares 119 lucrări ştiinţifice publicate în limbile rusă şi engleză. Potrivit TASS, Gubanov este descendentul unei dinastii binecunoscute în industria constructoare din Rusia, sfera sa de competenţă fiind avioanele de mare viteză.

Avocatul fizicianului a declarat că acesta și-a recunoscut parțial vina în timpul interogatoriului efectuat de FSB, dar că ulterior și-a retras această mărturie. Acesta a mai spus că el crede că clientul său a fost indus în eroare în timpul interogatoriului.

În ultimii ani autoritățile ruse au arestat și condamnat la închisoare mai mulți dintre cercetătorii de top ai țării sub acuzații de spionaj sau transmitere de informații clasificate unor țări străine, majoritatea dosarelor penale fiind deschise în legătură cu proiecte de colaborare ale oamenilor de știință cu colegi ai lor din alte țări sau a informațiilor prezentate la conferințe organizate în afara Rusiei.

Probabil cel mai răsunător caz a fost semnalat în primăvara acestui an, când autoritățile ruse i-au arestat pe 3 dintre cercetătorii care au lucrat la dezvoltarea tehnologiilor pentru rachetele hipersonice, așa-zisele „arme invincibile” ale președintelui Vladimir Putin.