„Ghinion, Vladimir, tu ai căutat-o”: Hillary Clinton, fost secretar de stat, l-a ironizat marți pe președintele rus Vladimir Putin, făcând referire la extinderea NATO după ce Rusia a invadat Ucraina, relatează AFP.

Hillary ClintonFoto: BONNIE CASH / UPI / Profimedia

Fosta diplomată a vorbit la Departamentul de Stat unde a fost prezentat portretul ei oficial, însoțită de fostul președinte Bill Clinton și actualul secretar de stat Antony Blinken.

"A fost un adevărat punct de dispută. Și am spus întotdeauna că nimeni nu este forțat să se alăture NATO, că oamenii aleg și vor să se alăture NATO", a spus ea într-un scurt discurs.

Finlanda, care a devenit membră anul acesta, și Suedia, încă în așteptare, au căutat să se alăture alianței militare occidentale după ce Rusia a invadat Ucraina în februarie 2022, întorcând pagina deceniilor de neutralitate.

Președintele rus a folosit parțial extinderea NATO pe flancul estic și perspectiva unei eventuale aderări a Ucrainei ca pretext pentru a justifica invazia, ceea ce a determinat un răspuns masiv de susținere din partea occidentului pentru Kiev.

Când a condus diplomația americană în 2009, sub președinția lui Barack Obama, Hillary Clinton a condus celebra „Resetare” („repornire”) a relațiilor dintre Washington și Moscova, deja destul de proaste după atacul, din anul anterior, al unui alt fost stat sovietic, Georgia, de către Rusia.