Guvernul irakian speră să finalizeze prima sa legătură feroviară cu Iranul învecinat în următorul an și jumătate, în mare parte pentru a ajuta milioanele de pelerini iranieni care vizitează anual locuri sfinte șiite din Irak, relatează Reuters.

Gara in IrakFoto: Sabah Arar / AFP / Profimedia Images

Calea ferată cu o lungime de aproximativ 30 de kilometri va începe din orașul Basra din sudul Irakului și se va opri în orașul de graniță Shalamja din Iran, legând cele două foste rivale care s-au apropiat după invazia americană în Irak din 2003.

„Ar trebui să vedem trenurile în mișcare în aproximativ 18 luni fiindcă vorbim de o distanță mică”, a declarat Nasser Al-Asadi, un consilier al ministrului irakian al transporturilor, pentru Reuters.

Irakul și Iranul s-au confruntat într-un război devastator în anii 1980, conflictul durând 8 ani de zile și lăsând mare parte din zona de graniță între cele două țări cu câmpuri de mine.

Însă după ce fostul dictator irakian Saddam Hussein a fost răsturnat de la putere în 2003, partidele musulmane șiite apropiate de Teheran au devenit jucători politici cheie la Bagdad iar legăturile religioase și economice între cele două țări s-au extins și ele.

Consilierul Asadi a precizat că deocamdată au început lucrările de curățare și nivelare a terenului pe care urmează să fie construită calea ferată.

Până la 20 de pelerini iranieni șiiți se strâng anual în orașul Karbala din Irak în timpul pelerinajului „Arba'in” care comemorează uciderea imamului Husayn, nepotul profetului Mahommed.

Mulți dintre pelerini merg pe jos sute de kilometri pentru a ajunge la Karbala sau se deplasează în orașul irakian cu autoturisme personale sau autobuze pline până la refuz, ceea ce a provocat frecvent accidente rutiere mortale.

Asadi a declarat că viitoarea cale ferată va reduce riscul unor accidente de acest fel și va permite Irakului să beneficieze financiar de pe urma pelerinajului prin vânzarea de bilete de tren.