​Muzeul Luvru din Paris, cel mai mare din lume, a fost închis în mod excepțional la prânz sâmbătă „ din motive de securitate ”, în timp ce Franța este în alertă de „atac de urgență” a doua zi după un atac islamist la Arras.

Muzeul LuvruFoto: Adrian Langtry / Shutterstock Editorial / Profimedia

„Luvru a primit un mesaj în care se raporta un risc pentru muzeu și vizitatorii săi și am ales (...) să-l evacuăm și să-l închidem pentru o zi, în timp ce efectuăm verificările esențiale ”, a declarat un purtător de cuvânt pentru AFP.

Franța a fost plasată vineri în stare de alertă „atac de urgență” în urma unui atac cu cuțitul la Arras, în nordul țării, în care un profesor a fost ucis și două persoane au fost grav rănite, pe fondul temerilor că conflictul dintre Israel și Hamas s-ar putea extinde, a anunțat vineri seara biroul premierului, informează AFP.

Premierul Elisabeth Borne „a decis să ridice alerta la atac de urgență”, a precizat biroul său, după o reuniune de securitate la Palatul Elysée cu președintele Emmanuel Macron.

Nivelul „atac de urgență” poate fi pus în aplicare imediat după un atac sau dacă un grup terorist identificat și neidentificat intră în acțiune.

Credincioșii și reprezentanții comunității musulmane au condamnat vineri cu fermitate atacul „barbar” în care un bărbat care a strigat „Allah Akbar” a ucis un profesor și a rănit grav două persoane într-un liceu din Arras.

„Împărtășim șocul și durerea provocate în țara noastră de acest act abominabil, pe care îl condamnăm cu fermitate”, a declarat într-un comunicat Chems-eddine Hafiz, rectorul Marii Moschei din Paris, exprimându-și „șocul” și „oroarea” față de acest „atac terorist”.

„În cultura noastră musulmană, ca și în istoria țării noastre, profesorii ocupă un loc special și fundamental, ceea ce face ca orice atac la integritatea lor fizică și morală să fie intolerabil”, a adăugat el într-un comunicat.

Consiliul Francez al Cultului Musulman (CFCM) a condamnat „ferm” un atac „criminal și josnic” care, la trei ani de la asasinarea lui Samuel Paty, „trezește răni adânci”.

În ceea ce privește expresia „Allah Akbar”, aceasta a fost „abuzată” și „ridicată de unii drept slogan al lașității și barbariei teroriste”, potrivit CFCM, care a făcut apel la „întărirea unității noastre în lupta împotriva ideologiilor ucigașe care îi pot afecta pe unii dintre tinerii noștri care și-au pierdut orientarea”.

Atacul are loc pe fondul temerilor că conflictul dintre Israel și Hamas ar putea fi importat în Franța. În fața Marii Moschei din Paris, unde veniseră pentru rugăciunea de vineri, unii dintre credincioși își exprimau consternarea.