Fostul președinte american Donald Trump a ajuns luni la o instanță din statul New York, unde el și afacerile familiei sale vor fi judecate într-un dosar de fraudă care ar putea da o lovitură majoră imperiului imobiliar al politicianului republican, relatează Reuters.

Donald Trump s-a prezentat la un tribunal din Washington, DCFoto: Alex Brandon / AP / Profimedia

Avocații lui Trump, favoritul detașat al republicanilor pentru nominalizarea la alegerile prezidențiale de anul viitor, au declarat că acesta va depune mărturie în timpul procesului.

El este acuzat de procurorul general al statului New York, Letitia James, de supraevaluarea activelor sale cu milioane de dolari pentru a putea obține împrumuturi și polițe de asigurări mai avantajoase.

„Nu contează câți bani ai putea avea, nimeni nu este mai presus de lege”, le-a spus reporterilor James, aleasă din Partidul Democrat, înainte de a intra în sala de judecată.

Trump ar urma să ia parte în persoană la prima săptămână a procesului, potrivit unui document judiciar depus într-un dosar separat.

El a declarat într-o postare făcută duminică noaptea pe Truth Social, platforma sa de socializare, că:

„Voi lupta pentru numele și reputația mea împotriva lui Letitia James, un Procuror General corupt și rasist care a făcut campanie pe 'prinderea lui Trump'”.

Fostul președinte republican a avut cuvinte și mai dure la adresa judecătorului de caz, afirmând că acesta a declanșat o urmărire „nedereaptă, dezaxată și răutăcioasă” împotriva sa. Luni, el a declarat în fața instanței că procesul este orchestrat de Departamentul de justiție „corupt” din cadrul administrației Biden.

Acuzațiile aduse lui Trump de procuratura din New York

Procurorul Letitia James a declanșat acțiunea civilă în luna septembrie a anului trecut, cerând în numele statului New York daune în valoare de 250 de milioane de dolari de la Trump, fiii săi şi grupul lor familial Trump Organization pentru fraudă fiscală şi financiară.

Acest procuror democrat îl acuză pe miliardarul republican şi pe copiii săi că au manipulat „în mod deliberat" - în sus şi în jos - evaluările activelor grupului - cluburi de golf, hoteluri de lux şi alte proprietăţi - pentru a obţine împrumuturi mai avantajoase de la bănci sau reducerea impozitelor.

Potrivit documentelor judiciare dezvăluite pe 30 august de procurorul James, Trump este suspectat că a „umflat în mod fals valoarea activelor sale cu miliarde de dolari" în fiecare an între 2011 şi 2021 - inclusiv când era preşedinte din 2017 până în 2021.

Aceste variaţii erau atunci estimate la „între 17% şi 39%, sau între 812 milioane dolari şi 2,2 miliarde dolari” în fiecare an.

Fostul președinte american va afla ce despăgubiri are de plătit

Procesul are loc la o săptămână după ce judecătorul care prezidează cazul l-a găsit pe Trump responsabil de fraudă şi se va referi în mare măsură la sancţiunile pe care trebuie să le suporte.

James vrea să obţină amenzi de cel puţin 250 de milioane de dolari, o interdicţie permanentă împotriva lui Trump şi a fiilor săi Donald Jr şi Eric de a conduce afaceri în New York şi o restricţie de cinci ani privind activităţile imobiliare comerciale ale lui Trump şi ale organizaţiei sale emblematice, Trump Organization.

Judecătorul Arthur Engoron a decis săptămâna trecută că James a dovedit cazul de fraudă împotriva lui Trump, a celor doi fii adulţi ai săi şi a 10 dintre companiile sale. Engoron a descris în termeni aspri modul în care au făcut evaluările, inclusiv faptul că Trump a calculat valoarea apartamentului său din Trump Tower ca şi cum ar fi fost de trei ori mai mare decât dimensiunea sa reală.

Procesul este programat să se desfăşoare până la începutul lunii decembrie. Peste 150 de persoane, inclusiv Trump, sunt enumerate ca potenţiali martori, dar o mare parte din proces va fi probabil o bătălie între experţi care se vor pronunţa asupra documentelor financiare.

James susţine că Trump a obţinut sute de milioane de dolari în mod necuvenit prin umflarea „grosolană” a valorilor activelor sale pentru a beneficia de oferte mai bune de la creditori şi asigurători.

Acest lucru a inclus declararea clubului şi a reşedinţei sale Mar-a-Lago din Florida ca fiind în valoare de până la 739 de milioane de dolari, deşi restricţiile din actul de proprietate limitau valoarea la 28 de milioane de dolari, a declarat James.