Autorităţile ruse au arestat un fizician suspectat de înaltă trădare pentru că ar fi transmis informaţii clasificate despre industria aviaţiei ruse în străinătate, scrie Reuters citată de Agerpres.

catuse Foto: Hotnews

Un tribunal din Moscova a decis că Anatoli Gubanov, care lucrează pentru Institutul central de aerohidrodinamică "N.E Jukovski", va sta în arest preventiv două luni în aşteptarea procesului său.

Dacă va fi recunoscut vinovat, Gubanov riscă până la 20 de ani de închisoare, deşi este puţin probabil ca detalii referitoare la acuzaţiile care i se aduc să fie dezvăluite în spaţiul public, întrucât cazurile de trădare sunt judecate de obicei cu uşile închise.

Omul de ştiinţă rus Anatoli Gubanov, arestat sub suspiciunea de înaltă trădare, a participat la un proiect internaţional de dezvoltare a primului avion de pasageri hipersonic Hexafly-Int, menţionează site-ul oficial al bibliotecii electronice ştiinţifice eLibrary.ru, citat de agenţia de presă rusă RBC.

În proiectul respectiv sunt implicaţi experţi din Rusia, Germania, Olanda, Franţa, Italia, Belgia, Marea Britanie şi Australia. Proiectul este coordonat de compania olandeză ESA - ESTEC.

Gubanov este menţionat ca autor al studiului privind Hexafly-Int din partea Institutului central de aerohidrodinamică "N.E.Jukovski" (ŢAGHI) din Moscova în cadrul conferinţei ştiinţifice şi tehnice despre aerodinamică, care a avut loc în 2017. Acestui institut rusesc i se încredinţase sarcina de a realiza un model pentru lansarea experimentală a aeronavei, notează RBC.

Fizicianul are în palmares 119 lucrări ştiinţifice publicate în limbile rusă şi engleză. Potrivit TASS, Gubanov este descendentul unei dinastii binecunoscute în industria constructoare din Rusia, sfera sa de competenţă fiind avioanele de mare viteză.

Avocatul lui Gubanov a refuzat să comenteze momentan cazul clientului său pentru presa rusă şi străină. Acuzaţiile de trădare împotriva unor militari sau angajaţi din sectorul industrial nu sunt o raritate în Rusia, dimpotrivă.

Luna trecută, Rusia a condamnat la 13 ani de închisoare un bărbat pentru că ar fi încercat să transmită secrete militare către SUA, iar în octombrie au fost reţinuţi un militar şi fratele său pentru că ar fi transmis secrete de stat Estoniei.