Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, și secretarul pentru Securitate Internă, Alejandro Mayorkas, au anunțat miercuri includerea Israelului în programul de scutire de vize, transmite Reuters.

Benjamin NetanyahuFoto: Ronaldo Schemidt / AFP / Profimedia Images

„Intrarea Israelului în Programul Visa Waiver (VWP,) și cerințele stricte pe care acesta le implică vor face ca ambele noastre națiuni să fie mai sigure", au spus cei doi înalți oficiali americani într-un comunicat.

Decizia, anticipată încă de luni de Ministerul de Externe al Israelului, reprezintă o victorie pentru guvernul naționalist-religios al premierului Benjamin Netanyahu, ale cărui relații cu Washingtonul au fost tensionate din cauza planului de revizuire a sistemului judiciar și a politicilor sale față de palestinieni.

Pentru admiterea în programul care permite vizitatorilor să rămână până la 90 de zile fără viză, Washingtonul cere țărilor solicitante să îndeplinească cerințe privind aspecte precum combaterea terorismului, domnia legii, aplicarea legii imigrației, securitatea documentelor și gestionarea frontierelor.

De asemenea, țările trebuie să trateze în mod egal toți călătorii americani, indiferent de alte pașapoarte pe care le dețin.

În cazul Israelului, acest lucru înseamnă liberă trecere pentru americanii palestinieni pe aeroporturile sale și în călătoriile spre teritoriile palestiniene ocupate. Unii palestinieni au protestat împotriva intrării Israelului în VWP, invocând ceea ce ei consideră a fi decenii de tratament discriminatoriu al americanilor arabi și de hărțuire la frontierele Israelului.

În cadrul unei perioade pilot, început pe 20 iulie, Israelul a facilitat accesul americanilor palestinieni prin frontierele sale și prin Cisiordania ocupată de Israel.

Există 40 de țări în VWP, un Program în care se acordă rar accesul, ultima fiind Croația, în 2021.

Un grup de 15 senatori americani i-a scris secretarului de stat Antony Blinken la 8 septembrie, exprimându-și îngrijorarea serioasă că Israelul nu respectă cerințele privind reciprocitatea de tratament a tuturor cetățenilor americani.

Marți, Comitetul antidiscriminare americano-arab a intentat o acțiune în justiție împotriva Departamentului de Securitate Internă, încercând să blocheze intrarea Israelului în program.

Un judecător american din Detroit a respins o moțiune de urgență din motive procedurale, spunând că Departamentul nu a fost notificat corespunzător cu privire la proces.